Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu a anunțat când vor fi reluate negocierile privind acordarea creditului rus

Abonare
După ședință de luni cu șeful statului Igor Dodon și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a vorbit despre reluarea negocierilor cu Federația Rusă privind contractarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu susține că negocierile privind accesarea creditului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse vor fi reluate în decursul acestei săptămâni. Asta după ce vineri a fost aprobată o hotărâre de guvern în acest sens. 

„Sperăm că săptămâna aceasta, având deja formalizat procesul, negocierile vor fi reluate cu partea rusă, astfel încât să ajungem la o înțelegere referitor la acest credit”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Anterior, vicepremierul și ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a declarat că pe 23 iunie Ministerul rus al Finanțelor a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro. 

Amintim că anterior Chișinăul a ajuns la o înțelegere cu Moscova privind contractarea creditului de 200 de milioane de euro, dar pe 7 mai judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut, invocând pretinse clauze nefavorabile pentru Moldova. 

Sergiu Pușcuța - Sputnik Moldova
Pușcuța: Ce se va întâmpla cu veniturile la buget și economia în următoarele luni

Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Moscova urma să ofere Chișinăului creditul cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar.

După deicizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia, Moscova a venit cu o reacție. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0