Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Glavan: Moldova este pregătită pentru vaccinarea anti-COVID

© Sputnik / Miroslav RotariRuxanda Glavan
Ruxanda Glavan - Sputnik Moldova
Abonare
Ruxanda Glavan susţine că Ministerul Sănătăţii este pregătit pentru a înceape procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și a cerut autorităților să pornească cât mai curând o campanie în acest sens.

CHIȘINĂU 6 ian - Sputnik. Moldova are tot necesarul pentru a începe o campanie de vaccinare a populației împotriva noului tip de coronavirus cât mai curând posibil. Această declarație a fost făcută într-un briefing de către deputatul platformei "Pentru Moldova" Ruxanda Glavan.

Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
Societate
Bilanțul cazurilor de COVID-19 este din nou în creștere
”Ce vaccin va intra în țară și în ce cantități nu este încă clar. Ce ar trebui să facă conducerea țării? Determinați ce vaccin să primiți mai întâi. Dacă primul este Covax, este necesar să clarificați dacă acesta poate fi transportat și depozitat utilizând logistica existentă", a declarat Glavan.

Ruxanda Glavan a precizat că sunt necesare condiții speciale pentru depozitarea vaccinurilor, cum ar fi frigidere care să le mențină la o temperatură de -80 de grade Celsius. Parlamentarul a prezentat și câteva calcule, potrivit cărora vor fi necesare inițial până la șase milioane de lei pentru achiziționarea congelatoarelor speciale, încheierea contractelor de servicii pentru producția de gheață, precum și pentru semnarea contractelor pentru serviciile de vaccinare de către companiile private. 

"Țara are potențialul, resursele umane și suportul material și tehnic pentru a începe o campanie de vaccinare", a menționat deputatul.

Astfel, Glavan a răspuns declarațiilor președintelui Maia Sandu, care a spus anterior că sistemul de sănătate din Republica Moldova nu este capabil să înceapă o campanie de vaccinare.

Teatrul ”Geneza Art”, secvență din spectacol - Sputnik Moldova
Societate
Teatrele din Chișinău se redeschid: Iată în ce condiții revin actorii la muncă
Potrivit Ministerului Sănătății, Moldova, la fel ca și alte state, va putea primi vaccinuri împotriva COVID-19 începând cu al doilea trimestru al anului 2021. Planul de livrare a medicamentelor trebuie aprobat pe 15 ianuarie. Cererea de includere a țării noastre pe lista de destinatari ai vaccinului COVID-19 a fost trimisă la biroul COVAX încă pe 7 decembrie. În același timp, Moldova a solicitat participarea la programul de partajare a costurilor, care va permite țării să achiziționeze vaccinuri împotriva COVID-19 la prețuri competitive dacă se depășește cota gratuită.

De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost înregistrate 146 921 de cazuri de COVID-19. Bilanțul celor ce s-au tratat de coronavirus este de 134 751, iar a celor decedați a ajuns la 3 070 de cazuri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0