CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik, Galia Ibragimova. "Statele Unite desfășoară activități biologice militare în întreaga lume, inclusiv în jurul granițelor noastre", a declarat Serghei Lavrov în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe OTSC.
Moscova este demult preocupată de siguranța biologică a țărilor vecine. În Kazahstan, Armenia și Tadjikistan, americanii au creat o rețea de laboratoare biologice. Autoritățile ruse în mod special manifestă îngrijorare față de Centrul ”Lugar” din Georgia. De ce Washingtonul are nevoie de toate acestea aflați din articolul RIA Novosti.
Scurgere de informații intenționată
Prima infecție cu coronavirus din Kazahstan a fost înregistrată la începutul lunii martie. Autoritățile au închis frontierele și au instituit stare de urgență. Pe Internet s-au răspândit zvonurile potrivit cărora virusul ar putea fi asociat unui biolaborator pe care americanii l-au construit în 2016 în sud-estul țării.
Laboratorul central de referință Alma-Ata (CRL) este specializat în studiul tulpinilor de virus caracteristice Kazahstanului. Acesta funcționează în baza Centrului științific pentru carantină și infecții zoonotice din Kazahstan și este subordonat Ministerului Sănătății Republicii. Este considerată proprietatea Kazahstanului, deși a fost construită din contul Pentagonului. Statele Unite au alocat 108 milioane de dolari USD pentru acest obiectiv.
Washingtonul a explicat: armata americană se află în regiune și cercetările vor ajuta la protejarea împotriva infecțiilor virale necunoscute.
La reuniunile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), CSI și OSC, oficialii din Moscova au declarat în repetate rânduri că americanii pot folosi aceste laboratoare împotriva intereselor rusești. Însă autoritățile kazahe îi convingeau pe toți că nimeni nu va interveni în activitatea biologilor locali.
”Participarea oamenilor de știință străini este permisă numai dacă se efectuează cercetări comune și se implementează proiecte de finanțare", au explicat cei de la Laboratorul Central de Radiologie (LCR).
În 2018, numărul infectărilor cu meningită a sporit vizibil în Kazahstan, iar în Alma-Ata au început să vorbească despre scurgerea unei tulpini de infecție meningococică din cadrul LCR. Jurnaliștii și bloggerii au scris în serios că americanii au permis în mod deliberat răspândirea virusului. Astfel, ei ar fi vrut să testeze eficacitatea armelor bacteriologice dezvoltate în laborator.
Ministerul Sănătății al Kazahstanului a dat asigurări că nu există epidemie.
"Există 58 de cazuri de meningită în Kazahstan, 32 în Alma-Ata. Dacă calculăm indicatorii relativi, atunci, conform standardelor OMS, acestea sunt scăzute", a precizat Ministerul.
Coronavirusul are o istorie similară. Autoritățile au negat teoriile conspirației și au cerut să nu răspândească panică.
Regim închis de funcționare
În vremea sovietică, Institutul de Microbiologie al RSS Armene era considerat cel mai mare centru de microbiologie. În anii 90, Statele Unite și Marea Britanie s-au interesat de evoluțiile științifice ale institutului. Specialiștii armeni au fost invitați la stagii în țările occidentale.
În anii 2000, americanii au ajutat la deschiderea mai multor laboratoare biologice din țară. Banii, ca și în Kazahstan, au fost alocați de Pentagon. Zece milioane de dolari au fost cheltuiți pentru modernizarea Centrului Național Armenesc pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Centrele științifice construite în Erevan, Gyurmi, Vanadzor, Martuni și Ijevan studiază virusurile și tulpinile caracteristice regiunii Caucaz.
Laboratoarele fac parte din sistemul de sănătate din Armenia, dar Agenția de Reducere a Amenințărilor din Departamentul Apărării al SUA are acces acolo. Pe lângă specialiști locali, acolo lucrează și americanii.
Regimul închis de funcționare al laboratoarelor biologice din Armenia generează critici din partea Moscovei. Pentru a risipi îndoielile, toamna trecută premierul Nikol Pashinian a acceptat să semneze un memorandum de cooperare cu specialiști ruși. Au fost discutate detaliile, dar în ultimul moment partea armenească a renunțat la semnarea acestui document.
Epidemiologie periculoasă
În a a doua decadă a secolului XXI, biologii americani au atras atenția asupra unui alt membru al OTSC - Tadjikistan. Aceștia erau îngrijorați de situația epidemiologică nefavorabilă care ar putea duce la un focar de boli infecțioase. Mai multe fonduri occidentale au alocat bani pentru înființarea unor centre de cercetare.
