Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oamenii de știință suspectează Pentagonul de dezvoltarea armelor biologice

© AFP 2024 / STAFF Pentagon
Pentagon - Sputnik Moldova
Abonare
Programul armatei americane privind utilizarea insectelor pentru răspândirea virușilor modificați genetic poate încălca Convenția privind armele biologice, potrivit unui studiu realizat de un grup de oameni de știință din universitățile din Germania și Franța, publicat în revista Science.

CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Un articol dintr-un jurnal științific important, pregătit de un grup internațional de specialiști în genetica evolutivă, bioetică și drepturi. Programul Insect Allies este dezvoltat în direcţia proiectelor de cercetare de perspectivă (DARPA) ale Departamentului Apărării al SUA. Sarcina oficială a experimentelor este ediţia "orizontală" a cromozomilor plantelor, care va produce viruși purtați de insecte, transmite RIA Novosti.

Autorii studiului notează consecințele biologice, economice și sociale de anvergură pe care le poate avea implementarea programului Pentagonului asupra mediului. Oamenii de știință se îndoiesc că proiectul este capabil să aducă beneficii practice agriculturii americane.

The Pentagon building in Washington, DC - Sputnik Moldova
Pentagonul și-a schimbat pe ascuns scopurile și obiectivele

"Ca rezultat, programul poate fi perceput de mulți ca o încercare de a crea agenți biologici și mijloacele lor de livrare în scopuri ostile, care — dacă este adevărat — ar încălca Convenția privind armele biologice", se spune în raport.

Se remarcă faptul că programul existent din 2016 a cheltuit deja 27 de milioane de dolari.

Joi, Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare chimice și biologice ale Forțelor Armate ale Rusiei, a declarat într-un briefing special că oamenii de știință americani care lucrează în Georgia, la centrul medical Lugar (satul Alekseevka), au testat substanțele chimice toxice asupra locuitorilor din zonă. Ministerul Apărării a făcut o astfel de concluzie pe baza analizei materialelor publicate de fostul ministru al Securității de Stat din Georgia, Igor Giorgadze.

Pentagonul a afirmat că Centrul Lugar este deținut de autoritățile georgiene, iar reprezentantul special al premierului georgian pentru relațiile cu Rusia, Zurab Abashidze, a mai spus că laboratorul a fost finanțat și administrat de la Tbilisi.

Fluxul de știri
0