Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională a decis soarta acordului de împrumut cu Federația Rusă

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al Federației Ruse referitor la creditul de 200 de milioane de euro, ratificat pe 23 aprilie, dar blocat de CCM în urma sesizării opoziției.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. Magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Decizia a fost pronunțat acum câteva clipe, după aproape 10 ore de examinare a acestui subiect.

Victor Juc - Sputnik Moldova
Expert: Au sau nu autoritățile de la Chișinău un plan B, dacă „cade” împrumutul din Rusia

"Curtea Constituțională hotărăște:1 se admit sesizările depuse de Segiu Sîrbu, Dinu Plângău și Sergiu Litvinenco, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. 2 Se declară neconstituțional acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat ", a declarat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole. 

Decizia Curții Constituționale este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea integrală urmează să fie publicată în timp de 5 zile și pe pagina web a Curții Constituționale. 

În data de 23 aprilie, Parlamentul a votat în prima și a doua lectură acordul de creditare cu Federația Rusă în valoare de 200 de milioane de euro. Premierul Ion Chicu a prezentat în plen proiectul Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova. 

În aceeași zi, Vladimir Țurcan a fost demis din funcția de președinte al Curții Constituționale, iar locul său a fost ocupat de Domnica Manole. Imediat după această decizie, magistrații Înaltei Curți au suspendat acordul cu Rusia, până la examinarea cauzei în fond, după sesizarea depusă de deputatul din Grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA.

Кремль и здание МИД - Sputnik Moldova
Societate
Creditul rusesc: Comentariul Ministerului Rus de Externe
Potrivit acordului, Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuiea să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Acum câteva zile, Ministerul de Externe al Federației Ruse a venit cu un comentariu la declarațiile ce vizează acordul de creditare din partea Rusiei. Instituția a precizat că reacția anumitor cercuri politice din Chișinău privind acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, este o nedumerire. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0