Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Neguța le-a vobit jurnaliștilor ruși despre creditul rusesc și alegerile prezidențiale

© Photo : Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.Встреча посла Молдовы с журналистами из российских СМИ.
Встреча посла Молдовы с журналистами из российских СМИ. - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasadorul Moldovei la Moscova s-a întâlnit cu reprezentanții mass-media din Rusia și a răspuns la întrebările adresate de aceștia.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik, Alexei Stefanov. Ambasada Moldovei în Federația Rusă este prima misiune diplomatică acreditată la Moscova, care a adunat jurnaliștii ruși pe viu și nu în format online.

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguță, a promis că va organiza cu regularitate întâlniri cu diplomați, care au fost date uitării pe timp de pandemie a coronavirusului, arătând astfel deschiderea țării față de Rusia.

Mai mult, cel mai mult timpul, diplomatul l-a acordat răspunsurilor la întrebările adresate de agenției Sputnik.

© Sputnik / Алексей СтефановÎntâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.
Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ. - Sputnik Moldova
1/3
Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.
© Sputnik / Алексей СтефановÎntâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.
Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ. - Sputnik Moldova
2/3
Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.
© Photo : Предоставлено посольством Республики Молдова в РФ.Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.
Встреча посла Молдовы с журналистами из российских СМИ. - Sputnik Moldova
3/3
Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.
1/3
Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.
2/3
Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.
3/3
Întâlnirea ambasadorului Republicii Moldova cu jurnaliștii din Rusia.

 

În pofida deciziei Curții Constituționale a Moldovei privind interdicția de a lua împrumutul de 200 de milioane de euro de la Federația Rusia, Andrei Neguță speră că acești bani for fi obținuți dintr-o a doua încercare.

Creditul din Rusia va acoperi deficitul bugetar

”Bugetul Moldovei are un minus, dar nu o gaură financiară - 4 miliarde 160 de milioane de lei. Acești 200 de milioane de euro sunt exact acea sumă. Este deja inclus în buget, bugetul nostru nici nu trebuie ajustat. Și atunci va fi mult mai ușor pentru Cabinetul de Miniștri să facă față situației actuale”, a declarat ambasadorul.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Moldova
Societate
Viceministrul de externe al Rusiei s-a întâlnit cu ambasadorul Moldovei – Detalii

Anume Andrei Neguta, a fost cel care, în această primăvară, și-a pus semnătura în numele Moldovei pe documentul privind obtinerea împrumutului. Din partea Rusiei, documentul a fost semnat de ministrul adjunct al Finanțelor din Rusia, Iuri Zubarev. Însă opoziția a blocat posibilitatea de a obține acești bani din Rusia în condiții favorabile - cu 2% anual.

Pentru prima dată după aceea, după cum a spus diplomatul, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reușit să discute personal cu președintele rus Vladimir Putin pe 24 iunie pe tema obținerii împrumutului, când „a venit cu soldații noștri la parada Victoriei și au fost de acord că începem [negocierile]“.

”Pe 4 august, Igor Dodon a fost la Moscova unde a avut o întâlnire productivă cu Dmitri Kozak (șef adjunct al administrației prezidențiale - ed.). Aceștia au discutat această problemă și au dat undă verde pentru ca delegațiile Ministerului Finanțelor din Moldova și Rusia să se poată întâlni. Acum îl aștept pe ministrul Finanțelor, domnul Pușcuța din Moldova, să vină aici pentru o discuție. Cel mai probabil, acordul va fi semnat și va fi un sprijin pentru bugetul Republicii Moldova”, a spus Andrei Neguța.

Moscova - Sputnik Moldova
Rusia
Discuție telefonică purtată de ambasadorul moldovean la Moscova – Detalii

Alegerile prezidențiale: vor fi de trei ori mai multe secții de vot  

Ambasada se pregătește activ pentru alegerile prezidențiale din Moldova, care vor avea loc în acest an, pe data de 1 noiembrie. Până în 2016, opt secții de votare erau deschise în Rusia, iar alte trei au fost adăugate în urmă cu patru ani. În 2016, trei secții de votare suplimentare din Rusia au fost deschise în Kaliningrad, Soci și Novosibirsk, dar mai puțin de o sută de persoane au venit în fiecare dintre acestea. "Autorităților de atunci le convenea să arate că a crescut și numărul de secții de vot în Rusia”.

”Acum avem 18 secții de votare, unde la fiecare dintre acestea vor vota câteva mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Dar în proiectul nostru avem ca scop deschiderea a 38 de secții. Cel puțin trei la Moscova, trei în regiunea Moscovei, trei la Sankt Petersburg și una la Kursk, Lipetsk, Tver, Voronej, Tula, Rostov, Surgut ... ", a explicat diplomatul.

El a menționat că acest lucru va fi posibil datorită noilor regulilor. Anterior, decizia privind deschiderea secțiilor de votare era luată prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, care aproba lista în cadrul unei ședințe de guvern, iar apoi, fără nicio contestație, decizia era trimisă Comisiei Electorale Centrale.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

În prezent, propunerea ambasadei ajunge direct la CEC, iar acolo este coordonată. Și diaspora furnizează ambasadei liste și numărul cetățenilor moldoveni care locuiesc într-un anumit oraș, a explicat Andrei Neguță. Ei sunt cei care apelează la ambasade, justificând necesitatea deschiderii secțiilor de votare. De asemenea, reprezentanților diasporei li se dă dreptul de a negocia cu autoritățile locale propriu-zise pentru asigurarea spațiilor pentru deschiderea secției de votare, tot ei vor activa și în cadrul comisiilor electorale locale.

