Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nu putem conta pe numărătoarea paralelă a voturilor

© Sputnik / фото пресс-службы Promo-LEXPavel-Postică, Promo-Lex
Pavel-Postică, Promo-Lex - Sputnik Moldova
Abonare
Asociația Promo-Lex și-a prezentat astăzi noul raport de monitorizare a procesului electoral pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. ONG-ul a constatat intensificarea discursului de ură și discriminare și declarații incomplete despre cheltuielile de campanie.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de un număr mai redus de observatori - cu 45% mai puțini observatori naționali și cu 60% mai puțini observatori internaționali.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Societate
Secțiile de vot de peste hotare sunt pregătite de alegeri

Niciunul dintre candidații la președinție nu va fi în măsură să efectueze calitativ o numărătoare paralelă a voturilor, din cauza numărului mic de observatori pe care-l vor avea în secțiile de votare, iar sondajul de tip exit-poll realizat prin telefon poate compromite secretul votului.

Aceste și alte aspecte le-a menționat astăzi directorul executiv al Asociației „Promo-Lex”, Pavel Postică, în timpul prezentării celui de-al cincilea raport de monitorizare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 întocmit de această organizație nonguvernamentală.

Mai puțin observatori decât la alegerile parlamentare din 2019

În raportul nr. 5 al „Promo-Lex” se constată că, în total, pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați cumulativ 2.193 de observatori, dintre care 1.883 de observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.

Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova
Societate
Andrei Neguța: Detalii despre secțiile de votare din Rusia

Din numărul total al observatorilor naționali, Asociația Promo-LEX a acreditat 1.200 (64%) de observatori. Comparativ cu scrutinul parlamentar din 24 februarie, se atestă o descreștere cu 45% a numărului de observatori naționali și cu 60% a numărului de observatori internaționali.

Totodată, au fost acreditați 3.043 de observatori la alegeri din partea a cinci candidați la președinție: Violeta Ivanov -  914 observatori (30%), Igor Dodon - 831 (27%), Renato Usatîi - 820 (27%), Maia Sandu – 475 (16%), Andrei Năstase (PPPDA) - 3 observatori (0,1%).

Declarații incomplete despre finanțarea campaniei electorale

Promo-LEX a constatat că toți cei opt concurenți electorali „au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate în perioada 10 – 23 octombrie 2020, în cuantum total de cel puțin 3.800.981 de lei”.

Выборы 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri prezidențiale 2020: Program special de vot la Baku

De asemenea, niciun concurent electoral nu a raportat cheltuieli pentru recompensele agitatorilor și nici nu a prezentat declarațiile de voluntariat ale acestora.

Conform rapoartelor prezentate la CEC, volumul veniturilor declarate de către concurenții electorali, pentru perioada 10 – 23 octombrie, este de 6.027.149 de lei, sold inițial 1.465.552 de lei, dintre care 996.772 de lei sunt venituri în mărfuri și servicii gratuite.

Cei mai mulți bani declarați au fost cheltuiți pentru publicitate și materiale promoționale – 98%, celelalte 2% din cheltuieli au fost pentru evenimente publice – 1% și transport – 1%.

MO Promo-LEX constată că 816 persoane fizice au donat în bani 4,69 milioane de lei, printre donatori fiind și 179 de conaționali din afara țării.

Discurs de ură și instigare la discriminare

Promo-Lex a mai raportat că, în perioada menționată, a identificat „cel puțin 76 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2010, ceea ce reprezintă o creștere de 17% față de perioada precedentă de monitorizare (30 septembrie – 13 octombrie 2020)”.

Câți alegători sunt așteptați la vot pe 1 noiembrie

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. 

Comisia Electorală Centrală  - Sputnik Moldova
Societate
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor

Pentru secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot (2.934.017), prețul unui exemplar fiind 14,4 bani. Pentru secțiile de peste hotare au fost tipărite 556 de mii de buletine de vot, prețul unui exemplar fiind de 19,2 bani – prețul este mai mare din cauza tirajului mai mic.

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare.
Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0