Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Secțiile de vot de peste hotare sunt pregătite de alegeri

© Sputnik / Mihai CarausPreședinția RM
Președinția RM - Sputnik Moldova
Abonare
Toate cele 139 de secții de vot din străinătate sunt pregătite pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Cetățenii moldoveni au posibilitatea să-și exercite dreptul de vot în pofida înăspririi restricțiilor impuse în unele țări din cauza pandemiei.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Buletinele de vot au ajuns în toate cele 139 de secții de votare care vor fi deschise pentru alegerile președintelui Republicii Moldova în străinătate și toate acestea vor fi operaționale.

Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova
Societate
Andrei Neguța: Detalii despre secțiile de votare din Rusia
În pofida înăspririi restricțiilor impuse în unele țări din cauza pandemiei de COVID-19, precum Spania, Italia, Franța, Irlanda, Germania, Suedia, cetățenii moldoveni aflați peste hotare vor avea posibilitatea să-și exercite dreptul de vot.

Declarații în acest sens au făcut astăzi, într-o conferință de presă comună, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Oleg Țulea, și președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

„Eu mă bucur să anunț că toate statele au reacționat pozitiv și au agreat deschiderea secțiilor de votare: 139 la număr, așa cum a fost stipulat și în decizia CEC. În paralel, fiind evident cu siguranță că am fost solicitați, rugați și impuși să respectăm normele sanitare care sunt impuse de către aceste state”, a spus Oleg Țulea.

Ministrul a informat că MAEIE a delegat președinți în componența majorității birourilor electorale din rândul personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. De asemenea, ministrul de Externe a menționat că „conform practicii scrutinelor anterioare, diaspora este implicată masiv în componența birourilor electorale ale secțiilor de votare”.

Выборы 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri prezidențiale 2020: Program special de vot la Baku

„Totodată, am delegat un număr de doar patru  diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dintre care o persoană a fost deplasată în Franța și trei în România. (...) În premieră, 27 de președinți de birouri sunt desemnați din rândul cetățenilor Republicii Moldova care au reședință temporară sau permanentă în străinătate: 10 în Italia, 8 în Rusia, 3 în Marea Britanie, 2 în SUA, 2 în Canada, și câte unul în Irlanda și Germania”, a adăugat Oleg Țulea.

La conferința de presă, președintele CEC, Dorin Cimili, a anunțat că secția de votare din Baku va avea un program de activitate cu trei ore mai scurt decât restul secțiilor, din cauza restricțiilor de circulație introduse în capitala azeră prin legea marțială - va fi deschisă între orele 07:00 și 18:00. Dorin Cmili a precizat că în orașul Baku este interzisă aflarea cetățenilor pe străzi fără permise speciale între orele 21:00 și 07:00.

Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Secțiile de votare vor activa între orele 7:00 și 21:00.

În aceeași conferință de presă, au avut intervenții video prin internet, mai mulți ambasadori. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a precizat că în Federația Rusă vor fi deschise 17 secții de votare pe 1 noiembrie.

Comisia Electorală Centrală  - Sputnik Moldova
Societate
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor

Patru secții vor fi deschise în orașul Moscova, patru în regiunea Moscova, trei în Sankt-Petersburg și câte o secție de votare în orașele Surgut, Soci, Tula, Lipețk, Kostroma, Kursk.

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1.887 de observatori naţionali și 310 observatori internaţionali. 

Pentru cele 2.143 de secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot (2.934.017). Pentru secțiile de peste hotare au fost tipărite 556 de mii de buletine de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0