Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon, despre protestul fermierilor: În spatele lor stau Sandu și Năstase

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat astăzi dimineața că protestul agricultorilor din centrul Capitalei nu mai este unul social și economic, ci unul politic.

CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Acest protest nu mai este unul la care se înaintează revendicări economice, acest protest a devenit un protest cu cereri, solicitări politice, a declarat șeful statului în exercițiu, în cadrul emisiunii "Igor Dodon, președintele răspunde".

Валюта - Sputnik Moldova
Va putea oare Guvernul Moldovei să achite pensiile și salariile în 2021 – expert

"Dacă inițial se cereau bani, se cerea modificări la legislație, acum se cere demisia Guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Ceea ce îmi permită să confirm încă o dată că în spatele acestui protest stau liderii de partid Maia Sandu și Andrei Năstase", a spus Igor Dodon.  

"Ca locuitor al municipiului Chișinău, ca cetățean al Republici Moldova, eu cred că marea majoritate dintre Dvs., când vedeți ceea ce se întâmplă în centrul Chișinăului, când ați fost blocați în ambuteiaje împreună cu copii, când mergeați la școală sau la grădiniță, copii mei au întârziat la școală și joi, și vineri, din cauza acestor proteste, din cauza tractoarelor care stau în centrul Chișinăului. Eu cred că lucrul acesta nu este corect", a spus Dodon.     

El a spus că dintre solicitările economice, autoritățile a satisfăcut, prin votul Parlamentului, revendicarea agricultorilor ca TVA-ul în agricultură să nu fie majorat. De asemenea a fost îndeplinită și a doua solicitare economică - mai mulți bani petnru agricultură. Astfel, Fondul de Subvenționare a fost majorat de la 900 de milioane de lei la un miliard 100 de milioane de lei. în afara de aceast, după ce a fost votată legea miliardului, s-ar putea ca agricultorilor să le fie oferiți și alți bani: 500-600 de milioane de lei, care la următoare modificare a bugetului să fie dați agricultorilor pentruj a acopei pierderile de la secetă.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Moțiunea împotriva Guvernului Chicu nu va trece

Dodon s-a referit și la revendicările politice ale protestatarilor: jos guvernul și alegeri parlamentare anticipate.

"Noi tot suntem pentru alegeri parlamentare anticipate. Dar eu nu cred că Dvs. sunteți cointeresați ca Guvernul să plece. Pentru că dacă Guvernul pleacă, cine o să facă modificările la legislație pentru a vă mai da 500 de milioane de lei la Fondul de Subvenționare a Agriculturii? Fără guvernul lucrul acesta este imposibil. Pentru că dacă Guvernul este demis, atunci nu poți modifica legea Bugetului, trebuie să fie aviz pozitiv de la Guvern. Și v-ați blocat voi înșivă", a declarat Dodon.

El spune că dacă astăzi pleacă Guvernul Chicu, alt guvern va fi numit și se blochează și se blochează totul.

În aceste condiții, Dodon spune că recomandarea lui către agricultori, care într-adevăr au nevoie de suport, este "să lase politica într-o parte".

El a mai afirmat că din 24 decembrie, adică după inaugurare, responsabilă de situația din țară devine președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, inclusiv de situația din domeniul agriculturii.  

"Stimați agricultori, voi o să vă aduceți aminte de Guvernul Chicu, de timpul președinției Dodon ca de cele mai bune timpuri. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat. Nu departe: peste câteva luni, jumătate de an. Când următorul președinte nici nu o să vă asculte și nu o să vă dea nimic subvenționare suplimentară", a declarat Dodon.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0