Așadar, în 2013 în baza Institutului Gastroenterologic din Dușanbe a fost deschis un laborator de securitate biologică. Proiectul a fost finanțat de Fundația de caritate franceză ”Mérieux”, care a construit obiective similare în China, Myanmar, Bangladesh și Africa.
Francezii, de regulă, au fost ajutați de ONU și USAID. Investițiile au depășit trei milioane de dolari.
În 2019, au creat un laborator la Centrul Republican pentru Controlul Tuberculozei. Sponsorii au fost USAID și Pentagonul. Biologii locali, cu participarea colegilor străini, studiază boli caracteristice Asiei Centrale precum tuberculoza, malaria, hepatita și holera.
Anul trecut, un alt laborator a fost deschis în orașul Isfara din nordul Tadjikistanului, finanțat tot de americani. Puține informații există despre acesta.
”Situația epidemiologică nu a fost ușoară în Asia Centrală înainte de coronavirus. Focarele de hepatită, holeră, tuberculoză sunt caracteristice regiunii, deci este nevoie de biolaboratoare noi. Au nevoie și de fonduri. Iar fără asistență externă nu se poate face nimic", a explicat pentru RIA Novosti directorul Centrului de Studii Politice din Dușanbe Abdugani Mamadazimov.
Expertul tadjik nu vede nimic suspect în activitatea americanilor. "Pur și simplu ei reacționează primii întotdeauna. Dacă după coronavirus Rusia, China sau UE încep să ajute mai activ regiunea în lupta împotriva virușilor, autoritățile republicane o vor susține", se arată convins expertul.
Patogenul georgian
Georgia nu este membru al OTSC, dar se învecinează cu Rusia și joacă un rol cheie în Caucaz. Moscova este îngrijorată de Centrul de cercetare pentru sănătate publică ”Richard Lugar”. Autoritățile ruse cred că biolaboratorul de lângă Tbilisi acționează în interesul americanilor.
Suspiciunile nu au apărut din senin. În septembrie 2018, fostul ministru al Securității de Stat al Georgiei, Igor Giorgadze, a declarat că în laborator ar putea să se efectueze experimente pe oameni și a prezentat documente din care a rezultat că au murit zeci de persoane care au urmat tratament în centrul Lugar. Mai mult, au lucrat acolo biologi din trei firme private americane - CH2M Hill, Battelle și Metabiota, care execută ordinele Pentagonului.
Giorgadze a atras atenția asupra nivelului ridicat de protecție bacteriologică a laboratorului. Mai mult, centrul are „echipamente pentru pulverizarea substanțelor nocive și muniții cu material biologic activ”. „De ce o instituție al cărei obiectiv este protejarea publicului are astfel de lucruri?” - se întrebă fostul ministru.
La Moscova a fost auzit acest lucru. Șeful departamentului de Neproliferare și Control al Armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, Vladimir Ermakov, a declarat că Rusia nu va tolera experimentele biologice americane la granițele sale.
În Pentagon acuzațiile lui Giorgadze erau numite drept absurde. Tbilisi s-a asigurat că laboratorul a fost antrenat într-o dezvoltare pașnică și că nu se pune problema unor experimente pe oameni. Autoritățile georgiene nu erau contra vizitării laboratorului Lugar de către specialiștii ruși. Dar aceste planuri au fost date peste cap din cauza crizei din anul trecut apărute în relațiile dintre cele două țări.
”Georgia nu a fost niciodată interesată de cercetări în domeniul biologiei fizico-chimice. Și informațiile conform cărora acest laborator este unul de apărare biologică cu personal de înaltă clasă ridică semne de întrebare. De ce să se ocupe de astfel de agenți patogeni periculoși?", a declarat pentru RIA Novosti, doctorul în științe biologice, profesor al Universității Federale Siberiene Nikolai Setkov.
"Însă, informațiile despre participarea companiilor private CH2M Hill, Battelle și Metabiota, despre obligațiile contractuale ale acestora - de exemplu, studiul bacteriilor periculoase de antrax, tularemie și virusul febrei hemoragice din Crimeea nu ar trebui ignorate”, subliniază specialistul.
Experții intervievați de Agenție au fost de acord că statele postsovietice, care speră la ajutor extern, pot pierde controlul asupra situației epidemiologice. Și acest lucru ar putea avea consecințe grave. În plus, în perioada de pandemie, laboratoarele au început să fie tratate cu o îngrijorare și mai mare, ceea ce oferă în sfârșit un bun prilej pentru a face aceste structuri mai transparente.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova