Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii promit să revină marți în Piață: Vor bloca străzile, vămile și Aeroportul

© Sputnik / Mihai CarausПротест аграриев в Кишиневе 17 декабря 2020 года
Протест аграриев в Кишиневе 17 декабря 2020 года - Sputnik Moldova
Abonare
Acum câteva minute, s-a încheiat protestul agricultorilor care s-a desfășurat în fața Parlamentului. Protestatarii vor merge unde vor sta câteva zile ca marți să revină în centrul Capitalei pentru a protesta "mult mai dur", după cum spun chiar ei.

CHIȘINĂU, 18 dec- Sputnik. Mitingul de protest, care a început de dimineață, pe la ora 11:00, a durat până după ora 16, agricultorii așteptând să expire ultimatumul dat încă joi seara ca timp de 24 de ore autoritățile să le îndeplinească revendicările de bază.

Vineri seara, liderii protestatarilor au declarat că autoritățile nu s-au ținut de cuvânt, că nu au îndeplinit una dintre revendicările lor de bază: să le achite câte trei mii de lei despăgubiri pentru fiecare hectar afectat de secetă la culturile de grupa a doua. Așa că agricultorii promit să revină marți în centrul Capitalei ca să reia acțiunile de protest.

Agricultorii vor să blocheze tot: străzile, vămile și chiar Aeroportul

"Marți - din nou proteste! Să punem presiune ca acest Guvern să ia o decizie favorabilă pentru noi. Sperăm să avem un regulament clar", a declarat agricultorul Ion Plămădeală de la tribuna improvizată pe scările din fața sediului Parlamentului.

Agricultorii promit nu doar să revină la proteste, dar și să acționeze de o manieră mult mia dură.

"Vom ave acțiuni mai dure: vom bloca Parlamentul, Guvernul, vămile și Aeroportul, altă alternativă nu avem", a spus Sergiu Stefanco, unul dintre liderii agricultorilor protestatari.

"Noi suntem duși de nas, primim presiuni goale. De marți, ora 10:00 să vină toată țara să protestăm pașnic și să arătăm puterea acestui stat", a mai spus Sergiu Stefanco.

Protestul agricultori din 17 decembrie - Sputnik Moldova
Politică
Voicu: Protestul agricultorilor nu poate fi numit pașnic - Acțiunile MAI-ului
În fața protestatarilor a vorbit și vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care este reprezentatul și deputat PPDA. El i-a îndemnat pe protestatară să continuă protestele pașnice. "Trebuie să continuați protestul pașnic, fără violență, dar să fiți mai mulți, mai masiv. Am obținut deja câte ceva, inclusiv banii pentru compensații, trebuie doar mecanismul, iar fără decizia Guvernului nu putem stabili mecanismul cu compensațiile", a spus deputatul Slusari.

Ce spune Dodon despre protestul agricultorilor

Vom menționa că în dimineața zile de vineri și președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu un comentariu aspra protestului agricultorilor. El s-a arătat surprins de faptul că aceștia continuă protestul odată ce, în opinia lui, autoritățile le-au îndeplinit revendicările de bază.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre protestul fermierilor: În spatele lor stau Sandu și Năstase
El a spus că dintre solicitările economice, autoritățile a satisfăcut, prin votul Parlamentului, revendicarea agricultorilor ca TVA-ul în agricultură să nu fie majorat. De asemenea a fost îndeplinită și a doua solicitare economică - mai mulți bani pentru agricultură. Astfel, Fondul de Subvenționare a fost majorat de la 900 de milioane de lei la un miliard 100 de milioane de lei. În afara de aceasta, după ce a fost votată legea miliardului, s-ar putea ca agricultorilor să le fie oferiți și alți bani: 500-600 de milioane de lei, care la următoare modificare a bugetului să fie dați agricultorilor pentru a acoperi pierderile suportate în urma secetei, a spus președintele în exercițiu în cadrul emisiunii "Președintele Igor Dodon răspunde".

Șeful statului s-a arătat surprins că agricultorii au adoptat revendicări politice, cum ar fi Jos guvernul! și Alegeri parlamentare anticipate!

"Noi tot suntem pentru alegeri parlamentare anticipate. Dar eu nu cred că Dvs. sunteți cointeresați ca Guvernul să plece. Pentru că dacă Guvernul pleacă, cine o să facă modificările la legislație pentru a vă mai da 500 de milioane de lei la Fondul de Subvenționare a Agriculturii? Fără guvernul lucrul acesta este imposibil. Pentru că dacă Guvernul este demis, atunci nu poți modifica legea Bugetului, trebuie să fie aviz pozitiv de la Guvern. Și v-ați blocat voi înșivă", a declarat Dodon.

Transportatorii s-a solidarizat cu agricultorii

Vom menționa că spre deosebire de zilele anterioare, la protestul de vineri nu au fost văzuți combatanții, care, din câte am înțeles, ar fi fost rugați de unii agricultori să nu-i mai onoreze cu prezența din cauza unor incidente car au avut loc anterior.

Protest transportatori, 18 decembrie 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Ce mesaj le-au transmis transportatorii agricultorilor protestatari
În schimb, cu protestatarii s-au solidarizat transportatorii. De fapt, aceștia doar i-au salutat claxonând pe agricultori, trecând într-o coloană pe lângă mitingul lor.      

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat în fața agricultorilor protestatari că transportatorii îi susțin în toate acțiunile.

”Aderăm la mișcările voastre și susținem revendicările înaintate de fermieri. Ei încearcă să spună că legile votate recent sunt pentru popor. Noi suntem lângă voi și vă mulțumim că ați aprins această scânteie și sperăm că toate ramurile economiei se vor solidariza și vor protesta. HoReCa moare, turismul la fel”, a declarat Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

După care agricultorii au anunțat că au promisiunea transportatorilor că aceștia vor participa la mitingul anunțat pentru marți, 22 decembrie.   

De ce agricultorii reiau revin acțiunile de protest?

Protest agricultori, 18 decembrie 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Agricultorii: Au expirat cele 24 de ore, deputații tac
Agricultorii reiau protestul marți, 22 decembrie, pentru că 21 ar urma să aibă loc ședința Biroului Permanent al Parlamentului care va decide data ședinței în plen al Legislativului, la care ar urma să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, eventual acest lucru ar putea să aibă loc în data de 22 decembrie, dat fiind că deja din data 25 decembrie, Crăciunul pe stil nou, se dă startul perioadei sărbătorilor pe iarnă.

Precizăm că până în acest moment, fermierii au obținut de la autorități ca TVA în agricultură să rămână la 8%, ca și în anul 2020, însă spun că doar li s-a promis că în urma anulării ”legii miliardului” vor primi despăgubiri în sumă de trei mii de lei la culturile din grupa a doua afectate de secetă, însă nu este scris negru pe alb că așa se va întâmpla într-adevăr.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0