De ce petrolul se ieftinește, iar benzina - nu: Iată ce spun experții

© REUTERS / Sergei KarpukhinДобыча нефти
Добыча нефти - Sputnik Moldova
Abonare
O scădere record a prețurilor la petrolul WTI a determinat scăderea cotațiilor și a altor clase de aur negru, inclusiv Brent și Urals.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik, Lev Rîjkov. Experții au vorbit pentru Sputnik despre cauzele unei noi etape a crizei energetice, au făcut o prognoză privind situația care ar putea fi pe piață după o scădere a producției mondiale în cadrul acordului OPEC+ și au explicat de ce nu ar trebui să ne așteptăm la ieftinirea benzinei la stațiile de alimentare.

Producție excedentară de petrol

Prețul futures pentru petrolul brut WTI (West Texas Intermediate) pe 20 aprilie a intrat în zona negativă și a ajuns la -40,32 de dolari pe baril. Dar deja pe 22 aprilie, futures WTI erau tranzacționate cu 13,72-16,18 dolari pentru un baril.

© SputnikProcesul de ieftinire a petrolului
De ce petrolul se ieftinește, iar benzina - nu: Iată ce spun experții - Sputnik Moldova
Procesul de ieftinire a petrolului

Cauza principală a scăderii prețurilor petrolului WTI, potrivit comunității de experți, este gradul ridicat de umplere al principalului depozit de petrol din SUA, din Cushing, Oklahoma, cu o capacitate totală de 76 de milioane de tone.

"Încă acum două săptămâni, conform datelor oficiale, aproximativ 54% din stocul de petrol din Cushing erau completate", spune Alexei Gromov, directorul energetic al Institutului de Energie și Finanțe. "În ultimele 10 zile, capacitatea rezervorului a crescut până la 72%. Și în fiecare zi volumele sunt completate fizic, astfel încât să nu existe amenințări cu privire la funcționarea pieței energetice din SUA din punct de vedere fizic. Și, desigur, cândva aceste spații de stocare se vor umple".

© SputnikRezervele de petrol
De ce petrolul se ieftinește, iar benzina - nu: Iată ce spun experții - Sputnik Moldova
Rezervele de petrol

În SUA nu există o reglementare a volumelor de producție. Producția scade zilnic. Dar numai după o anumită perioadă vom putea evalua cu cât a scăzut, a spus Igor Iușkov, un analist de top la Fondului pentru Politici Energetice.

"Nu există niciun proiect profitabil din domeniul producerii aceluiași petrol de șist. Și singura întrebare este cât va supraviețui fiecare companie luată în parte. Există sute de companii de acest fel în SUA. Prin urmare, le vor închide treptat. Deocamdată - da, există spațiu la Cushing. Și acolo merge tot excesul de petrol de la companiile petroliere americane", a adăugat expertul.

Conform prognozelor lui Igor Iușkov, spațiul de la Cushing se va completa în proporție de 100% în două luni. O parte din petrol va putea fi depozitată în tankere. Dar și în acest caz există limite.

"În prezent, un număr mare de tankere sunt închiriate”, a declarat pentru Sputnik Alexander Frolov, directorul general adjunct al Institutului Național al Energiei. Capacități libere devin din ce în ce mai puține, iar prețul transportului de marfă a crescut. Acum puteți naviga cu un tanker pentru 400 de mii de dolari pe zi. Nu se știe cui și când îi veți vinde acest petrol, veți cheltui mult pentru transportul de marfă. Și dacă aceste rezerve vor rămâne timp de un an sau mai mult pe o navă cisternă și în fiecare zi veți aloca 400 de mii (sau poate mai mult, pentru că prețul de transportare pentru tankere a început să crească)".

Plata pentru marfa neutilizată?

Este posibil să fie oprită cumva activitatea companiilor petroliere din Statele Unite, astfel încât să înceteze umplerea rezervorului din Cushing?

Zăcăminte de petrol - Sputnik Moldova
Cererea globală la petrol, la nivelul anului 1995 - ce se întâmplă

”În această situație, aș sugera ca propunerea Departamentului pentru Energie din SUA ar putea fi pusă în aplicare, ea constă în achitarea la o serie de companii petroliere din SUA care se confruntă cu problema vânzării petrolului pe piața americană, a unei prime pentru petrolul produs", spune Alexei Gromov. "Acest lucru nu înseamnă că oamenii vor fi plătiți doar pentru a opri turnurile. Și atunci când situația pieței va reveni la normal, volumele de petrol care nu sunt produse astăzi, plătite de guvernul american, vor fi livrate, dar la o dată ulterioară". Aceasta este o decizie foarte neobișnuită, dar, cu toate acestea, ea are dreptul la existență".

Petrolul ușor și ultraușor WTI nu se bucură de o cerere atât de mare pe piața internă și nu acoperă toate necesitățile. Prin urmare, volumul de livrări pe piața internă din SUA nu poate crește.

”Ponderea acestui petrol care poate fi furnizat pe piața internă începe să scadă", spune Alexander Frolov. "Este atestată o creștere tot mai mare pentru petrolul greu care trebuie importat. Consumul zilnic de petrol în SUA a fost de 21 de milioane de barili pe zi. Acum sunt 16-18. Producție proprie - "13 milioane de barili. Aș dori să cred că toate au mers la rafinăriile de petrol. Însă nu - au fost prelucrate doar 8 milioane de barili".

Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova
OPEC+ a făcut publice detalii ale noului acord privind producția de petrol

Chestiunea constă în faptul că din petrolul de marca WTI se poate obține kerosenul, dar nu și diesel. Acesta este motivul pentru care nu tot volumul său este solicitat pe piața internă. Problema excesului este decisă prin depozitare.

"La sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, producția americană a scăzut cu 700 de mii de barili", spune Alexander Frolov. - Aceasta este o cădere colosală, care nu se știe încă cu ce se poate încheia. Dar această cădere se pare nu a deranjat pe nimeni. Acesta este un eveniment absolut incredibil pe care analiștii l-au considerat în principiu imposibil. A trecut practic neobservat".

Peste zero: de ce nu s-au prăbușit Brent și Urals?

Pe 20 aprilie, contractul din iunie pentru livrarea de petrol Brent a scăzut la 25,5 dolari pentru un baril. Pe 22 aprilie, prețul pentru acest tip de petrol a ajuns la 20,3 USD pentru un baril. Dar totuși Brent și Urals nu au atins vârful și nu au trecut de zero. De ce?

Datorită cererii mai mari. După cum a menționat Alexander Frolov, în SUA este nevoie și de petrol „greu”, chiar dacă se sufocă din cauza excesului de producție a propriului „aur negru”.

"Petrolul ușor și ultraușor merge la rafinării, dar nu în forma sa pură. Este amestecat cu tipuri grele, precum și cu păcură. Iată de ce livrările de păcură din Federația Rusă spre SUA au crescut anul trecut", a spus expertul. - Asta nu înseamnă că scăderea înregistrată la marca Brent pe care l-am văzut astăzi este strâns legat de scăderea WTI. Aici puteți găsi unele intersecții, dar în realitate căderea se datorează problemelor comune. Dar WTI a scăzut semnificativ mai mult decât petrolul din Marea Nordului".

Potrivit lui Igor Iușkov, căderea prețurilor pentru mărcile Brent și Urals este rezultatul panicii pe piața bursieră.

”Atunci când începe panica, traderii încep să vândă orice contracte futures", spune expertul. "Atât pe WTI, cât și Brent din Marea Nordului, de care este legat prețul petrolului rusesc. De aceea, aici începe jocul de la bursă, când toată lumea începe să vândă totul. Iată de ce și prețul la petrolul nostru începe să scadă. Ei bine, dar în general, nu există dependență directă de instalațiile de depozitare americane. Indirect, da. La urma urmei, există un echilibru pe piața petrolului".

Luați, dar cu suprataxă?

Cum va avea loc livrarea fizică a uleiului WTI conform contractelor futures din luna mai? Producătorii vor plăti cu adevărat suplimentar furnizorilor?

Добыча нефти  - Sputnik Moldova
"Se pare că rușii câștigă războiul petrolului" - Iată de ce

"Este o poveste care ține în exclusivitate de regulile bursei", se arată convins Igor Iușkov. "Contractele futures cu livrarea în mai au devenit cu adevărat negative. Aceasta a fost ultima zi în care au fost făcute tranzacții, iar comercianții au fost nevoiți să scape de aceste contracte pe termen scurt. Prin urmare, acestea au fost oferite cu taxă suplimentară. Cu câteva luni în urmă exista deja un astfel de caz în care o companie americana, care producea petrol bituminos, a trebuit sa plătească pentru a-i fi luat. Nu avea unde să stocheze petrolul, așa că a fost necesar ca să fie scos de urgență. Dar a fost un caz izolat. În general, ar fi mai ușor să oprești producția, decât să plătești suplimentar".

Expertul Alexei Gromov este, de asemenea, convins că nu se va ajunge la niciun fel de plăți suplimentare către clienți.

”Nu trebuie să ne imaginăm că în această situație producătorii de petrol din SUA ar sta la coadă pentru a-și depozita petrolul sau pentru a-și vinde fizic petrolul pentru o taxă suplimentară pentru consumator”, spune expertul. - Tocmai datorită prezenței pe piață a unor mecanisme financiare complexe - cum ar fi futures, opțiuni, sisteme de swap - apare situația când dumneavoastră, atunci când cumpărați și vindeți futures, revindeți futures pentru mai pe care le-ați cumpărat mai devreme la un preț negativ și puteți transfera astfel la futures din iunie, care deja în bani normali costă aproximativ 20 de dolari pentru un baril".

Se va ieftini oare benzina?

Apare întrebarea: dacă petrolul se ieftinește atât de mult pe piața globală, ar trebui să ne așteptăm la o scădere a prețului la combustibil la stațiile de alimentare?

