Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Exercițiile rusești la Marea Neagră – o reacție adecvată la acțiunile NATO

© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Accesați arhiva multimediaUn bombardier supersonique Tu-22M3
Un bombardier supersonique Tu-22M3 - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 19 mai, flota navală și aeriană a Rusiei a desfășurat exerciții militare la Marea Neagră, demonstrând o tactică incredibilă de integrare sincronizată a mai multor componente, subliniază analistul militar Alexandr Hrolenko.

Forțele Armate ale Rusiei controlează eficient Marea Neagră, aceasta e o garanție a stabilității în regiune și e un răspuns firesc la acțiunile SUA și aliaților lor.

Două bombardiere purtătoare de rachetă Tu-22M3 ale Forțelor Aerospațiale (VKS) au efectuat pe 19 mai zboruri planificate de cinci ore deasupra apelor neutre din Marea Neagră, parcurgând peste 4500 de kilometri. Pe anumite segmente ale traseului, navele aeriene erau însoțite de avioanele de vânătoare ale districtului militar Sud. În această perioadă, avioanele țărilor NATO nu au apărut deasupra apelor neutre.

Vladimir Putin a urmărit exercițiile flotei navale din Marea Neagră - Sputnik Moldova
Video
Vladimir Putin a urmărit exercițiile din Marea Neagră ale flotei navale

Piloții de cursă lungă au efectuat cu regularitate zboruri deasupra Arcticii, Atlanticului de Nord, Oceanul Pacific, Mării Negre și Baltice – în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian. Totuși, în această zi a avut loc o pregătire militară activă în aer, pe apă și în adâncimile Mării Negre. Ar fi logic să presupunem că gruparea diversificată îndeplinea misiuni integrate conform unui plan unic, cu anumite ținte exacte.

Două fregate cu rachete ale flotei de la Marea Neagră, “Admiral Makarov” și “Admiral Essen” au efectuat pe 19 mai, pe poligoanele maritime, exerciții navale complexe, realizând misiuni solitare și comune. Echipajele navelor de mici dimensiuni „Muromeț” și “Eisk” s-au antrenat în operațiunile de căutare și urmărire a submarinelor inamicului convențional și de tragere cu torpile. Rolul inamicului pentru nave l-a jucat submarinul diesel-electric “Kolpino”. În aceeași zi, pe poligoanele maritime ale Flotei de la Marea Neagră se afla și cel de-al doilea submarin al proiectului 636.3 cu rachete de croazieră “Kalibr” la bordul “Rostov pe Don”.

Acest submarin este cunoscut prin faptul că a fost primul din clasa “Varșavyanka” care a efectuat o lovitură cu rachete asupra punctelor de comandă ale teroriștilor ISIS în Siria din bazinul Mării Mediterane, reușind să distrugă țintele.

Forțe și mijloace

Pe 19 mai, în Marea Neagră și în cer s-a format o grupare interesantă a aviației și flotei ruse care demonstrează o tactică strălucitoare de aplicare în perioadă de război, care domină în fața diversității pestrițe ale forțelor navale și aeriene ale vecinilor regionali și oaspeților nechemați de peste Ocean. Să analizăm principalele aspecte.

Учения НАТО в Черном море. Архивное фото - Sputnik Moldova
Cum va reacționa Rusia la exercițiile NATO din Marea Neagră

Spre deosebire de navele militare venite din afara spațiului Mării Negre și a avioanelor de recunoaștere (bombardiere) NATO, planul rusesc de pregătire militară include o activitate integrată și simultană a tuturor componentelor, clară și eficientă. Aici nu contează atât numărul specialiștilor și tehnicii militare implicate, ci planul operațional și nivelul tehnologic al implementării lui.

Purtătoarele de rachetă Tu-22M3 s-au aflat în zbor deasupra Mării Negre câteva ore, au depășit peste 4000 de kilometri, însă suprafața maritimă se întinde de la Est spre Vest pe aproximativ 1000 de kilometri (de la Nord la Est mult mai puțin). Pentru traversarea întregului bazin, echipajul Tu-22M3 are nevoie de aproximativ 30 de minute, adică purtătorul de rachete a efectuat elipse în regim de patrulare militară, în pregătirile de utilizare a armelor. Această demonstrație este clară pentru toți.

Avionul supersonic, bombardier-purtător de rachetă Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune și cu aripi cu geometrie variabilă ocupă o nișă între aviația strategică și operativ-tactică, a cărui analogii nu există în lume. Este destinat distrugerii țintelor terestre și maritime (asasinul portavioanelor) cu ajutorul rachetelor ghidate și bombe aeriene de la o gamă largă de altitudini, în diapazonul vitezelor de la 1000 la 2300 de kilometri pe oră, în orice condiții. Este utilizat preponderent pentru lansarea rachetelor de croazieră H-32, H-101 (sau H-102 cu focoasă nucleară) și a rachetelor hipersonice.

Exact la țintă: Racheta de croazieră „Kalibr” a fost testată cu succes în Marea Neagră - Sputnik Moldova
Video
Exact în țintă: Racheta de croazieră „Kalibr” a fost testată cu succes în Marea Neagră

Modelul modernizat al Tu-22M3 are capacitatea de a ridica în aer simultan patru rachete H-47M2 “Kinjal” (încărcătura maximă a munițiilor este de 24 de tone). La începutul lunii mai, de la bordul Tu-22M3 a fost testată noua rachetă hipersonică, creată pentru această versiune modernizată a purtătorului de rachetă.

Prezintă interes și manevrele celor mai noi fregate cu rachetă a proiectului 11356 “Admiral Makarov” și “Admiral Essen”, care sunt dotate cu sistemele de rachetă „Kalibr” (pot utiliza și rachetele „Onix”). Aceste nave au capacitatea de a distruge ținte maritime la o distanță de până la 400 de kilometri, iar rachetele modernizate pentru trageri asupra țintelor de pe țărm ZM-14 sunt capabile să distrugă obiectivele inamicului aflate la o distanță de până la 2500 de kilometri, adică acoperă cea mai mare parte a Mării Mediterane și în totalitate regiunea Baltică.

Dotarea armată și mijloacele de control sunt destinate contracarării navelor inamicului, respingerii atacului aerian (cu sistemele de rachetă multicanal „Știl-1”), detectării și distrugerii submarinelor (două aparate de torpilare îngemănate de calibru 533 milimetri). De asemenea, fregatele sunt dotate cu elicoptere Ka-27 (recunoaștere aeriană). În construcția corpului este utilizată tehnologia “Stealth”, pentru sporirea camuflării și protecției navelor de loviturile cu rachetă și ale aviației. Distanța navigării este până la 4500 de kilometri, regimul autonom este de 30 de zile. Flota de la Marea Neagră dispune în prezent de trei fregate ale proiectului 11356, urmând să primească alte șase (valoarea totală a seriei este de aproximativ 80 de miliarde de ruble). Aceste nave ajung rar la propria bază, în cea mai mare parte a timpului patrulează în Marea Mediterană și Oceanul Indian.

Echipajele “Rostov pe Don” și “Kolpino” au jucat rolul inamicului convențional pentru navele implicate în exerciții, precum și au efectuat manevre de căutare și detectare a inamicului submarin (pe rând au efectuat operațiuni de căutare, urmărire și atac).

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров и генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг  во время встречи в Мюнхене. - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov a discutat cu secretarul general al NATO relațiile Rusiei cu Alianța

Submarinele de a treia generație “Rostov pe Don” și „Kolpino” prezintă al doilea și al șaselea submarin al proiectului 636.3 “Varșaveanka” într-o serie de șase nave construite pentru flota de la Marea Neagră. Fiecare este dotată cu rachetele de croazieră de o precizie înaltă “Kalibr”, torpile de calibru 533, mine. Aceste rachete și-au confirmat în mai multe rânduri eficiența în luptă. Pentru viteza înaltă pe care o ating, submarinele au fost supranumite “gaura neagră”.

Adâncimea de scufundare în regim de lucru este de 240 de metri (maxima este de 300 de metri). Distanța navigației submarine este de 400 de mile. Viteza navigării la suprafață – 17 noduri, viteza submarină – 20 de noduri. Regimul autonom este de 45 de zile. Echipajul este format din 52 de persoane.

Din configurațiile dotărilor menționate anterior poate fi împletit un “nod” complicat în regiunea Mării Negre, care îi va crea probleme chiar și celui mai avansat inamic. Purtătoarele de rachetă Tu-22M3, aviația de vânătoare, navele și submarinele au acționat ca un singur organism de luptă. Aici apare o întrebare firească: care este rostul manevrelor militare din 19 mai?

Consolidarea forțată a Rusiei

Activizarea operațională a forțelor navale și aeriene ale SUA și NATO în regiunea Mării Negre necesită o reacție adecvată a Forțelor Aero-Spațiale și navale ale Rusiei. Distrugătoarele celei de-a 6-a flote a SUA în Marea Neagră își demonstrează periodic steagul american și rachetele de croazieră “Tomahawk”.

Piloții Forțelor Aeriene SUA pe fundalul unei aeronave A 10 la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România - Sputnik Moldova
Armata română face exerciții comune cu soldații SUA în plină pandemie

În Bulgaria și România este creată o infrastructură militară și rezerve de mijloace materiale, centre avansate de coordonare pentru organizarea găzduirii și desfășurării operative a forțelor alianței. Recent, baza aeriană românească Câmpia Turzii a devenit o platformă pentru desfășurarea armelor strategice ofensive ale SUA. Anterior, purtătoarele de rachetă Tu-22M3 au fost redislocate în Crimeea drept răspuns la desfășurarea sistemelor antirachetă în România.

Potrivit informațiilor Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, statele NATO și-au sporit din anul 2016 cheltuielile militare cu 130 de miliarde de dolari, iar către 2024 intenționează să le majoreze cu alte 400 de miliarde. Potrivit comandanților militari ruși, scenariile manevrelor arată în mod clar o pregătire premeditată a Alianței de un conflict militar de proporții. Moscova este nevoită să monitorizeze toate evoluțiile evenimentelor, să se asigure în cazul unei agravări a situației politico-militare, să-și consolideze armata, aviația și flota.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0