Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decizie de ultimă oră a Înaltei Curți cu privire la ONG-uri

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi în privința sesizării deputatului PAS Sergiu Litvinenco. Acesta a cerut să fie anulată prevederea legală care le interzicea ONG-urilor să presteze servicii contra plată candidaților în perioada campaniei electorale.

CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Judecătorii Curții Constituționale au admis parțial sesizarea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco, care a contestat anterior prevederea din Legea cu privire la ONG-uri ce le interzicea acestor organizații să presteze servicii contra plată candidaților în perioada campaniei electorale. 

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Societate
Fadei Nagacevschi: Curtea Constituțională a blocat țara

Parlamentarul PAS a remarcat că atunci când a fost aprobat de Guvern, în proiectul de lege exista o altă formulare a acestui articol.

„Versiunea aprobată de Guvern nu interzicea organizațiilor comerciale prestarea serviciilor contra plată concurenților electorali în perioada campaniei electorale. Ea interzicea susținerea materială a concurenților electorali și prestarea serviciilor gratuite pentru aceștia. (...) Prin formula adoptată de Parlament însă a fost instituită o interdicție absolută pentru organizațiile necomerciale să presteze contra cost orice servicii concurenților electorali în perioada campaniei electorale, chiar dacă costurile acestor servicii corespund prețurilor de piață sau nu sunt mai mari decât acestea”, a menționat Litvinenco. 

Deputatul PAS susține că un număr mare de agenții de presă și radiodifuzori sunt înregistrați ca organizații necomerciale, iar o parte însemnată din veniturile ONG-urilor este obținută anume în perioada campaniei electorale prin plasarea contra cost a materialelor electorale. Litvinenco a cerut să fie anulată interdicția cu pricina. 

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Legea cu privire la ONG-uri, care a generat scandal, a fost votată de Parlament

„Consider că această prevedere încalcă dreptul fundamental la proprietate, încalcă principiul egalității. Nu am văzut în general o justificare pentru această ingerință, nici în comisie, nici în plen și nici acum”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco. 

În urma deliberărilor, magistrații CCM și-au prezentat poziția. 

„Curtea Constituțională hotătăște - se admite parțial sesizarea depusă de Sergiu Litvinenco. Se recunoaște constituțional textul „presta servicii și/sau” în măsura în care ONG-urilor le este permisă prestarea servicii oneroase pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale”, a declarat președintele Înaltei Curți Domnica Manole. 

Astfel, organizațiile necomerciale au dreptul să presteze servicii contra plată concurenților electorali în perioada campaniei electorale.

„Curtea a reținut că interdicția prestării serviciilor oneroase concurenților electorali în perioada campaniei electorale, stabilită de dispozițiile contestate, restrânge nejustificat și în mod discriminatoriu dreptul de proprietate al organizațiilor necomerciale”, se menționează în hotărâre.

În Republica Moldova există aproximativ 11 mii de organizații necomerciale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0