Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu: Voi propune în câteva zile candidatura prim-ministrului

© Photo : Miroslav RotariЦеремония инаугурации президента Майи Санду
Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că toate formațiunile din Parlament pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 28 dec - Sputnik. „Am costatat că nici o formațiune politică din Parlament nu își asumă deschis că face parte din vreo majoritate care ar putea să susțină un Guvern. În același timp, toate formațiunile susțin declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare. 

PSRM - Sputnik Moldova
Politică
PSRM după consultări: Deciziile aparțin Maiei Sandu

„Unii consideră că aceste alegeri trebuie să se întâmple cât de curând posibil, iar alte formațiuni politice consideră că aceste alegeri trebuie să se întâmple mai târziu. Toate formațiunile sunt de părere că acest Parlament trebuie dizolvat”, a declarat Maia Sandu. 

Președintele a declarat că va veni în scurt timp cu o propunere, după părerea sa cea mai bună pentru a ieși din impasul politic și economic în care se află țara noastră, fără a oferi însă prea mute detalii. După ce a fost întrebată de mai multe ori ce exact va propune, Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă că în următoarele zile va propune un candidat pentru funcția de prim-ministru. 

„Au fost mai puține propuneri concrete pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Voi veni în câteva zile cu această propunere”, a mai spus Maia Sandu. 

Președinta mai spune că acest Guvern, chiar dacă este în exercițiu, rămâne în continuare în funcție și trebuie să-și îndeplinească atribuțiile așa cum spune legea. 

Președintele Maia Sandu a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare. Primii care au mers luni, 28 decembrie, la Președinție au fost deputații PSRM. Socialiști au reiterat poziția lor. Aceștia pledează în continuare pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate și au remarcat că, din acest moment, toate deciziile îi aparțin președintei.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
PAS după consultările cu Sandu: Ce spune despre anticipate

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat că ei nu au propus nicio candidatură la funcția de prim-ministru. Ei pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, iar discuțiile despre numirea unui Guvern provizoriu ar duce la amânarea acestora. Astfel, PAS ar fi gata să voteze un premier, dar deja în cadrul următoarei legislaturi, în urma alegerilor anticipate.

Nici cei partidul Platforma Demnitate și Adevăr nu vor propune candidat pentru funcția de prim-ministru. PPDA susține că Guvernul interimar este limitat în atribuții și că până la alegeri statul trebuie să funcționeze, iar în acest moment rămâne la discreția Maiei Sandu să analizeze toate riscurile și să vină cu o soluție optimă pentru declanșarea alegerilor anticipate imediat sau să caute o altă soluție.

De cealaltă parte, deputații Partidului Democrat, care la fel pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, au propus președintelui, pentru început, să fie elaborat un plan anticriză, pe termen scurt, cu un conținut din trei puncte - gestionarea crizei pandemice, gestionarea crizei economice și pregătirea pentru alegeri anticipate.

Și grupul parlamentar Pentru Moldova vrea alegeri anticipate, dar susține că acum nu este momentul potrivit. Astfel, formațiunea spune că este gata să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, astfel să-și asume guvernarea.

Deputații „Pro Moldova” sunt de părere că un „Guvern cu mandat limitat” ar putea curăța terenul pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În context, deputații au reiterat necesitatea de instituire a unui guvern funcțional, chiar și pentru o perioadă limitată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0