Sinteza zilei: Litigiul „Avia Invest”, anunțul Procuraturii și protestul HoReCa

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии  - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua de astăzi a fost marcată de mai multe evenimente importante. Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal în baza unui denunț al PPDA împotriva președintelui, Avia Invest a fost chemată în judecată, iar șeful statului a numit mai mulți ambasadori.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Procuratura Generală a anunțat astăzi că a inițiat un proces penal pentru verificarea circumstanțelor în care au fost făcute înregistrările cu fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon și Serghei Iaralov, un apropiat de-al lui Plahotniuc, precum și o pungă de culoare neagră, în care parlamentarul de opoziție afirmă că s-ar afla bani.

Александр Слусарь Alexandru Slusari  - Sputnik Moldova
Politică
PPDA cere crearea unei comisii parlamentare de anchetă: Iată ce vor să fie investigat

Asta după ce săptămâna trecută liderul PPDA, Andrei Năstase, și deputatul Iurie Reniță au depus un denunț oficial în acest sens. 

Procurorii urmează să efectueze o serie de investigații pentru a decide dacă există în acțiunile protagoniștilor acestui video o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale unei infracțiuni.

După ce aceste imagini au fost făcute publice, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție la învinuirile care i-au fost aduse.

„Oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere în vara anului 2019. Dar tentativele ei de răzbunare trădează doar furia și neputința de a purta o luptă directă și onestă”, a comentat președintele Igor Dodon pe Facebook.

Igor Dodon a declarat că sesizează el însuși Procuratura Generală sa facă toate verificările și să fie descoperite „falsul și manipularea care stau în spatele” imaginilor prezentate.

Continuă litigiul între stat și compania care a luat în concesiune Aeroportul

Agenția Proprietății Publice a anunțat astăzi că a depus o cerere de chemare în judecată a companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Ea se află deja pe rol la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Centru. Cererea a fost făcută pentru încasarea penalităților și daunelor provocate de neîndeplinirea obligațiilor contractuale prevăzute pe direcții investiționale.

Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Societate
Avia Invest atacă Guvernul la Curtea de Arbitraj de la Stockholm: Cere despăgubiri uriașe

„Pentru unele dintre direcțiile investiționale, SRL ”Avia Invest” a executat lucrări concesionale cu 8,8 milioane de euro mai puține decât este prevăzut în Programul investițional”, se precizează în comunicatul Agenției Proprietăți Publice.

Potrivit APP, în data de șase februarie a acestui an, „Avia Invest” avea o datorie de aproximativ 500 de mii de euro, daune pe care compania ar fi refuzat să le onoreze.

Recent și Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat intentarea unui dosar pe numele „Avia Invest” SRL, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a recupera datorii de peste 22 de milioane de lei.

Acum o săptămână, reprezentanții „Avia Invest” susțineau că și-au plătit toate datoriile față de stat și le solicită autorităților să renunțe la intenția de a iniția procedura de insolvabilitate a companiei.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune companiei „Avia Invest” pe 1 noiembrie 2013, în conformitate cu Hotărârea Guvernului Moldovei.

Decretele lui Igor Dodon

Șeful statlului a semnat astăzi decretele de numire în funcție a șapte ambasadori ai Republicii Moldova în țările membre ale Uniunii Europene.

Дом Правительства - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul de la Chișinău a rechemat mai mulți ambasadori

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele spune că a discutat cu fiecare ambasador în parte și a subliniat importanța aprofundării relațiilor cu statele respective în scopul consolidării raporturilor comercial-economice, atragerii investițiilor străine directe, îmbunătățirii relațiilor la nivel de regiuni, extinderii contactelor culturale și umanitare și, nu în ultimul rând, schimbului de vizite la nivel de șefi de state.

Amintim că în baza Hotărârilor Guvernului din 13 mai curent, Igor Bodiu a devenit ambasador în Republica Polonă, Anatol Cebuc în Republica Bulgaria, iar Alexandru Codreanu va fi ambasador în Republica Cehă. În Republica Portugheză a fost numit ambasador Alexei Cracan, iar Larisa Miculeț - ambasador în Irlanda (în prezent, se află în Dublin). Andrian Roșca va fi ambasador în Republica Letonia și Anatol Urecheanu, în Republica Italiană.

Ce se întâmplă la granița Republicii Moldova?

Poliția de Frontieră a anunțat astăzi că intrarea persoanelor străine și apatride pe teritoriul Republicii Moldova va fi interzisă până pe 30 iunie 2020.

Punctul de trecere a hotarului Leușeni pe timp de pandemie  - Sputnik Moldova
Societate
Poliția de Frontieră: Moldovenii continuă să revină acasă

Excepție fac doar membrii de familie ai cetățenilor Republicii Moldova, la prezentarea unui document confirmativ, persoanele care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități.

Și persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document confirmativ vor putea intra în Republica Moldova, dar și persoanele care călătoresc din motive de sănătate, inclusiv însoțitorul, după caz, la prezentarea unui document confirmativ. De asemenea, excepție fac cei care călătoresc din motive umanitare (deces, îmbolnăvire/persoană în etate care necesită îngrijitor), inclusiv însoțitorul, după caz, la prezentarea unui document confirmativ.

Continuă protestele

Agenții economici din sectorul HoReCa au protestat astăzi din nou în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia sunt indignați de decizia autorităților de a redeschide cafenelele și restaurantele abia în data de 15 iunie. 

Спортивно-оздоровительный комплекс Janinn Fitness - Sputnik Moldova
Societate
Premierul explică de ce nu se vor deschide localurile și sălile de sport din 1 iunie

Reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Moldova „MĂR” au precizat anterior că nu sunt de acord cu decizia aprobată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că începând cu data de 15 iunie își vor relua activitatea unitățile de alimentație publică, dar administratorii vor trebui să respecte anumite reguli de protecție. În plus, din iunie își vor relua activitatea sălile de sport și de fitness, dar fără acces la vestiar, baie, piscină și cu respectarea strictă a măsurilor de sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0