Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La alegerile prezidențiale din acest an am putea avea parte de surprize - Experți

© REUTERS / Gleb GaranichВыборы в Молдавии
Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile prezidențiale sunt tot mai aproape, iar experții vorbesc despre anumite particularități care le vor deosebi de cele precedente, dar și despre surprizele pe care le-ar putea oferi.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Principala luptă politică din acest an se va da la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent. Politologii încearcă să analizeze posibilele scenarii ale campaniei electorale - ce strategie vor alege candidații, cum vor plasa accentele și care va fi raportul de forțe în ajunul alegerilor.

Cei mai mulți înclină să creadă că în cursa pentru prezidențiale ar putea să se includă între 10 și 14 candidați. Principalii lideri s-au conturat deja, iar restul văd campania electorală ca pe o pregătire pentru parlamentare, spun unii experți.

Favoriții nu au temei să se relaxeze

Alegeri prezidențiale  - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a venit cu un apel către concurenții la scrutinul prezidențial din noiembrie
Deși favoriții cursei electorale sunt evidenți atât pe flancul de stânga, cât și pe cel de dreapta, aceasta nu înseamnă că ei se por relaxa și pot considera că totul este prestabilit deja. Fiecare dintre concurenți va dori să acumuleze cât mai multe voturi ale electoratului, astfel că lupta ar putea fi destul de dură, și nu doar în raport cu principalii adversari, ci cu toți, consideră politologul Victor Juc.

”Lupta electorală ar putea fi pe alocuri destul de dură, chiar dacă nu ne putem aștepta la mari surprize. Cred că favoriții nu-și vor permite să se relaxeze pentru că ei s-au pregătit de acest eveniment”, a menționat Juc. El a mai precizat că la cursă vor participa persoane care sun bine cunoscute în societate și în cercurile politice, astfel că apariția unui candidat-surpriză cu șanse reale de succes este puțin probabilă.

Etapele de desfășurare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020>>>

După cum a declarat politologul în studioul Sputnik Moldova, candidați noi, necunoscuți publicului, ar putea să apară pe arena politică dacă își vor înainta candidaturile contând pe faptul că oamenii au pierdut încrederea în politicienii care activează acum și vor fi dispuși să voteze pentru ”fețe noi”. Însă nu există șanse ca cineva să se poată manifesta, să se facă vizibil în așa mod, consideră expertul, în Moldova un astfel de scenariu este practic exclus. Principalele figuri pe tabla de șah a politicii moldovenești au fost dispuse deja, a conchis Juc.

Prin ce se vor deosebi actualele alegeri

Actuala campanie electorală va fi destul de specifică, este de părere politologul Igor Volnițchi, care consideră s-ar putea chiar nici să nu avem un al doilea tur de scrutin.

În opinia lui, chiar dacă favoriții evidenți ai cursei electorale sunt Igor Dodon și Maia Sandu, nu trebuie trecuți cu vederea nici alți candidați, în special Andrei Năstase, care ar putea arăta de asemenea un rezultat bun. Sunt și alți candidați cărora actuala campanie le-ar putea consolida ratingul, consideră politologul.

Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Politică
Năstase și Sandu nu sunt pe aceeași undă: Reacția PPDA la îndemnul lui Filat

Totodată, nu putem să nu ținem cont și de un astfel de moment cum este situația epidemiologică din țară. Dacă aceasta nu va fi favorabilă la momentul alegerilor, lucrurile s-ar putea derula după un cu tot alt scenariu decât cel așteptat, spune Volnițchi.

”Sigur, cele mai multe șanse de a accede în turul doi și de a da acolo ”lupta decisivă” le au Igor Dodon și Maia Sandu. Pe de altă parte, în ce va consta specificul acestor alegeri? Cred că situația epidemiologică își va spune cuvântul . Eu prevăd că prezența la alegeri va fi foarte joasă”, a menționat Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova.

În opinia politologului, oamenii vor prefera să stea acasă, pornind de la necesitatea de a-și proteja sănătatea lor și a membrilor familiei și atunci acest aspect va juca un rol decisiv în alegeri. Absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general. În confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Politică
Din ce cauză Partidul Comuniștilor nu va participa la alegerile prezidențiale din 2020

”însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemiologice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Astfel, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova au fost stabilite pentru 1 noiembrie 2020, mandatul lui Igor Dodon, care a început pe 23 decembrie 2016, urmând să se încheie în decembrie 2020.

Корнелиу Чуря  - Sputnik Moldova
Politică
Ciurea: Ce fel de relație îi leagă în realitate pe Sandu și Năstase

Din 1 septembrie și până pe 11 septembrie, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova pot depune documentele necesare pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

CEC a înregistrat deja șapte grupuri de inițiativă pentru susținerea următorilor candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova: Tudor Deliu, candidat desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova; Renato Usatîi, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”; Andrei Năstase, candidat desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”; Maia Sandu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”; Andrian Candu, candidat desemnat de Partidul Politic „Pro Moldova”; Octavian Țîcu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”; Dorin Chirtoacă, candidat desemnat de Blocul electoral Unirea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0