Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Diacov, despre voturile ”de aur” pentru a demite Guvernul și la cine se întoarce miliardul

© Sputnik / Miroslav RotariDumitru Diacov
Dumitru Diacov - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a vorbit în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova despre mai multe subiecte – plecările din PD, eventuala cădere a Guvenului Chicu, dar și cum miliardul furat se întoarce în țară.
Diacov, despre voturile ”de aur” pentru a demite Guvernul și la cine se întoarce miliardul

Deși discuțiile vizavi de o eventuală instabilitate politică sunt tot mai aprigi în ultima perioadă, Dumitru Diacov se arată convins că Guvernul condus se Ion Chicu va rămâne, cel puțin, până la alegerile prezidențiale și se va bucura și în continuare de susținerea majorității parlamentare.

Se vor găsi voturile de aur în PD pentru a da jos Guvernul Chicu?
Pentru a da jos Guvernul nu trebuie multă minte, ci doar încă câteva sume ca să fie mai convingători. Însă, eu vreau să cred că nu se vor găsit. Republica Moldova are nevoie de un Guvern stabil și funcțional. Cei care vorbesc zilnic că vor da jos Guvernul nu o fac pentru binele țării, ci pentru interesul lor. Ei pot da jos un Guvern, însă nu pot să învestească altul. Eu vreau să văd cum Maia Sandu va face coaliție cu Partidul Șor și alții. Eu îmi fac cruce dacă se va întâmpla lucrul acesta, asta ar fi o chestie inedită pentru Republica Moldova.

Poate se va găsi un candidat la funcția de premier atât de bun, încât și PD va susține această candidatură.

Acei care dau jos un Guvern, aceia sunt obligați să formeze un nou Guvern. Sunt doi regizori principali care vin cu ideea de a face ”farfal” din acest Guvern. Eu sunt convins că ei nu vor fi capabili să formeze un alt Guvern. Iar asta înseamnă că premierul Ion Chicu va rămâne premier în exercițiu, iar asta îl va favoriza pe actualul șef al statului la alegerile prezidențiale.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că Partidul Platforma DA este gata să înainteze un candidat la funcția de premier. Pe de altă parte, în spațiul public se vorbește despre faptul că Andrei Năstase va fi persoana înaintată la funcția de premier. PD va susține această candidatură dacă se adeveresc zvonurile?

PD nu participă la aceste jocuri. Eu nu am îndoială că în PAS și PPDA sunt persoane capabile să se afle în funcția de premier, însă ceilalți nu vor permite acest lucru. Există un alt candidat, dar nu voi da nume. Este un joc politic foarte ambițios și periculos pentru Republica Moldova. Nu este un joc cinstit, vor să face acest lucru pentru a-l slăbi pe Igor Dodon.

Partidul Democrat ar putea crea o coaliție cu PAS, PPDA și grupul Pro Moldova?

Cu PAS și PPDA putem să discutăm, însă asta nu este suficient, iar grupul Pro Moldova să-l aducă pe Ilan Șor în țară, apoi vom discuta.

Cum ar putea avea loc alegeri anticipate în condițiile actuale?

Termenul legal a expirat. Noi nu putem organiza alegeri anticipate în acest an. De aceea, eu vreau să conving colegii să nu se joace cu focul. Acest Guvern nu trebuie demis, întrucât aruncăm țara în haos.

Din punct de vedere juridic, o altă posibilitate ar fi ca șeful statului să-și dea demisia, credeți că ar puterea să se întâmple acest lucru?

Din punct de vedere teoretic ar fi posibil, însă practic nu. Domnul Dodon este un om serios, de aceea nu cred că se va ajunge la acest lucru.

Un alt as în mâneca autorităților pentru a prelungi viața acestui Guvern ar fi prelungirea cu încă o lună de zile a stării de urgență. Analizați această idee?

Este adevărat că ar fi o posibilitate, însă asta ar însemna menținerea artificială a puterii. Noi nu analizăm această posibilitate. În Parlament, la ora actuală, există o majoritate. Lumea își va face concluzii, dacă va fi demis acest Guvern, atunci va fi haos, probleme pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Câți bani primește PD pentru a se afla în alianță? Au apărut niște informații pe anumite site-uri nou create în care PD este învinuit că ar primi sume mari de bani?

Trebuie să înțelegeți cui le aparțin aceste portaluri. Ca să nu predomine învinuirile în adresa lor, ei născocesc învinuiri asupra noastră. Noi avem finanțare transparentă de la buget.

Câți bani au primit deputații democrați care au plecat din partid?
Se vehiculează mai multe sume, de la 250 de mii de euro până la 500 de mii de euro. Eu cred ca ambele variante sunt valabile. Eu am rămas surprins când am auzit că deputați din partea Partidului Șor negociază cu deputați din PD ca aceștia să meargă la Pro Moldova.

De unde atâția bani, dacă e să credem informațiilor apărute în spațiul public?

Păi din Moldova s-a furat un miliard, iar acum acest miliard se întoarce.

CCM a anulat acordul de creditare cu Federația Rusă, semnat și votat de Parlament. Cum vedeți această decizie?

Sunt foarte importanți acești bani. Republica Moldova are nevoie de bani pentru a interveni în mai multe domenii, iar aceste peste patru miliarde de lei erau foarte importanți. Mi s-a părut foarte stranie această decizie a CCM. Eu știu că acorduri internaționale similare au fost votate și anterior și a fost o primă încercare de a demonstra că Guvernul este incapabil. Eu am văzut și declarații ale unor juriști importanți, care au zis că Înalta Instanță nu avea nimic în comun cu acest acord. De aceea, eu cred că decizia Curții Constituționale a fost influențată politic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0