Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cum va reacționa Rusia la exercițiile NATO din Marea Neagră

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUУчения НАТО в Черном море. Архивное фото
Учения НАТО в Черном море. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Alianța Atlanticului de Nord ca instrument de securitate reprezintă o amenințare pentru stabilitatea regională. De această părere este expertul militar Aleksandr Hrolenko.

Pe 23 martie, în aquatoria Mării Negre au intrat navele de război ale celui de-al doilea grup naval permanent al NATO (SNMG-2), format din fregata italiană URO Virginio Fasan, fregata polivalentă turcă Salihreis și fregata canadiană Fredericton. Fregata română Regina Maria, care va acționa și ca parte a grupului SNMG-2, a înaintat spre ele din portul Constanța. Mai devreme, comandantul corvetei franceze Ducuing a ajuns în Marea Neagră. Toate aceste nave transportă la bord rachete de croazieră și torpile. Forțele Flotei Mării Negre a Marinei Ruse monitorizează fregatele și corvetul.

Учения войск РХБ защиты в Волгоградской области - Sputnik Moldova
Rusia
Forțele aeropurtate în Crimeea, exerciții de amploare: Răspunsul rus la Defender Europe

Scopul apariției grupului SNMG-2 pentru această perioadă a anului este standard - pe 27 martie începe programul de pregătire navală NATO „Shield Sea” (Scutul maritim) în preajma țărmului României, care va dura până pe 5 aprilie. Potrivit Marinei Române, navele îndeplinesc sarcini de monitorizare a condițiilor marine, aeriene și subacvatice, practică acțiunile grupurilor de nave, aviație, războiului radioelectronic și a forțelor de apărare anti radiație, chimice și biologice. În plus, vor fi organizate exerciții comune cu partenerii regionali - Georgia și Ucraina, pentru a crește interoperabilitatea în timpul operațiunilor militare din Marea Neagră.

Sea Shield sunt cele mai mari exerciții militare anuale a Marinei de pe flancul estic al Alianței, care implică zeci de nave de război, de recunoaștere și avioane de atac din mai multe țări. Primăvara trecută, exercițiile Sea Shield au implicat 2.700 de militari și 20 de nave din România, Turcia, Statele Unite, Bulgaria, Grecia, Spania, Marea Britanie și Ucraina. Asistența aeriană a fost asigurată de MiG-21 și F-16 americani, precum și de aeronavele de recunoaștere RC-135 și P-8A ale Forțelor Aeriene ale SUA.

În cadrul exercițiilor NATO de anul trecut, folosind un număr mare de ținte reale, navele Flotei Mării Negre, apărarea aeriană și aviația din districtul militar sudic al Rusiei și-au realizat cu succes sarcinile. Piloții de luptă au escortat bombardierele strategice Tu-160 ”Lebada Albă” și aeronavele de detecție și de orientare a radarului A-50 de lungă distanță. În același mod, se vor derula evenimentele pe cerul deasupra Mării Negre în martie 2020.

Un truc predictibil

Caracterul anti-rusesc al exercițiilor Sea Shield este evident, dar ei amenință majoritatea țărilor pașnice din regiunea Mării Negre. Moscova percepe rațional tentativele persistente ale Marinei Alianței de a „domina” în Marea Neagră, și reacționează cu reținere, cu toate că fregatele și corvetele neinvitate ale partenerilor nu vor merge niciodată pe aici, ca la ei acasă. Participanții la Sea Shield 2020 urmează să fie întâmpinați de partea rusă cu un program consistent.

Саммит НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova
Chiar dacă e pandemie de coronavirus, NATO vrea 2 la sută de la statele membre

Potrivit Ministerului rus al Apărării, peste 27 de avioane Su-24M, Su-25SM și Su-30M2 din Forțele Aeriene și Forțele de Apărare Aeriană din districtul militar sudic, cu sediul în Peninsula Crimeea, vor îndeplini exerciții tactice de zbor peste Marea Neagră pe 27 martie. Echipajele vor exersa înfrângerea navelor potențial inamice și respingerea unui atac aerian. Atunci când vor efectua misiuni de antrenament de luptă, piloții vor practica efectuarea unor exerciții complexe de pilotaj pentru a evita sistemele de apărare aeriană, tehnici tactice pentru interceptarea și atacarea unei ținte aeriene și contracararea armelor electronice ale  potențialului inamic. Aviația va efectua atacuri asupra țintelor de suprafață și de sol. Pentru utilizarea de luptă la suprafața apei (distrugerea rachetelor de croazieră peste mare la altitudini extrem de scăzute), au fost instruiți peste 500 de echipaje de aviație operațional-tactice a districtului militar sudic.

