Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avia Invest atacă Guvernul la Curtea de Arbitraj de la Stockholm: Cere despăgubiri uriașe

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
Compania Avia Invest atacă Guvernul Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Reprezentanții companiei cer despăgubiri de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Compania Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, va acționa Guvernul Republicii Moldovala la Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm. Reprezentanții Avia Invest vor de la autoritățile din țara noastră despăgubiri de 885 de milioane de euro. 

„Am vești proaste pentru autoritățile din Republica Moldova. Noi am luat o decizie complicată, dar am fost impuși de situație. Ne vom adresa la Curtea de Arbitraj de la Stockholm împotriva Guvernului Republicii Moldova. Decizia am luat-o pentru că considerăm că Guvernul a încălcat Convenția internațională și a admis acțiuni ilegale în raport cu compania concesionară și cu  fondatorii săi. Suma despăgubirii înaintate pe 15 mai constituie 885 de milioane de euro”, a declarat directorul companiei Avia Invest, Andreas Menelaou, în cadrul unui briefing de presă susținut prin Skype.

Amintim că premierul Ion Chicu a declarat după ședința din această dimineață cu președintele țării și președintele Parlamentului că statul va iniția procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest. 

Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Societate
Compania ”Avia Invest” promite locuri de muncă și investiții de milioane: Detalii

„Guvernul este preocupat de lichidarea consecințelor crimelor admise în acești zece ani de unele guverne. Mă refer în primul rând la concesionarea criminală a Aeroportului în 2013. Avia Invest, investitorul care se prezenta în 2013 că vine aici să investească foarte mult și să modernizeze unicul aeroport internațional, de fapt a intrat în incapacitate de plată. Pe 30 aprilie 2020, pentru că s-au acumulat datorii și nu s-a respectat graficul de achitare a acestor datorii, conturile companiei au fost blocate. Iată că suntem în 18 mai, iar ei încă niciun bănuț nu au achitat din datoria respectivă, de aceea statul va declanșa procedura de insolvabilitate. Or, statul Republicii Moldova nu are bani să achite pentru acei care veneau în 2013 în mod fraudulos să investească”, a declarat șeful Guvernului.

Ion Chicu a menționat că Avia Invest are în prezent datorii de peste 22 de milioane de lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă. Pentru că nu au fost respectate clauzele prevăzute în contractul de concesionare, acesta va fi reziliat. 

În data de 6 mai, Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat intentarea unui dosar pe numele ”Avia Invest” SRL, pentru a recupera datorii de peste 22 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0