Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională

© Photo : Miroslav RotariПо случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого
По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a spus că, din cauza unori decizii ale Curții Constituționale, statul nu poate accesa banii pe care conta din finanțarea externă. Ar fi vorba de șase miliarde de lei în acest an, potrivit prim-ministrului.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Premierul Ion Chicu a afirmat în ședința de astăzi a Guvernului că unele decizii ale Curții Constituționale „au costat” Bugetul de stat șase miliarde de lei în acest an.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Societate
Fadei Nagacevschi: Curtea Constituțională a blocat țara

„Nu voi comenta deciziile Curții Constituționale. Voi spune doar că unele dintre ele, anul acesta, au costat deja Bugetul șase miliarde de lei”, a afirmat Ion Chicu.

Prim-ministrul a făcut afirmația în contextul în care a precizat de ce lipsește din ședința Guvernului ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Ministrul Justiției s-a deplasat astăzi la Strasbourg, unde va discuta cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectele de amendamente la Constituție elaborate de Guvern și respinse de Curtea Constituțională.

Amendamentele propuse de Guvern se refereau la sistemul judiciar. După ce Curtea Constituțională le-a respins, Fadei Nagacevschi a plecat la Strasbourg „pentru a găsi o soluție și a continua reforma Justiției”, a explicat premierul Chicu.

Vizita ministrului Justiției la Strasbourg va dura vreo 2-3 zile, a menționat prim-ministrul.

Ion Chicu a subliniat că Comisia de la Veneția a agreat amendamentele la Constituție elaborate de Guvern, dar Curtea Constituțională le-a respins.

Prim-ministrul a spus că reforma Justiției este foarte necesară, dar „blocată”. Ion Chicu a declarat că amendamentele la Constituție propuse de Guvern aveau ca scop realizarea unei „adevărate reforme a Justiției”.

„După ce proiectul a fost aprobat de Comisia de la Veneția și partenerii de dezvoltare, Uniunea Europeană, Statele Unite, și a fost inclus ca una dintre condițiile din acordul de finanțare, ne-am pomenit într-o situație în care nu am putut înainta precum am convenit cu partenerii”, a explicat Ion Chicu.

© Screenshot / Facebook / Guvernul Republicii Moldova Ședința online a Guvernului din 23 septembrie
Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Ședința online a Guvernului din 23 septembrie

Ion Chicu a spus că nu știe de ce Curtea Constituțională n-a aprobat amendamentele, în pofida faptului că acestea au fost susținute de Comisia de la Veneția.

Decizia Curţii Constituţionale

Amintim, Curtea Constituțională a decis pe 22 septembrie că Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare pentru că nu ar corespunde normelor constituționale.

Consiliul Superior al Magistraturii - Sputnik Moldova
Societate
Președintele interimar al CSM și-a anunțat demisia

Potrivit președintelui Înaltei Curți, Domnica Manole, inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. Totodată, inițiativa corespunde limitelor temporale de revizuire.

„Curtea Constituțională constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției partea care prevede că președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor în situația în care președintele refuză să numească judecătorul propus în mod repetat de către Consiliul Superior al Magistraturii, textul „nu sunt afiliate politic”, alineatul 4 al articolului 22”, a declarat Manole.

În context, președintele Curții Constituționale a precizat că proiectul nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare. Iar avizul este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Judecătorul Serghei Țurcan a prezentat o opinie separată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0