Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

© Photo : Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Денежные купюры России  - Sputnik Moldova
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Chicu: FMI va aloca un credit de urgență Republicii Moldova

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0