Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Clasa politică moldovenească - cea mai mare dezamăgire a anului 2020

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Este greșit să credem că cea mai mare problemă a anului care practic a trecut ar fi pandemia și criza din sistemul medical sau criza economică determinată de restricțiile impuse de autorități, sau seceta și înghețurile, care au adus în faliment sectorul agricol.

Cea mai mare problemă a noastră, a Republicii Moldova este clasa politică pe care o avem, pe care am promovat-o tot noi sau, mai bine zis, pe care am lăsat să ne-o bage alții pe gât.   

PSRM - Sputnik Moldova
Politică
PSRM după consultări: Deciziile aparțin Maiei Sandu
Cum poate fi explicat faptul că, în plină pandemie, în plină criză a sistemului medical, în condițiile colapsului din domeniul agricol, din HoReCa și, în general, din întreaga economie, clasa politică moldovenească intră în alegeri parlamentare anticipate, declanșând un blocaj instituțional (activitatea Executivului și a Legislativului fiind complet blocate) și o criză administrativă fără precedent pe o perioadă de, cel puțin, 3-4 luni?  

Este absolut fals că de aceste alegeri ar avea nevoie Republica Moldova, poporul țării pentru a se lupta cu corupția, iar cei care afirmă asta sunt niște ipocriți pentru că urmăresc interesul lor strict personal și de partid, dar spun că se gândesc la oamenii simpli.

Visul Maiei Sandu, alimentat de încurajările patronilor externi

De acesta alegeri au nevoie Maia Sandu, PAS și patronii lor de peste hotare pentru că au convingerea că, după victoria lui Sandu și înfrângerea lui Dodon la prezidențiale, PAS va acumula la mai multe voturi decât are în prezent, iar PSRM - mai puține și, în felul acesta, socialiștii vor fi scoși pe acostament și nu vor mai avea cum participa la guvernare.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
PAS după consultările cu Sandu: Ce spune despre anticipate
Lupta cu corupția și eliminarea hoților și bandiților din Parlament, invocate de Maia Sandu și liderii PAS, nu sunt decât un pretext.

Este adevărat că și socialiștii și Igor Dodon declară că vor alegeri parlamentare anticipate (cu precizarea să se asigure activitatea unui guvern funcțional), dar asta doar pentru a se da tari, pentru a nu lăsa impresia că au fost prinși pe picior greșit, că traversează o perioadă politică proastă după înfrângerea lui Dodon în alegerile din 15 noiembrie. Dar responsabilitatea pentru declanșarea crizei politice și administrative îi revine în întregime Maiei Sandu și PAS-ului.

Calculul ascuns al socialiștilor

Apropo de Dodon și socialiști. Eu am impresia că și ei au un calcul ascuns. Acesta constă în faptul că, după alegeri, chiar dacă PAS va lau un rezultat mai bun, dar insuficient de bun pentru a asigura de unul singur o majoritatea parlamentară (51 de mandate), acest partid nu va avea cu cine face coaliție în vederea instalării unui guvern. Și asta pentru că au șanse să mai treacă pragul parlamentar (pe lângă PAS și PRSM) doar două formațiuni: Partidul Nostru al lui Renato Usatîi și Partidul Șor al lui Ilan Șor, cu care PAS nu prea are cum să constituie o coaliție, mai ales cu Partidul Șor. Dar și în cazul partidului lui Usatîi, nu e sigur că PAS și Partidul Nostru vor acumula împreună 51 de voturi. Deci, este probabil ca următoarea coaliție de guvernământ să aibă formula PSRM+X, iar acest X putând fi Partidul Nostru sau Partidul Șor, dar nu PAS.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu: Voi propune în câteva zile candidatura prim-ministrului

Dar asta ce înseamnă? Asta înseamnă că, de fapt, după alegerile parlamentare anticipate, situația nu se va schimba esențial în Parlament, că vom rămâne să ne confruntăm cu aceleași probleme: cum să se constituie o majoritate parlamentară, cum să se încropească un guvern. Singura diferență va fi că se va pierde timp, că, fiind într-o situație atât de dificilă, țara nu va fi administrată timp de patru luni. Și asta doar pentru un ambiț de-al Maiei Sandu și PAS, care visează să guverneze de unii singuri în Republica Moldova, fără hoți și bandiți, așa cum îi etichetează ea pe oponenții politici.

Cum rămâne cu prevederile constituționale

Încă o chestiune extrem de importantă: cu ce drept președintele face presiuni asupra Parlamentului?

În data de 24 februarie 2019 au avut loc alegeri parlamentare, actuala componență a Parlamentului fiind aleasă pe o perioadă de patru ani. Deci, actualul parlament trebuie să activeze până în februarie 2023. Articolul 63 al Constituției "Durata mandatului" stabilește în mod expres că "Parlamentul este ales pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă". În această situație vreau să vă întreb cu ce drept președintele țării, Maia Sandu, face presiuni asupra deputaților, asupra grupurilor parlamentare ca acestea să provoace un blocaj în activitatea Legislativului care, la rândul lui, să ducă la dizolvarea Legislativului și la anunțarea alegerilor parlamentare anticipate? Doar pentru că șefului statului i-a venit ideea că Parlamentul nu ar mai fi reprezentativ și că este plin de hoți?    

Ion Chicu  - Sputnik Moldova
Politică
Scenariu apocaliptic pentru Moldova: Ce se va întâmpla după plecarea lui Chicu
Nedumerirea cea mare este că până mai ieri în Parlament a existat o majoritate parlamentară, PSRM + Pentru Moldova, care asigura activitatea Parlamentului și a Guvernului, care asigura administrarea țării pe timp de pandemie, care asigura stabilitatea în țară. Și această majoritate s-a autolichidat sub presiunea noului președinte și, mai ales, a factorului extern. Toți știu asta, deși nu spun. Și ca rezultat să ajungem la o criză politică și administrativă. Asta, de fapt, înseamnă, a da vrabia din mână pe cioara din gard (totuși vrabia, nu porumbelul, cum a spus Igor Dodon).

Ce înseamnă în situația noastră a da vrabia din mână pe cioara din gard: a schimba o stabilitate lipsită de prosperitate pe un dezastru total. Simplu.   

Viitorul luminos care ne așteaptă, juruit de Maia Sandu

Haideți să vă spun ce o să se întâmple de acum în acolo. Vom avea un haos total, o debandadă în administrarea țării. Lucrurile au mers prost și până acum, când aveam o majoritate parlamentară, un guvern care asigurau, cel puțin, stabilitatea în țară, dar de acum încolo vom avea un coșmar continu, care va dura cel puțin vreo jumătate de an, dacă nu mai bine.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon anunță când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate

Lupta cu corupția va rămâne doar la nivel de lozincă electorală. Și în viitorul parlament vom avea mulți corupți, chiar dacă unele partide nu vor trece pragul electoral - și asta pentru că corupți există în toate partidele, inclusiv în PAS-ul Maiei Sandu, care își arogă rolul de justițiar. Toată clasa noastră politică este formată dacă nu exclusiv din bandiți și corupți, atunci și din oportuniști și profitori.

Deci, vom avea instabilitate, debandadă și haos. Și poate încă ceva. Singurul lucru pe care poate să-l facă Maia Sandu în cazul în care PAS va ajunge la guvernare este să contracteze noi împrumuturi externe. Partenerii occidentali vor fi generoși. Doar că acești bani nu vor duce la îmbunătățirea situației din țară, ei vor fi risipiți exact așa cum s-a întâmplat și până acum. Vor rămâne doar datoriile. Și atât.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0