CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Pavel Midrigan a declarat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova că hotărârea Curții Constituționale, prin care s-a permis organizațiilor comerciale să presteze servicii cu plată candidaților în campania electorală, poate crea condiții favorabile pentru finanțarea ilicită din străinătate.
„Este o finanțare camuflată. (...) Se poate obține cât vrei și de la cine vrei. Acestea se numesc organizații obștești, dar în esență ele pot fi intermediari ai partidelor politice. Nu este misiunea organizațiilor necomerciale să presteze servicii pentru partidele politice. Noi le oferim astfel organizațiilor obștești posibilitatea de a se asocia cu partidele prin slăbirea controlului. Dar ce ne îngrijorează pe noi este finanțarea străină. Pentru că partidele politice nu au dreptul să obțină finanțare de peste hotare, iar ONG-urile au”, a declarat Pavel Midrigan pentru Sputnik Moldova.
Mai mult, politologul consideră că în acest mod ar putea fi pus în aplicare scenariul „revoluțiilor colorate”, care a fost implementat în mai multe țări.
„Oare noi nu știm cum au fost făcute revoluțiile colorate? Acestea au fost făcute prin intermediul organizațiilor obștești. Este un război ideologic. Se găsesc anumiți lideri, care sunt instruiți din străinătate. Considerați că acolo sunt propagate interesele țării noastre? Ei spun că apără democrația, dar de fapt propagă interese străine. Dacă cineva se gândește la „Maidan”, trebuie să înțeleagă că împotrivă vor fi de 3-4-5 ori mai mulți. Acești oameni care sunt împotriva „Maidanului” nu vor mai sta acasă în fața televizoarelor”, a punctat Midrigan.
Amintim că astăzi judecătorii Curții Constituționale au admis parțial sesizarea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco, care a contestat anterior prevederea din Legea cu privire la ONG-uri ce le interzicea acestor organizații să presteze servicii contra plată candidaților în perioada campaniei electorale.
Parlamentarul PAS a remarcat că atunci când a fost aprobat de Guvern proiectul de lege, exista o altă formulare.
„Versiunea aprobată de Guvern nu interzicea organizațiilor comerciale prestarea serviciilor contra plată concurenților electorali în perioada campaniei electorale. Ea interzicea susținerea materială a concurenților electorali și prestarea serviciilor gratuite pentru aceștia. (...) Prin formula adoptată de Parlament însă a fost instituită o interdicție absolută pentru organizațiile necomerciale să presteze contra cost orice servicii concurenților electorali în perioada campaniei electorale, chiar dacă costurile acestor servicii corespund prețurilor de piață sau nu sunt mai mari decât acestea”, a menționat Litvinenco.
Deputatul PAS susține că un număr mare de agenții de presă și radiodifuzori sunt înregistrați ca organizații necomerciale, iar o parte însemnată din veniturile ONG-urilor este obținută anume în perioada campaniilor electorale prin plasarea contra cost a materialelor electorale. Litvinenco a cerut să fie anulată interdicția cu pricina.
„Consider că această prevedere încalcă dreptul fundamental la proprietate, încalcă principiul egalității. Nu am văzut în general o justificare pentru această ingerință, nici în comisie, nici în plen și nici acum”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.
În urma deliberărilor, magistrații CCM și-au prezentat poziția.
„Curtea Constituțională hotărăște - se admite parțial sesizarea depusă de Sergiu Litvinenco. Se recunoaște constituțional textul „presta servicii și/sau” în măsura în care ONG-urilor le este permisă prestarea servicii oneroase pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale”, a declarat președintele Înaltei Curți Domnica Manole.
Astfel, organizațiile necomerciale au dreptul să presteze servicii contra plată concurenților electorali în perioada campaniei electorale.
„Curtea a reținut că interdicția prestării serviciilor oneroase concurenților electorali în perioada campaniei electorale, stabilită de dispozițiile contestate, restrânge nejustificat și în mod discriminatoriu dreptul de proprietate al organizațiilor necomerciale”, se menționează în hotărâre.
În Republica Moldova există aproximativ 11 mii de organizații necomerciale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova