„Mai aproape nici că se poate”: În ce țară vor să-și mute SUA arsenalul nuclear

© Photo : U.S. D.O.D. (SSGT Phil Schmitten)Ядерная бомба B61
Ядерная бомба B61 - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a admis posibilitatea redislocării munițiilor de aviație atomică din Germania. Ce înseamnă asta pentru Rusia, aflați din materialul RIA Novosti.

Moscova, 25 mai - Sputnik, Nikolai Protopopov. Bombe nucleare ghidate și rachete de rază medie în apropierea granițelor Rusiei - Pentagonul intenționează dislocarea armelor nucleare în Polonia. Ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a admis posibilitatea redislocării munițiilor de aviație atomică din Germania. Ce înseamnă asta pentru Rusia, aflați din materialul RIA Novosti.

Пентагон - Sputnik Moldova
Lavrov, despre situația privind laboratoarele biologice militare ale SUA

Încălcarea înțelegerilor

Drept răspuns la o declarație a unui diplomat al SUA, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că arsenalul nuclear american din Europa complică situația, care este una și așa complicată, așa că Washingtonul ar fi mai bine să și-l ia acasă. 

Lavrov a subliniat că Statele Unite nu numai că își depozitează armele în cele cinci țări NATO, dar și conduce așa-numitele misiuni nucleare comune (Nuclear sharing), în timpul cărora personalul militar din armatele statelor non-nucleare este instruit să utilizeze arme nucleare.

Aceasta, potrivit lui Lavrov, este o încălcare directă a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare, conform căruia transferul unor astfel de muniții sub controlul altor state este interzis, atât direct cât și indirect.

În plus, transferul arsenalului american din Germania în Polonia încalcă flagrant actul fundamental Rusia-NATO.

US nuclear weapons test in Nevada in 1957 - Sputnik Moldova
Rusia
Senator rus, despre imitarea de către SUA a atacului nuclear asupra Rusiei

Cu toate acestea, astfel de conversații au loc de câțiva ani. Așadar, în 2015 ministrul adjunct al Apărării al Poloniei, Tomasz Shatkowski, a declarat că militarii polonezi intenționează să apeleze la NATO cu o cerere de a disloca arme nucleare americane în țara lor, ca parte a unui program special. Atunci era vorba doar despre ”Nuclear sharing”.

"Pentru Rusia, aceasta este o amenințare serioasă, deoarece timpul de zbor din Polonia este mult mai scurt decât cel din Germania", explică pentru RIA Novosti Konstantin Sivkov, președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice. O astfel de etapă poate fi considerată una dintre etapele pregătirii americanilor pentru război, iar aceasta se referă la o lovitură nucleară preventivă. În primul rând, pot muta bombe B61, precum și transportatorii lor, în Polonia. Dar, cel mai probabil, SUA vor pune rachete de rază medie cu focoase nucleare mai aproape de granițele Rusiei. În acest caz, Moscova va trebui să își consolideze apărarea aeriană, precum și să desfășoare o forță suplimentară la frontiere".

Dorința de a face pe plac

Bomba aeriană B61 este principala muniție a forțelor nucleare strategice ale SUA și funcționează încă din anii ’60. De atunci, s-au dezvoltat multe modificări care diferă înspecial prin puterea focoasei. Cea mai avansată versiune a B61-12 de astăzi este echipată cu un sistem special de ghidare - dintr-o muniție necontrolată, bomba s-a transformat într-una care poate fi ghidată extrem de precis.

nucléaire  - Sputnik Moldova
Germania: ”Armele nucleare SUA pe teritoriul nostru nu întăresc securitatea, din contră!”

În ciuda puterii reduse la 50 de kilotone, această modificare are o capacitate de penetrare mai mare, ceea ce permite distrugerea obiectelor subterane și fortificate. Înainte de versiunea B61-12, Statele Unite intenționează să modernizeze toate bombele arsenalului nuclear european.

