Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția opoziției parlamentare la decizia Curții Constituționale privind creditul rusesc

© Sputnik / Rodion ProcaПарламент Parlament
Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii partidelor din opoziția parlamentară au comentat pe paginile lor de Facebook decizia de joi a Curții Constituționale prin care a anulat acordul de împrumut a 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Președintele PAS, Maia Sandu, a venit cu o reacție pe Facebook la decizia Curții Constituționale.

Илан Шор - Sputnik Moldova
Politică
Partidul „ȘOR” aderă la blocul antiguvernamental: Reacția lui Igor Dodon
"Curtea Constituțională le-a dat dur peste obraz guvernanților actuali, din nou, de această dată declarând acordul privind împrumutul rusesc neconstituțional. Faptul că unele prevederi ale acestui acord pun în pericol securitatea economică a țării era evident de la bun început. Curtea Constituțională a decis că acestea contravin și legii supreme, Constituției", a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, maia Sandu și-a exprimat aprecierea pentru membrii Curții Constituționale care au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Борт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая - Sputnik Moldova
Politică
Ce se întâmplă dacă pleacă și alți deputați din PDM – iată ce spune Igor Dodon
"Ne bucurăm să vedem că, în pofida presiunilor din ultima perioadă asupra judecătorilor Înaltei Curți, aceștia au demonstrat corectitudine, curaj și supunere doar Constituției",a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Un mesaj similar a exprimat și liderul PPDA, Andrei Năstase.

"Decizia judecătorilor Curții Constituționale, în condițiile unor presiuni politice și oligarhice fără precedent, demonstrează că legea începe să producă efecte în beneficiul oamenilor, în beneficiul întregului nostru popor. Judecătorii de la Curtea Constituțională nu s-au temut și nu s-au lăsat intimidați, ci au judecat având în mâini Constituția Republicii Moldova, iar acest moment este, în opinia mea, definitoriu pentru ceea ce urmează", a scris Năstase pe Facebook.

În consonanță cu Maia Sandu și Andrei Năstase este și liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu.

"O nouă victorie în apărarea democrației și suveranității țării! Felicitări judecătorilor Curții Constituționale pentru curaj, au rezistat presiunilor și intimidărilor fără precedent", a scris Candu pe Facebook, acolo unde a postat și un filmuleț cu respectivul mesaj al său .

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională a decis soarta acordului de împrumut cu Federația Rusă
"Opoziția parlamentară a reușit să oprească fărădelegile guvernării. Împreună am dat peste cap tranzacționarea țării. Am reușit azi, vom reuși în continuare!", a mai adăugat Candu.

Precizăm că sesizarea la Curtea constituțională a fost depusă de deputatul din grupul Pro Moldova Sergiu Sîrbu, de deputatul PAS Sergiu Litvinenco și deputatul PPDA Dinu Plângău.

Decizia Curții Constituționale este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea integrală urmează să fie publicată în timp de 5 zile și pe pagina web a Curții Constituționale.

Amintim că după pronunțarea deciziei CC, președintele Igor Dodon a declarat că suspendarea suportului financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni.

 Conferința de presă a președintelui Igor Dodon, după căderea Guvernului Sandu / Пресс-конференция Игоря Додона после падения правительства Санду - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Decizia CC - un precedent periculos pentru acordurile internaționale
În opinia șefului statului, ”partidele de opoziție împreună cu cele oligarhice care au contestat acest suport financiar la CC, au obținut astăzi o Hotărâre cinică, împotriva propriilor cetățeni, în încercarea lor de a-i lăsa fără bani, de a nu permite statului să-i ajute”.

”Această decizie politizată afectează în mod direct salariații, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieși din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie. Banii suspendați astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni", a scris Igor Dodon.

În alt contest, Igor Dodon a anunțat că acordul de împrumut va fi renegociat cu Federația Rusă.

În același timp, premierul Ion Chicu a anunțat că decizia Curții Constituționale prin care a declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă, este "obligatorie spre executare".

"Stimații Prieteni! CCM a luat o decizie. E obligatorie spre executare. Precum e obligatorie spre executare și finanțarea cheltuielilor prevăzute în legea bugetului de stat. Guvernul va identifica sursele necesare pentru acoperirea găurii bugetare provocate de această decizie. Nu renunțăm la nici un proiect din cele menite să susțină cetățenii, agenții economici sau de reabilitare a infrastructurii drumurilor", a scris Chicu pe Facebook.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0