Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zi fierbinte în Parlament: Retrospectiva evenimentelor de astăzi

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua de astăzi a fost marcată de proteste și scandal în Parlamentul Republicii Moldova, unde s-a desfășurat o ședință plenară ieșită din tipare. Mai multe proiecte importante au fost adoptate în pripă, iar deputații au fost la un pas de a se lua la pumni.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. A fost o zi furtunoasă în Parlamentul Republicii Moldova, unde ședința plenară s-a transformat într-un adevărat miting. Deputații din opoziție și cei din PSRM s-au îmbrâncit în prezidiu și la tribuna Legislativului. Și asta pentru că s-au împotrivit adoptării mai multor proiecte importante incluse pe ordinea de zi. 

Mărul discordiei

Înainte să înceapă haosul din Parlament, în fața sediului forului legislativ s-au adunat sute de susținători ai președintelui ales, după ce aseară Maia Sandu i-a îndemnat să iasă în stradă. Motivul a fost o inițiativă a socialiștilor care prevede transferul Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui sub controlul Parlamentului. Aceasta figura pe agenda de astăzi a ședinței plenare.

© Sputnik / Mihai CarausProtest în fața Parlamentului
Zi fierbinte în Parlament: Retrospectiva evenimentelor de astăzi - Sputnik Moldova
Protest în fața Parlamentului

Anterior, deputatul PSRM Vasile Bolea a precizat pentru Sputnik Moldova motivul pentru care socialiștii au elaborat această hotărâre. 

”Președintele nou ales este cetățean și al altui stat, adică are dublă cetățenie și a jurat credință altei țări. În aceste condiții, noi considerăm că acest lucru este unul dăunător pentru securitatea statului. Dacă Maia Sandu va renunța la dubla cetățenie, atunci vom reveni la discuții și vom propune alte modificări legate de activitatea SIS”, a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM. 

Maia Sandu a anunțat ieri că va contesta inițiativa socialiștilor la Curtea Constituțională.

În pofida mitingului, proiectul cu privire la SIS a fost adoptat azi cu majoritate de voturi. 

Protest în fața Parlamentului, protest și în sediul lui

S-a protestat nu doar în fața Legislativului, ci și în sediul lui, unde ședința plenară s-a desfășurat cu scandal. Discuțiile în contradictoriu au fost cât pe ce să degenereze în bătaie. 

Deputații opoziției au blocat tribuna și prezidiul Legislativului, pentru a împiedica prezentarea și votare proiectelor cu privire la buget și politica fiscală.

Microfoanele din prezidiu au fost rupte de deputații opoziției, care au încercat să zădărnicească procedura de vot. 

În pofida scandalului și îmbrâncelilor, inițiativele menționate mai sus au fost votate de majoritatea deputaților fără ca să fie inițial prezentate și examinate. La fel s-a procedat și în cazul altor inițiative. 

Limba rusă are statut special

Deputații au votat în prima lectură și proiectul de lege privind funcționarea limbilor, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

Inițiativa de a înregistra în Parlament noua lege „despre funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, în care rusa recapătă statutul de limbă de comunicare interetnică, a venit din partea președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

Legea anterioară, adoptată la 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de Curtea Constituțională în iunie 2018.

Prospectele medicamentelor, și în limba rusă

Deputații au votat și pentru traducerea obligatorie în limba rusă a instrucțiunilor pentru medicamente.

Conform legii, acum în Moldova fișa de însoțire a medicamentelor conține informații în limba română și în limbile de circulație internațională.

Emisiunile televizate rusești pot fi din nou retransmise

Majoritatea deputaților s-a pronunțat în favoarea modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale. Acestea oferă posibilitate de întoarcere a programelor de televiziune și radio din Rusia în spațiul informațional al Republicii Moldova.

Заседание Парламента 06/03/2020 - Sputnik Moldova
Politică
Proiectele privind statutul limbii ruse și emisiunile televizate rusești, adoptate

Conform proiectului de lege, este permisă difuzarea de programe TV și radio „din țări terțe, care respectă prevederile conceptului și strategiei de securitate a informațiilor din Republica Moldova”.

Modificările anterioare prohibitive ale Codului au intrat în vigoare în februarie 2018. Acestea interziceau difuzarea pe teritoriul Moldovei a știrilor, programelor analitice și politice din țările care nu s-au alăturat Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră. Rusia a semnat convenția în 2006, dar nu a ratificat-o.

Pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, votat în prima lectură

În cadrul ședinței plenare de astăzi a fost adoptat inclusiv pachetul cu privire la autonomia găgăuză.

Una dintre prevederi stabilește că Parlamentul va avea dreptul să opereze modificări în Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei doar în cazul în care acestea vor primi avizul pozitiv al Adunării Populare din cadrul autonomiei. 

