CHIȘINĂU, 7 mart - Sputnik. Astăzi este duminica lăsatului sec de carne sau a Înfricoșătoarei Judecăți. Postul Sfintelor Paști este unul aspru, din acest motiv Biserica a rânduit ca trecerea de la mâncarea de dulce la cea de post să se facă treptat.
Semnificații teologice
Începând cu ziua de luni, creștinii ortodocși vor începe o săptămână specială din punct de vedere duhovnicesc și liturgic. Pe lângă produsele de post, în această săptămână, cunoscută și ca Săptămâna Albă, credincioșii consumă numai lapte, brânză, ouă și pește.
Potrivit Sfântului Teofan Zăvorâtul, în această duminică Sfânta Biserică ne aminteşte de înfricoşata Judecată a Domnului.
”Pocăiţi-vă! Dacă nu vă veţi pocăi, veţi pieri cu toţii. Iată, Dumnezeu a rânduit o zi în care va scoate la lumină cele ascunse întru întuneric, va descoperi sfaturile inimilor omeneşti şi va răsplăti fiecăruia după faptele lui. Atunci nu va mai fi nici o cruţare pentru cei păcătoşi. Vor intra întru bucuria Domnului numai drepţii şi numai cei ce s-au supus nefericirii de a cădea în păcate, dar apoi au adus pocăinţă nefaţarnică şi şi-au îndreptat viaţa. Aşadar, gândindu-vă la această zi înfricoşătoare, încetaţi să păcătuiţi, pocăiţi-vă şi hotărâţi-vă cu neclintire să umblaţi neabătut întru poruncile lui Dumnezeu".
Izgonirea lui Adam din Rai, care încheie Săptămâna Albă, este aşezată la începutul Postului Mare pentru a arăta care sunt urmările neascultării şi ale însoţirii cu patimile. Numai prin înfrânare şi prin supunere faţă de Domnul, poate credinciosul să se învrednicească de dobândirea Raiului, pe care Mântuitorul ni l-a deschis din nou prin jertfa Sa de pe Cruce.
Săptămâna Albă — premergătoare Postului Sfintelor Paști
Amintim că întotdeauna înaintea lăsatului sec de carne sau de brânză este o săptămână cu harţi, atât miercurea cât și vinerea. Biserica ne dă posibilitatea să consumăm mai multă mâncare de dulce, pentru ca să avem putere pentru perioada postului.
Săptămâna Albă nu face parte din post. Postul Sfintelor Paști durează 6 săptămâni la care se adaugă Săptămâna Patimilor. Practic sunt șapte săptămâni de post, iar această săptămâna albă sau a brânzei face ca perioada de aici până la Paşti să fie de 8 săptămâni, cuprinzându-se toate în perioada Triodului, cele 10 săptămâni de la Duminica Vameșului şi Fariseului până la Sfintele Paşti. Subliniem că postul nu reprezintă doar oprirea de la mâncarea de dulce, dar și înfrânarea de la săvârșirea păcatelor.
Miercurea și vinerea din Săptămâna Albă în biserici nu se oficiază Sfânta Liturghie.
În 2019, Postul Paştelui începe pe 11 martie şi se încheie pe 28 aprilie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova