Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ploaie de acuzații la CEC! Cum a fost înregistrat Chirtoacă

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă  - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul blocului electoral „Unirea”, Dorin Chirtoacă, a fost înregistrat oficial în cursa pentru fotoliul de șef de stat.

CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat astăzi în cursa electorală pe fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă, deși acum două zile au fost raportate mai multe neconformități în listele de subscripție. Câteva mii de semnături au fost declarate nule. Totuși, după reverificare s-a stabilit că Dorin Chirtoacă a acumulat minimul necesar pentru a fi înregistrat. 

„Au fost 23930 de semnături numeric declarate de candidat colectate din 28 de unități administrativ-teritoriale de nivelul doi. (...) 5928 de semnături au fost declarate nule. 17253 de semnături se consideră a fi valabile, încadrându-se în limita stabilită de Codul Electoral”, a declarat membrul CEC Andrei Volentir. 

În cadrul ședinței de astăzi Dorin Chiroacă a declarat că nu are încredere în Comisia Electorală care, potrivit lui, ar fi controlată politic. Candidatul Blocului Electoral „Unirea” l-a luat subtil peste picior pe Octavian Țîcu, care a renunțat la pretențiile față de CEC, după ce listele sale de subscripție au fost reverificate și astfel a putut fi înscris în cursă. 

Octavian Țîcu - Sputnik Moldova
Totuși va candida! CEC l-a înregistrat pe Țîcu după reverificare

„Eu nu pot să fac declarații diametral opuse, așa cum am auzit aici acum câteva minute. Nu pot să-mi exprim încrederea în CEC și nici în celelalte instituții ale statului, atâta timp cât ele au fost la Plahotniuc și acum sunt la Dodon. Noi suntem în litigiu”, a spus Chirtoacă. 

Fostul primar de Chișinău a fost rugat de membrul CEC Sergiu Gurduza să explice cine dintre membrii Comisiei sunt controlați politic și să spună de ce nu a depus cerere de recuzare, dacă nu are încredere în instituție. 

„Nu accept răspunsuri foarte largi în adresa unei instituții. Spuneți concret cărui membru nu încredințați încredințarea examinării acestei chestiuni”, a declarat Gurduza. 

Chirtoacă nu a putut însă să ofere un răspuns ferm.

„Nu aveți dreptul să-mi cereți lucruri pe care nu le cunosc. Nu am acces la informații decât la ceea ce a fost în ultimele zile. Nu aveți dreptul să mă întrerupeți și să îmi spuneți că nu am dreptul să fac pledoarii”, a declarat Chirtoacă. 

La rândul său, secretarul CEC Maxim Lebedinschi a atras atenția că instituția acționează în strictă conformitate cu legea. 

Майя Санду на выборах примара в Кишинев - Sputnik Moldova
Maia Sandu s-a lansat în campanie: Ce promisiuni a făcut

„Trebuie să spuneți dacă veți depune cerere de recuzare sau nu. Vă comunic că, în conformitate cu prevederile Codului Electoral, în sediile CEC se interzic declarațiile politice”, a spus Maxim Lebedinschi. 

„Cererea mea față de Dumneavoastră, pentru că faceți declarații în spațiul public și mă puneți într-o oală în care nu mă aflu, este dacă faceți sau nu o cerere de recuzare în raport cu mine”, a întrebat membrul CEC Sergiu Gurduza. 

În ciuda obiecțiilor, Chirtoacă nu a depus nicio cerere de recuzare. 

„În acest moment nu formulez nicio cerere de recuzare față de niciun membru CEC, dar nu pot să-mi exprim încrederea în același timp față de CEC”, a mai spus candidatul Blocului electoral „Unirea”. 

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Politolog, despre prezidențialele din această toamnă: Va fi un absenteism fără precedent

Tot astăzi a fost înregistrat în cursa pentru fotoliul de șef de stat candidatul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu, după ce au fost verificate încă odată listele cu semnături.

Inițial, au fost confirmate 14.548 de semnături valabile, iar după reverificare CEC a declarat că sunt peste 16 mii de semnături care corespund rigorilor legii.

Mai devreme au fost înregistrați alți 6 candidați. Este vorba de Maia Sandu din partea PAS, Andrei Năstase din partrea Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, înaintat de adunarea cetățenilor, și Violeta Ivanov din partea Partidului „ȘOR”.

Comisia Electorală Centrală a refuzat însă înregistrarea lui Andrian Candu, după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0