Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Valeriu Ghilețchi, despre greșeala pe care o comit candidații la prezidențiale

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi - Sputnik Moldova
Abonare
Unii candidați la alegerile prezidențiale din această toamnă vin cu diverse promisiuni, care de fapt depășesc atribuțiile președintelui Republicii Moldova. Declarația îi aparține fostului vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.
Valeriu Ghilețchi, despre greșeala pe care o comit candidații la prezidențiale

Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul vicepreședinte al Parlamentului Valeriu Ghilețchi a remarcat că unii candidați la prezidențiale fac uz de declarații cu tentă populistă doar pentru a atrage mai multe voturi.

Potrivit lui, în mare parte, politicienii pun accent pe așteptările și nevoile oamenilor, precum majorarea salariilor sau a pensiilor. Aceste domenii însă nu țin de împuternicirile președintelui țării.

"Candidații vin cu anumite oferte în aceste domenii și comit o greșeală în acest sens. Un președinte trebuie să știe foarte bine care sunt atribuțiile sale constituționale – în domeniul politicii externe, apărare, securitate ș.a. Un președinte trebuie să se axeze anume pe aceste atribuții și să nu facă declarații cu tentă populistă", a subliniat Valeriu Ghilețchi.

Astfel, conform Constiuției Republicii Moldova președintele are următoarele atribuții:

Articolul 86. Atribuţii în domeniul politicii externe

Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova
Sondaj: De ce le este frică moldovenilor și pentru cine ar vota la alegerile din toamnă

(1) Preşedintele Republicii Moldova poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova şi le prezintă, în modul şi în termenul stabilit prin lege, spre ratificare Parlamentului.

(2) Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai Republicii Moldova şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

(3) Preşedintele Republicii Moldova primeşte scrisorile de acreditare şi de rechemare ale reprezentanţilor diplomatici ai altor state în Republica Moldova.

Articolul 87. Atribuţii în domeniul apărării

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Societate
CEC a înregistrat încă trei grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor

(1) Preşedintele Republicii Moldova este comandantul suprem al forţelor armate.

(2) Preşedintele Republicii Moldova poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau generală.

(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele Republicii Moldova ia măsuri pentru respingerea agresiunii, declară stare de război şi le aduce, neîntîrziat, la cunoştinţa Parlamentului. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.

(4) Preşedintele Republicii Moldova poate lua şi alte măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice, în limitele şi în condiţiile legii.

Articolul 88. Alte atribuţii

Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
La alegerile prezidențiale din acest an am putea avea parte de surprize - Experți

Preşedintele Republicii Moldova îndeplineşte şi următoarele atribuţii:

a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;

b) acordă grade militare supreme prevăzute de lege;

c) soluţionează problemele cetăţeniei Republicii Moldova şi acordă azil politic;

d) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;

e) acordă graţiere individuală;

f) poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa asupra problemelor de interes naţional;

g) acordă ranguri diplomatice;

h) conferă grade superioare de clasificare lucrătorilor din procuratură, judecătorii şi altor categorii de funcţionari, în condiţiile legii;

i) suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, pînă la adoptarea hotărîrii definitive a Curţii Constituţionale;

j) exercită şi alte atribuţii stabilite prin lege.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0