Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Analist: Unele legi ar putea să nu treacă testul constituționalității

© Sputnik / Miroslav RotariParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Opoziția a reacționat nejustificat la proiectele de lege propuse de PSRM. Asta susține analistul politic Corneliu Ciurea cu referire la ședința plenară de ieri. Potrivit lui, unele legi ar putea să nu treacă testul constituționalității, în timp ce altele ar avea șanse.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Într-un interviu pentru Spuntik Moldova, analistul politic Corneliu Ciurea a analizat evenimentele care s-au derulat ieri în Parlament, când opoziția a încercat să zădărnicească votarea mai multor proiecte de lege. 

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Ce se va întâmpla cu legile adoptate ieri de Parlament
”Acțiunile de ieri au fost generate de o serie de proiecte de legi inițiate de deputații PSRM și cei de la platforma Pentru Moldova. Legile ce țin de statul limbii ruse, Găgăuzia și SIS au stârnit nemulțumirea dreptei. (...) Socialiștii înțeleg foarte bine că nu mai poate continua ei să fie cuminți și să lase dreapta să-și promoveze propriile politici, strategii. Din această cauză au recurs la aceste acțiuni care s-au încadrat, din punctul meu de vedere, în limitele legii”, a menționat Corneliu Ciurea, analist politic.

Analistul comentat reacția deputaților PAS și PPDA. 

”Opoziția a reacționat furibund, pe alocuri nejustificat. (...) A reacționat disproporționat față de proiectele de lege inițiate de socialiști”, a declarat Corneliu Ciurea.

La ce să ne așteptăm de la Curtea Constituțională

Analistul politic susține că legile care vor trece testul constituționalității vor trebui ulterior semnate de președintele țării, fie de Igor Dodon, fie de Maia Sandu după inaugurare. Corneliu Ciurea admite însă că unele inițiative ar putea să nu fie susținute de magistrații Curții Constituționale. 

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar

”Eu cred că o serie de legi nu vor trece testul constituționalității. (...) Dar eu nu cred că Înalta Curte va fi în stare să blocheze toate aceste proiecte de lege, ceea ce ține de buget, de terenul din centrul Chișinăul rezervat anterior pentru ambasada SUA, iar acum pentru activități cultural-sportive. Aceste legi mi se par perfect legale și îi va fi foarte dificil Curții să le abroge. Și în aceste condiții Maia Sandu va trebui să le semneze”, a mai spus Corneliu Ciurea, analist politic.

Opoziția a început deja să sesizeze Curtea Constituțională. Astăzi a făcut un demers cu privire la transferarea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui Republicii Moldova în cea a Parlamentului. 

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Zi fierbinte în Parlament: Retrospectiva evenimentelor de astăzi
Pe fundalul unui haos în Parlament și a protestelor din fața Legislativului, majoritatea parlamentară a adoptat ieri mai multe legi, cum ar fi întoarcerea fostului Stadion Republican în proprietatea statului, legea privind statutul special pentru limba rusă ca limbă de comunicare interetnică, proiectul care prevede că prospectele medicamentelor trebuie să fie traduse și în limba rusă, un pachet de legi care vizează UTA Găgăuzia, proiectul privind ridicarea interdicției de retransmitere a unor programe TV din Rusia, proiectul de politică bugetară-fiscală, bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale și de sănătate, dar și trecerea SIS-ului din subordinea președintelui Republicii Moldova în cea a Parlamentului. 

Astăzi președintele în exercițiu Igor Dodon a declarat că unicul lucru care s-a schimbat în cazul SIS-ului este că vicedirectorul se numește nu de președinte, ci de Parlament, ca și directorul, de altfel.

”SIS-ul rămâne în subordine dublă - la președinte și la Parlament. Așa cum se numea anterior șeful SIS-ului de Parlament, așa va fi în continuare”, a precizat Igor Dodon. 

Președintele în exercițiu a menționat că va promulga legile adoptate ieri de Parlament doar dacă acestea nu încalcă prevederile constituționale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0