Trebuie să menționăm că diavolul înfățișat într-o icoană sau într-o pictură murală a unei biserici nu este o raritate în iconografia ortodoxă. De obicei, necuratul este întâlnit pe celebrele icoane ce reproduc scena Înfricoșătoarei Judecăți, unde de-a dreapta sunt înfățișați drepții, cei care ajung în Rai, cu îngerii, iar de-a stânga - păcătoșii, care ajung în Iad, cu demonii. Dar iată diavolul stând în fața computerului chiar este o noutate pentru pictura murală ecleziastică, cel puțin, de la noi din țară.
"Popii retrograzi sunt împotriva progresului tehnico-științific", vor spune ironic ateii, care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei altei divinități. Nimic mai fals. Preoții de la biserica "Schimbarea la față a Mântuitorului" nu au nimic împotriva computerului și a internetului în viața omului, bineînțeles dacă acestea sunt folosite spre binelui lui, nu în detrimentul lui - atât a sufletului, cât și corpului. Dar, vai, exact asta se întâmplă în multe cazuri, chiar în mai multe decât ne putem imagina: oamenii ajung la dependență de internet, de computer, de telefonul mobil, de jocurile online, de rețelele sociale, care, în definitiv le ruinează viața.
De ce Icoana Înfricoșătoarei Judecăți
Părintele Ioan Plămădeală, parohul Bisericii "Schimbarea la Față a Mântuitorului", ne-a povestit cum a ajuns să fie înfățișat un demon la computer pe pereții sfântului lăcaș. "Dumnezeu a fost, este și va fi milostiv și drept, spune el. Dar, pe parcursul timpului, a istoriei, am putut observa că mila lui Dumnezeu a întrecut dreptatea lui, fiindcă, dacă se făcea după dreptate, demult am fi avut un nou Potop și astăzi nu ar mai fi existat niciun om pe pământ din cauza fărădelegilor pe care le săvârșește neamul omenesc, inclusiv în vremurile pe care le trăim. Și de acest lucru oamenii au profitat", afirmă Ioan Plămădeală.
Dar, precizează părintele paroh, chiar dacă Dumnezeu este atât de milostiv cu noi, întotdeauna am fost avertizați că vom răspunde cândva pentru ceea ce facem.
Beneficiile aduse de internet încetează acolo unde începe dependența de el
Icoana Înfricoșătoarei Judecăți, care a apărut în iconografia ortodoxă din regiunea noastră încă în Evul Mediu, îi înfățișează în partea din stânga pe păcătoșii din Iad și păcatele care îi duc acolo. Părintele Ioan Plămădeală spune că, între timp, pe lângă cele vechi, pe lume au apărut noi patimi și păcate, între care și dependența de internet și computer.
"Multe dintre păcatele pentru care păcătoșii își vor primi pedeapsa pe lumea cealaltă au fost cunoscute de mult timp, chiar de la începutul lumii, cum ar fi omorul, furtul, desfrâul și altele. Dar astăzi avem alte noi păcate și una dintre patimile care le întrece pe multe dintre cele cunoscute este dependența de internet, de computer", afirmă parohul.
"Eu nu neg că internetul, calculatorul, telefonul mobil aduc beneficii omului. Ele toate aduc mari beneficii. Lumea este greu de imaginat astăzi fără ele. Dar, cu părere de rău, în cazul celor dependenți de ele, impactul negativ este mult mai mare decât beneficiile", afirmă preotul.
Dependența de internet – lucrul satanei
Ioan Plămădeală afirmă că dependența de computer, de internet este mai îngrozitoare ca cea de droguri.
"Această dependență le oferă unora instrumentul de a ne manipula gândirea, de a ne influența în luarea deciziilor, de a ne influența viața. Adevărul este că internetul ne prostește.
Dependența de internet – o patimă care nu deranjează pe nimeni
Parohul Bisericii "Schimbarea la Față a Mântuitorului" susține că astăzi societatea are mecanisme de a se opune altor patimi, altor vicii, dar nu și dependenței de internet.
Unde poate ajunge un dependent de internet
El spune că ideea de-al picta pe diavol la computer pe pereții bisericii le-a venit preoților și pictorului ce a pictat Icoana Înfricoșătoarei Judecăți după un caz care a avut loc chiar în sânul comunității acestei biserici.
Și acesta nu este singurul caz din această parohie.
"Noi, preoții, mărturisim o mulțime de lume. Și vin tot felul de oameni care au tot felul de probleme și cer un sfat, o povață. Și ne întreabă: Ce să fac? Uneori suntem în situații în care nici nu știm cum să-i sfătuim. Cunosc o mulțime de cazuri de dependență de computer. Un om ajuns să fie dependent de computer este foarte greu de readus la viața normală. Ei ajung niște posedați", constată părintele Ioan.
Iată așa a apărut imaginea diavolului la computer pe pictura ce înfățișează înfricoșătoarea judecată din Biserica "Schimbarea la față a Mântuitorului" din orașul Chișinău.
Spre exemplu, psihologul Zinaida Gribincea a afirmat în studioul Radio Sputnik Moldova că dependența de internet, care este inclusă în categoria celor mai grave tulburări mintale pe care le poate avea omul, îi afectează pe mulți dintre conaționalii noștri, iar generația tânără este supusă cel mai frecvent acestei dependențe.
În final vom menționa că pictura murală cu scena Înfricoșătoarei Judecăți a fost pictată, acum patru ani, de Nicolae Malancuș. Pictorul a lucrat la ea mai bine de jumătate de an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova