Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit lui Litvinenco, majoritatea parlamentară a încălcat la adoptarea legii mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova, atât în ​​fond, cât și pe procedură.

CHIȘINĂU, 4 dec. - Sputnik. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a contestat la Curtea Constituțională legea cu privire la transferarea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui Republicii Moldova în cea a Parlamentului. Deputatul a anunțat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

Totodată, el a solicitat Înaltei Curți suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării.

Potrivit deputatului, la adoptarea legii au fost încălcate mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova ”atât pe fond, cât și pe procedură”.

Amintim că pe data de 3 decembrie Parlamentul Republicii Moldova a adoptat următoarele legi:

  • terenul fostului Stadion Republican a fost întors în proprietatea statului.
  • legea privind funcționarea limbilor a fost adoptată în prima lectură, ea prevede un statut special pentru limba ruse ca limbă de comunicare interetnică.

  • în prima lectură, a fost adoptat și un proiect de lege, conform căruia prospectele medicamentelor, pe lângă cea de stat, vor fi traduse și în limba rusă.
  • în prima lectură a fost adoptat un pachet de legi care vizează UTA Găgăuzia.
  • de asemenea, Parlamentul a votat în prima lectură pentru ridicarea interdicției privind retransmiterea unor programe TV din Rusia.
  • deputații PSRM au susținut în prima lectură proiectul de politică bugetară-fiscală, bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale și de sănătate.
  • parlamentarii au adoptat o lege prin care Serviciul de Informații și Securitate trece și sub control parlamentar. Până în prezent, serviciul era subordonat doar președintelui.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0