"Important este ca să nu avem impedimente din cauza coronavirusului, a subliniat diplomatul.

Exportul merelor în Rusia, mai mare decât în perioada sovietică

Eliminarea taxelor vamale de către Rusia în privința a șase grupuri de mărfuri - legume, fructe, produse vinicole și de la 1 iulie la semințele de floarea soarelui - a avut un efect favorabil asupra relațiilor comerciale dintre cele două țări, consideră Andrei Neguța.

Anul trecut am exportat în Rusia 220 de mii de tone de mere. Chiar și în perioada sovietică nu existau astfel de cifre. Datorită faptului că taxa vamală a fost ridicată, câștigăm un leu la fiecare kilogram de mere. Pentru a înțelege, 20 de lei este un dolar. Un kilogram pare puțin, dar pentru 220 de mii de tone se obține un câștig mare. Și la fel este în și în privința tuturor celorlalte mărfuri”, spune diplomatul.

O situație similară este și în privința vinurilor - în 2018, Moldova a exportat în Rusia 1,5 milioane de decalitri, în 2019 - deja 2,9 milioane. ”Exportul de materiale viticole în Rusia aproape s-a dublat. Ponderea vinului îmbuteliat este în creștere, dar există încă și în vrac - când îl aducem în rezervoare".

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Chicu a anunțat când vor fi reluate negocierile privind acordarea creditului rus

Potrivit lui Andrei Neguța, un număr limitat de companii moldovenești sunt implicate în exportul în Rusia. Dar, în fiecare zi, ambasada primește scrisori de la Chișinău cu solicitări de a oferi o astfel de oportunitate pentru un număr mult mai mare de întreprinderi. Uneori propunem o soluție, sub responsabilitatea laboratoarelor din Moldova, pentru a permite începerea exportului și apoi trimiterea structurilor de inspecție rusească la Chișinău pentru a confirma calitatea produselor. Dar ni se spune că Rusia lucrează cu toate țările în conformitate cu o singură schemă - mai întâi controlul, apoi dreptul de a livra”, spune diplomatul.

În general, în 2019, volumul exporturilor din Republica Moldova către Federația Rusă a constituit 249,8 milioane dolari. Față de 2018, exportul de mărfuri a crescut cu 14,3% sau ci 31,2 milioane de dolari. Rusia a ocupat locul trei în rândul țărilor în care Moldova a exportat, cu o pondere de 8,9% din volumul total al exporturilor țării.

Rusia îi ajută pe moldoveni să revină acasă

Валюта - Sputnik Moldova
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate
În urmă cu un an, Direcția principală pentru migrație a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia ne-a informat că 436 de mii de cetățeni ai Moldovei trăiesc în Rusia. Calculele noastre indirecte ne permit să spunem că există aproximativ un milion de cetățeni aici, atunci când primesc un permis de ședere temporară, un cetățean al Moldovei se consideră în continuare al nostru, iar dacă primește un permis de ședere (permis de ședere) - atunci nu. Dar diaspora moldovenească din Rusia este foarte puternică, am stabilit un contact bun cu ea și, datorită acestui fapt, controlăm situația reală”, spune Andrei Neguța.

Înțelegerea tabloului real ne-a ajutat foarte mult odată cu apariția pandemiei coronavirusului. Mai ales în primele săptămâni, când era posibil să se zboare la Chișinău doar prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, unde ambasada a furnizat listele. În martie, trei mii de cetățeni ai Moldovei au zburat acasă de la Moscova. Câți au zburat după aceea, diplomatul nu știe, deoarece s-au efectuat zboruri suplimentare prin zboruri charter. Și aproximativ 12 mii de moldoveni care au plecat cu autobuzele și cu transport personal, prin Kiev.

”Îi suntem recunoscători Rusiei pentru faptul că aproximativ 60 de cetățeni moldoveni s-au întors în patrie datorită ei. Cetățenii noștri s-au adresat la noi din Uzbekistan, Vietnam, Thailanda și alte țări, în total aproximativ două zeci. Și au fost repatriați cu ajutorul navelor rusești după transmiterea notei noastre, în care rugăm Ministerul de Externe rus să ne ajute. Acești 60 de oameni erau în disperare, nu știau cum să se întoarcă. Au fost aduși la Moscova și de aici la Chișinău. Și acum continuăm să primim astfel de mesaje de la cetățenii noștri din diferite țări”, a spus Andrei Neguța.

Și a adăugat că ambasada lucrează și pe sens invers - gândindu-se cum să ajute cetățenii moldoveni să intre în Federația Rusă. Acest lucru este valabil mai ales pentru studenții universităților din Rusia, care încă nu înțeleg când vor putea începe studiile cu normă întreagă dacă granițele dintre țări sunt închise cel puțin până pe 31 august. Însă deocamdată Ambasada Moldovei în Federația Rusă nu are un răspuns la această întrebare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0