Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce se întâmplă dacă pleacă și alți deputați din PDM – iată ce spune Igor Dodon

© Photo : Miroslav RotariБорт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая
Борт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a avansat câteva scenarii privind ce se poate întâmpla dacă pleacă și alți deputați din PDM și coaliția de guvernământ nu mai are 51 de deputați.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Astăzi din PDM au plecat 3 deputați și anterior încă unul din această formațiune politică a rămas doar cu 17 deputați, deși la începutul acestei luni aveau 21. Ce se întâmplă dacă vor pleca și alți deputați din PDM și coaliția de guvernământ va pierde majoritatea de 51 de deputați din Parlament? La această întrebare a răspuns președintele Igor Dodon, în cadrul conferinței online "Președintele răspunde".

Președintele Dodon a spus că dacă coaliția de guvernământ va avea mai puțin de 51 de deputați, atunci există 2-3 opțiuni pentru evoluția lucrurilor de mai departe.

Prima opțiune: Un guvern minoritar.

A doua opțiune: O majoritate de peste 51 de deputați acordă vot de neîncredere guvernului. "În acest caz, ei înregistrează moțiunea de cenzură, votează demisia guvernului și se începe o perioadă de instabilitate, care poate să ducă la numirea unui nou guvern sau la alegeri parlamentare anticipate. Eu cred că toți cei care au început aceste mișcări, din afara țării, din interiorul țării, doresc anume destabilizare", a declarat Igor Dodon. 

O nouă majoritatea parlamentară: Sandu, Candu, Șor?  

Care este probabilitatea votării demisiei guvernului și care este probabilitatea votării unui alt guvern?, se întreabă președintele Dodon. Și tot el răspunde, în opinia lui soluția corectă ar fi nici prima, și nici a doua, ci alegeri parlamentare anticipate.

Violeta Ivanov, PCRM. Виолета Иванов, ПКРМ - Sputnik Moldova
Politică
Încă trei deputați părăsesc fracțiunea PDM și aderă la Pro Moldova
"Opinia mea este că în această situație, dacă continue plecările din PD, cel mai probabil, ajungem a alegeri parlamentare anticipate. Sau partidele de dreapta, Maia Sandu, trebuie să se așeze la masa de discuții cu Șor, cu Candu și cu cei care pleacă din PD. Dacă maia Sandu vrea să-și asume acest risc, să facă coaliției cu Șor și cu oamenii lui Plahotniuc, nu are decât. Atunci, în opinia mea, alegerile prezidențiale noi le câștigăm din primul tur", afirmă șeful statului.

El însă precizează că în această situație mai există opțiunea declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

"În același timp, doamna Maia Sandu mai are opțiunea să declanșăm alegeri parlamentare anticipate. Eu consider că dacă vor mai pleca deputați din PD, aceasta (alegeri parlamentare anticipate) ar fi unica soluție corectă", a conchis Igor Dodon.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0