Potrivit expertului militar din cadrul Centrului Analitic ”Valdai” Artem Kureev, instituția politică poloneză este interesată în primul rând de a vorbi despre consolidarea contingentului militar NATO în Polonia.

”Intimidarea populației cu povești despre „expansiunea rusă în Occident face parte din ideologia de stat”, explică el. „Mai mult, politicienii polonezi periodic își amintesc de „Coridorul Suvalki” din Belarus până în Regiunea Kaliningrad, care va separa statele baltice de alte țări NATO. În 2017, în timpul exercițiului „Lupul de fier”, armata Alianței s-a antrenat chiar să respingă agresivitatea rusă ipotetică în această direcție”.

Expertul a amintit că la începutul anului trecut, când Statele Unite au discutat despre suspendarea tratatului INF, unul dintre primii care a susținut acest lucru a fost ministrul polonez de Externe.

Курская АЭС - Sputnik Moldova
Expert: Vor reuși oare SUA sa scoată Rusia de pe piața tehnologiilor nucleare

”Acum, de fapt, Varșovia propune redislocarea armelor nucleare din Germania, unde coaliția de guvernare a pledat din nou pentru dezarmare”, a adăugat Kureev - "Aceasta nu este doar o dorință de a-și arăta mușchii în fața Rusiei, ci și o încercare de a-și consolida importanța în UE și NATO, și de a obține o mai mare bunăvoință din partea Washingtonului.

Butoiul cu pulbere

În mai multe țări europene sunt depozitate aproximativ două sute de bombe B-61. Cel mai mare arsenal se află la baza aeriană americană din Aviano (Italia), unde sunt 35 de muniții în 12 depozite. Aici sunt și avioanele-transportatoare - a 31-a escadrilă de avioane de luptă F-16. Alte patruzeci de B-61 sunt la baza aeriană Gedi Torre din nordul Italiei. Nu există avioane americane aici, dar există avioane de vânătoare italiene Tornado.

La baza aeriană Incirlik din Turcia sunt aproximativ cincizeci de B-61. Există 25 de depozite subterane care pot deține până la o sută de arme nucleare. Pista este capabilă să primească nu numai aviația de luptă, dar și bombardiere strategice. De pe acest aerodrom, forțele aeriene americane și turce efectuează zboruri de luptă către Orientul Mijlociu.

Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a dispus elaborarea unui program de dezolvare a tehnologiilor nucleare

Este de remarcat că șeful bazei, generalul Bekir Ercan Van, a fost acuzat de implicare în lovitura de stat eșuată din 2016. După această tentativă, el și câțiva militari au fost arestați, iar unul dintre obiectivele militare cheie ale NATO a fost blocat și debranșat de la alimentarea cu curent electric. Acest incident a umbrit relația dintre SUA și Turcia - americanii au vrut chiar să mute armele nucleare de la Incirlik la baza românească de la Deveselu.

La baza aeriană germană Büchel se află aproximativ 20 de focoase nucleare. Un alt depozit nuclear european se află la baza aeriană Klein-Brogel din Belgia, lângă Bruxelles. În plus, două duzini de B61 se află în Olanda, în Volkel.

”Amplasarea armelor nucleare în Polonia va face posibilă distrugerea țintelor în Rusia cu câteva minute mai rapid", spune Kureev. "Dar va pune în pericol bazele aeriene poloneze, multe dintre acestea fiind situate în apropierea marilor orașe".

Americanii au adus arme nucleare tactice în Europa la mijlocul secolului trecut, distribuindu-le pe calea presupusei mișcări a forțelor de tanc ale Blocului de Est în cazul unui război la scară largă. Conform calculelor armatei occidentale, tancurile blindate ale URSS ar fi putut ajunge la Canalul Mânecii în doar câteva zile.

O asemenea avalanșă de oțel trebuia să fie oprită prin atacuri nucleare punctuale. Americanii au implementat rachete Tomahawk și Pershing cu focoase nucleare în Europa de Vest - în anii 1980 numărul lor a ajuns la 400 de unități. În plus, Regatul Unit deținea 150 de rachete de croazieră cu focoase nucleare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0