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova
La ce acțiuni ar putea recurge SUA după prăbușirea prețurilor petrolului - expert

"Prețul produselor petroliere, în special prețul cu amănuntul al benzinei, în Federația Rusă și în țările vecine, nu depinde atât pe prețul materiilor prime, cât de asigurarea veniturilor fiscale ale statelor", explică Alexei Gromov. "De exemplu, în Rusia aproximativ 75% din preț este impozit. Mai mult, în Rusia și în țările vecine, prețul final al combustibilului pentru motor este practic reglementat. Nimeni nu a sugerat niciodată că prețul petrolului ar putea scădea brusc. Prin urmare, practic nu există mecanisme de reducere a prețurilor".

Astăzi avem o situație în care prețul cu ridicata al benzinei a scăzut brusc la angrosiștii la care sunt livrate produse petroliere din Federația Rusă. Dar cu amănuntul, prețul benzinei nu s-a schimbat. Acest lucru se datorează specificului regulamentului care este comun în Rusia. Potrivit expertului, un regulament similar există în Kazahstan și în alte țări post-sovietice.

"Pot spune aproape sigur că în viitorul apropiat nu vom observa o creștere a prețurilor la benzină în țările post-sovietice", spune Gromov. - La benzinării, prețurile rămân la nivel pre-criză atunci când prețurile en-gros pentru benzină scad. Dar acest lucru nu înseamnă că retailul este în câștig. Rentabilitatea vânzărilor cu amănuntul de benzină depinde de doi factori - preț și vânzări. Ce avem astăzi? În Rusia, cererea de benzină a scăzut cu aproape 50% din cauza faptului că țara era în carantină. Adică, cu 50% mai puțin cu amănuntul. Dar prețurile au rămas aceleași. Însă profitabilitatea a scăzut. Prin urmare, putem spune că situația pe care o observăm acum este legată de faptul că nimeni nu vrea ca prin anumite acțiuni negândite să prăbușească sistemul existent de rafinare a petrolului  și de vânzarea cu amănuntul a carburanților".

Нефть, архивное фото - Sputnik Moldova
Știrea anului: prețul la petrolul WTI s-a prăbușit sub zero

Astfel, liberalizarea comerțului cu amănuntul, reducând în același timp volumul fizic al vânzărilor de benzină, potrivit experților, va conduce la faptul că multe întreprinderi, benzinării independente, pur și simplu vor falimenta.

"De ce ar fi nevoie de asta? Înțelegem clar că această criză extremă nu este un fenomen sistemic de ani de zile", spune Alexei Gromov. Acesta este un fenomen care ține de următoarele săptămâni și, probabil, luni. Prin urmare, trebuie doar să supraviețuiești acestui moment. Și, începând din vară, situația pe piețe va începe să se îmbunătățească".

Cine va fi salvat de OPEC+

Mulți își pun speranțele în acordul OPEC+, care a fost rezultatul negocierilor între reprezentanții țărilor producătoare de petrol în perioada 9-12 aprilie. Jucătorii de pe piața petrolului (inclusiv Federația Rusă și Arabia Saudită) au convenit să reducă producția de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi pentru următoarele două luni. Țările din afara grupului OPEC+ ar trebui să se alăture acordului. În total, potrivit experților și participanților din industrie, producția poate fi redusă la 15 milioane de barili pe zi.

"Rusia va reduce producția în regim manual", spune Igor Iușkov: "Ne-am asumat aceste angajamente. Dar depinde mult și de modul în care țările care nu sunt membre ale OPEC+ vor reduce producția, deoarece nu este profitabilă pentru ei. În special în SUA și Canada. În SUA este extracția petrolului de șist, în Canada din nisipurile de gudron. Acum nu au practic proiecte profitabile, producția scade. Dar întrebarea este care va fi viteza de declin în următoarea perioadă".

Russia Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Putin i-a cerut ministrului Energeticii detalii despre OPEC+

Decizia OPEC+ de reducere a producției intră în vigoare începând cu 1 mai. Va fi oare o astfel de măsură eficientă pentru piață?

"Desigur, orice reducere a producției în condițiile colapsului cererii este un plus pentru piață", spune Alexey Gromov. "Dar va fi asta suficient pentru a stabiliza prețurile? Nu, nu este suficient. Pentru că astăzi există estimări făcute de institutul nostru că cererea mondială pentru luna aprilie va scădea cu 30 de milioane de barili, cererea mondială totală la începutul anului 2020 a fost de aproximativ 100 de milioane de barili. Căderea va fi de 30 de milioane. Țările OPEC+ cu participarea altor exportatori de petrol reduc producția cu o cantitate mai mică. Evident, astfel de volume nu sunt suficiente pentru a opri scăderea prețurilor. Eu nu exclud că o scădere suplimentară a prețurilor petrolului, în special a mărcii Brent, nu se va încheia. Țările OPEC+ vor trebui din nou să se adune și să stea la masa de negocieri și să se gândească ce măsuri suplimentare pot fi luate pentru a salva piața petrolului de la colaps“.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0