În plus, navele de recunoaștere și grupurile de atac naval vor monitoriza zonele desemnate din Marea Neagră, iar de pe mat a sistemelor de rachete ”Bal” și ”Bastion”. Un control sporit al spațiului aerian va fi asigurat de sistemele de apărare antiaeriene S-400 Triumph. Sistemul de control din cadrul grupării interspecifice garantează practic eficiența maximă pe o distanță care atinge teritoriul complet al Mării Negre.

Учения войск РХБ защиты в Волгоградской области - Sputnik Moldova
Rusia
Forțele aeropurtate în Crimeea, exerciții de amploare: Răspunsul rus la Defender Europe

Anterior, în Crimeea, au avut loc exerciții pe scară largă ale Forțelor Aeriene Ruse, cu participarea a peste 1.500 de parașutiști și 300 de unități de echipament militar, precum și a 15 avioane Il-76MD ale aeronavelor de transport militar rus și a marilor nave de aterizare ale Flotei Mării Negre. Cu sprijinul unităților de aviație, artilerie și tancuri, parașutiștii au respins cu succes toate atacurile potențialului inamic. Astfel de manevre nu sunt efectuate pentru prima dată în Crimeea și aceasta este o demonstrație convingătoare a securității înalte a tuturor regiunilor țării, fără excepție. Nu este o coincidență că, în 2020, în sudul Rusiei vor avea loc 105 exerciții bilaterale, inclusiv exerciții la scară largă ”Caucaz 2020”. Aici se constituie o nouă divizie cu puști motorizate și două brigăzi cu rachete. Acestea sunt niște măsuri forțate de situație.

Utopia anti-rusă

Activitatea militară provocatoare a Alianței în regiune este observată și în afara exercițiilor - în 2019, 25 de nave NATO au intrat în Marea Neagră, și fiecare a treia avea rachete de croazieră la bordul său. Intensitatea de recunoaștere aeriană din partea alianței a sporit cu 20 la sută (mai mult de 80 de zboruri de recunoaștere de-a lungul teritoriului Federației Ruse).

Se ajunge la absurd. Recent, comandamentul forțelor armate americane în Europa a organizat o imitație a atacului Crimeei de către bombardierele strategicie B-52H Stratofortress din Marea Neagră și au explicat acest lucru doar cu intenția de a verifica „capacitatea de integrare și interacțiunea cu aliații și partenerii europeni”. O imitație foarte periculoasă pentru piloții americani - în condiții de contramăsuri electronice (EW), sunt posibile erori de navigare și ca urmare a încălcării frontierei Federației Ruse, ar putea urma deschiderea focului pentru a distruge „cetățile”. Și atunci ce se va întâmpla?

Российская военная полиция в сирийской провинции Идлиб - Sputnik Moldova
SUA acuză Rusia de moartea soldaților turci - lumii nu-i pasă

Revenind la exercițiile ”Sea Shield 2020”, care încep de pe coasta României, trebuie subliniat că: în această țară sunt deja numărate sute de cazuri de infecție cu coronavirus. Dar forțele armate ale României nu sunt preocupate de această problemă reală pentru populație, ci de cea imaginară a pericolului rusesc. Este dificil să ne imaginăm un „scut de mare” mai absurd.

Datorită răspândirii rapide a coronavirusului, Marina SUA a anulat toate intrările în porturi, cu excepția celor vitale. Cu toate acestea, comandantul Ducuing corvetă franceză plănuia să intre la unul dintre porturile Georgiei, în ciuda faptului că trei membri ai echipajului (conform rapoartelor mass-media) aveau simptome COVID-19.

Și dacă, a priori, forțele armate ale oricărei țări NATO ar trebui să fie gata să își îndeplinească misiunea, chiar și într-o pandemie, de ce americanii și-au redus rapid exercițiile pe scară largă Defender Europa 2020, având 35 de infectați cu COVID-19? Poate că sunt mai deștepți decât aliații europeni cu „scutul mării” sau sunt mai informați.

Fluxul de știri
0