Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon: Decizia CC - un precedent periculos pentru acordurile internaționale

© Sputnik / Rodion Proca Conferința de presă a președintelui Igor Dodon, după căderea Guvernului Sandu / Пресс-конференция Игоря Додона после падения правительства Санду
 Conferința de presă a președintelui Igor Dodon, după căderea Guvernului Sandu / Пресс-конференция Игоря Додона после падения правительства Санду - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a declarat că suspendarea suportului financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. După ce Curtea Constituțională a luat decizia de a suspenda suportul financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă, președintele Igor Dodon a reacționat pe pagina sa de Facebook. Șeful statului a scris că acest gest al magistraților este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani.

În opinia șefului statului, ”partidele de opoziție împreună cu cele oligarhice care au contestat acest suport financiar la CC, au obținut astăzi o Hotărâre cinică, împotriva propriilor cetățeni, în încercarea lor de a-i lăsa fără bani, de a nu permite statului să-i ajute”.

”Această decizie politizată afectează în mod direct salariații, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieși din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie. Banii suspendați astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni", a scris Igor Dodon. 

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituțională a decis soarta acordului de împrumut cu Federația Rusă
Totodată, președintele a declarat că judecătorii Curții Constituționale, care au susținut anularea sprijinului financiar din Federația Rusă, ar fi demonstrat că susțin interese clanurilor politice, nu interesele și nevoile cetățenilor.

"Avem acum un semnal foarte clar și dovada că scopul schimbărilor recente din această instituție a fost politizarea instituției fundamentale a statului și transformarea ei într-un instrument de luptă politică", a spus președintele Igor Dodon.

Șeful statului a constatat ”o posibilă revenire la metodele prin care CC activa înainte de iunie 2019, când instituția se afla în captivitatea unor grupări politice și oligarhice”.

”Semnalez și precedentul extrem de periculos pe care Curtea Constituțională l-a creat astăzi pentru acordurile internaționale pe care Republica Moldova le-a semnat sau le va semna, inclusiv acorduri politice, iar după această decizie este foarte posibil ca puțini să fie cei care vor mai dori să aibă relații contractuale cu țara noastră în condițiile în care însăși instituția fundamentală a statului acționează sub influența unor politicieni”, a subliniat Dodon.

În context, președintele a declarat că cei care au inițiat această procedură la Curtea Constituțională urmează să răspundă în fața cetățenilor.

Президент Молдовы Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Dodon despre creditul rusesc: Cei care se împotrivesc urmăresc revenirea la guvernare

Igor Dodon a promis că, în aceste circumstanțe îngrijorătoare pentru securitatea economică a țării, va face tot posibilul pentru a identifica soluții pentru a sprijin oamenii și pentru a menține stabilitatea și funcționarea deplină a statului.

"Împreună cu Guvernul și colegii din Parlament vom veni in scurt timp cu decizii prin care să depășim criza provocată de grupările politice iresponsabile din opoziție. Oamenii nu trebuie să sufere de pe urma intrigilor unor politicieni, de aceea, vom face tot ce este necesar ca sprijinul financiar din Federația Rusă, blocat astăzi prin decizie politizată de Curtea Constituțională, să poată ajunge la cei care au nevoie mai mult ca oricând de ajutor", a mai spus președintele Igor Dodon. 

În această seară, Magistrații Curții Constituționale au suspendat creditul de 200 de milioane de euro oferit de Rusia. Decizia Curții Constituționale este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea integrală urmează să fie publicată în 5 zile și pe pagina web a Curții Constituționale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0