Precizăm că încă în anul 2016 un grup de deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului Republicii Moldova au elaborat trei proiecte de lege, menite să întărească statutul autonomiei găgăuze. Unul dintre acestea reglementa intrarea localităților în componența Găgăuziei, precum și ieșirea din componența autonomiei. 

Исполнительный комитет АТО Гагаузия - Sputnik Moldova
Politică
Găgăuzia salută adoptarea pachetului de legi cu privire la autonomie

Al doilea presupune stabilirea în sistemul administrației publice locale a unui nivel special de guvernare pentru autonomie.

Iar al treilea proiect de lege prevede că Parlamentul nu poate modifica Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei fără acordul deputaților Adunării Populare din Găgăuzia.

După ce proiectele de lege au fost înregistrare la Parlament, multă vreme nimeni nu și-a adus aminte de ele. Iar în iunie 2017 Comisia juridică parlamentară a revizuit conținutul acestor inițiative, lipsindu-le de semnificația inițială.

În această formă au fost adoptate două proiecte, al treilea proiect a fost aprobat numai în prima lectură.

Ulterior, președintele Igor Dodon, după consultări cu bașcanul din Găgăuziei și cu deputații din autonomie, a refuzat să promulge proiectele de lege și le-a trimis la reexaminare Parlamentului. Deputații nu și-au mai amintit însă de ele mai mult de doi ani.

În iulie 2020, deputații Partidului Socialiștilor le-au înregistrat din nou în Parlament, iar astăzi acestea au fost adoptate în primă lectură cu votul majorității deputaților, pe fundalul protestului deputaților din fracțiunile PAS și PPDA.

Stadionul Republican nu va fi cedat Ambasadei SUA

La aceeași ședință s-a decis că Stadionul republican va rămâne în proprietatea statului.

Parlamentul a votat un proiect care abrogă legea privind transferul arenei către Ambasada SUA în Moldova.

Proiectul de lege a fost adoptat în lectură finală cu 51 de voturi.

A fost legitim oare procesul de vot?

Trebuie menționat faptul că majoritatea proiectelor au fost adoptate fără să fie prezentate și examinate. 

Deputații fracțiunii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr au declarat că vor contesta mâine la Curtea Constituțională votarea proiectelor în plin scandal care s-a iscat în plen.

„Ceea ce s-a întâmplat azi în Parlament nu este nici legal, nici constituțional. Două sesizări le avem deja, iar celelalte urmează să le pregătim ca să anulăm întreaga ședință plenară de azi”, a declarat deputatul PPDA Dinu Plângău.

Sandu cheamă oamenii la un nou protest

La scurt timp și președintele ales al Moldovei, Maia Sandu, a pus la îndoială legaltatea procedurii de vot de astăzi.

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi în parlament demonstrează că s-a adunat acolo un grup de criminali. Acest parlament ar trebui dizolvat. Duminică vom merge în Piața Marii Adunări Naționale pentru a le spune ce cred oamenii”, - a spus Sandu.

Cum a comentat Igor Dodon scandalul din Parlament

Igor Dodon a venit cu un mesaj către deputații din Legislativ pe pagina sa de Facebook. El a comentat îmbrâncelile din cadrul ședinței plenare de astăzi.  

„Anume un asemenea spectacol – de instabilitate, haos și ură – a fost demonstrat azi în Parlament de fracțiunile de dreapta. Observ că unele persoane nicidecum nu pot ieși din emoțiile campaniei electorale și îmi pare rău că, în loc să demonstreze cultură înaltă, unii așa-numiți „oameni buni” s-au comportat violent și neobrăzat la tribuna celui mai important for politic al țării – au răcnit, au stropit cu apă, au lovit, au blocat darea de seamă a miniștrilor, au rupt microfoane”, a menționat Igor Dodon.

Oficialul a subliniat că a acceptat rezultatele alegerilor din 15 noiembrie și că nu a ieșit la proteste și nu a chemat lumea în stradă. El a îndemnat deputații din opoziție să dea dovadă de calm și responsabilitate. 

Președintele în exercițiu a mai adăugat că deputații din opoziție pot cere demisia Guvernului Chicu, dacă aceștia nu sunt mulțumiți de activitatea lui. 

Cine a votat și cine a boicotat?

Trebuie menționat faptul că majoritatea proiectelor au fost adoptate de deputații PSRM și cei din fracțiunea „ȘOR”. Pentru unele inițiative au votat grupurile parlamentare Pentru Moldova și PRO Moldova.

PAS și PPDA nu au participat demonstrativ la procesul de vot. La fel de pasiv a fost Partidul Democrat. Liderul fracțiunii PDM Ăavel Filip a declarat la începutul ședinței că nu va susține anumite proiecte. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0