Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dependența de Internet este tratată în clinici, la fel ca cea de alcool sau de droguri

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Internetul a devenit o sursă inepuizabilă de informații, un instrument indispensabil pentru muncă și afaceri, un mod de a dobândi cunoștințe, dar și de a petrece timpul liber sau de a comunica. Beneficiile și avantajele Internetului sunt extrem de multe, însă există și consecințe negative, una dintre care ar fi dependența de Internet.
Dependența de Internet este tratată în clinici, la fel ca cea de alcool sau de droguri

Dependența de Internet este inclusă în categoria celor mai grave tulburări mintale pe care le poate avea omul. De această părere este psihologul Zinaida Gribincea, care a relatat în studioul Radio Sputnik Moldova, despre consecințele și metodele de tratament ale dependenței de Internet.

În prezent, în anumite clinici din lume se folosesc tratamente ale dependentei de calculator precum: psihoterapia, administrarea de medicamente contra stărilor de anxietate și depresie.

”Dacă celelalte dependențe grave precum dependența de droguri și alcool demult se tratează în clinici specializate, atunci după anul 2000 au apărut clinici, care vizează tratamentul persoanelor dependente de internet, deși, despre această dependență era cazul să se vorbească mai devreme în spațiul public. Cu regret, generația tânără este supusă cel mai frecvent acestei dependențe, care sunt cel mai ușor sunt ademeniți de rețeaua Internet și cel mai greu pot fi tratați de această dependență”, a menționat Zinaida Gribincea.

Potrivit psihologului, dependența de Internet presupune o evadare din realitate, o fugă în spațiul virtual în care lucrurile decurg altfel decât în lumea reală.

”Zi de zi oamenii se confruntă cu probleme, la care trebuie să găsească soluții și să realizeze ceva concret. În spațiul virtual aceste activități pot fi rezolvate într-un mod mai lejer, fără implicare emoțională și comportamentală foarte profundă. Oamenii dependenți de Internet încearcă să trăiască într-o situație iluzorie, negând realitatea, care este una mult mai conflictuală și mai dură”, spune psihologul.

A man uses his mobile phone to connect to internet via wi-fi in a street of Havana, on July 2, 2015 - Sputnik Moldova
Societate
Tinerii din Moldova își vor găsi un loc de muncă folosind doar telefonul mobil

Persoana dependentă de Internet trebuie inițial să fie determinată și să recunoască că are o problemă, astfel ea va fi convinsă mai ușor să scape de ea. Un tânăr dependent de Internet trebuie să depună interes pentru a merge la un curs, să practice  sportul, să citească o carte sau să fie preocupat de un hobby. Un adult trebuie sa fie preocupat de noi interese, de rezolvarea problemelor existențiale, petrecerea timpului liber cu familia și prietenii. Cei care folosesc Internetul pentru muncă trebuie să facă cât mai multe pauze. Chiar dacă timpul de lucru se va prelungi este necesară relaxarea pentru a vă odihni ochii și mintea.

”Cred că accentele trebuie să se pună pe capacitatea de autocontrol a fiecărui om. Până a ajunge în aceste clinici, omul trebuie să găsească motive pentru care să se trezească în fiecare dimineață, să-și traseze anumite obiective, să se bucure de viață și să găsească alte alternative decât butonarea unui telefon mobil. Oamenii trebuie să se întoarcă la comunicarea și socializarea reală, care presupune schimb de emoții, atitudini și căldură sufletească”, a punctat Zinaida Gribincea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0