Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Află cum China va ajuta Rusia să câștige războiul petrolier

© Sputnik / Sergei Mamontov / Accesați arhiva multimediaПредседатель КНР Си Цзиньпин и президент России Владимир Путин а торжественном вечере, посвященном 70-летию установления дипломатических отношений между Россией и Китая
Председатель КНР Си Цзиньпин и президент России Владимир Путин а торжественном вечере, посвященном 70-летию установления дипломатических отношений между Россией и Китая - Sputnik Moldova
Abonare
China își revine după epidemia de Coronavirus și economia ia din nou turații. Aflați de ce Rusia va fi cea avantajată în plin război petrolier și care este aportul Chinei în acest proces.

CHIȘINĂU, 2 apr - Sputnik, Maksim Rubcenko. Rafinăriile petroliere chineze au încheiat în aprilie contracte pentru aprovizionarea cu peste un milion de tone de petrol rusesc. Economia Chinei se reface după epidemia de coronavirus, întreprinderile își reiau activitatea, iar cererea de combustibil în țară este în creștere. Pentru companiile petroliere rusești, acesta ar putea fi un factor cheie de succes în războiul prețurilor de pe piața globală.

Здание ОПЕК в Вене - Sputnik Moldova
Când vor crește din nou prețurile la petrol

China își revine

Prin reducerea pandemiei, Beijingul a luat o serie de măsuri pentru sprijinirea economiei. Impozite reduse, dobânzi la credite. Banca Poporului Chinez a furnizat piețelor o lichiditate suplimentară de 1,2 trilioane de yuani (peste 170 de miliarde de dolari), iar Ministerul Finanțelor a permis guvernelor locale să emită obligațiuni pentru proiectele concrete de infrastructură.

Ca urmare, după cum a anunțat marți Biroul Național de Statistică al Chinei, indicele oficial al managerilor de achiziții a crescut în martie până la 52,0 după ce în februarie se prăbușise până la un nivel record de 35,7 (peste 50 înseamnă că activitatea economică este în creștere).

În domeniul producerii, indicele aproape s-a dublat - de la 27,8 la 54,1, la comenzile noi de export - de la 28,7 la 46,4. Practic, declinul importurilor a fost stopat - timp de o lună indicele a crescut de la 31,9 la 48,4.

Ванкорское нефтегазовое месторождение в Красноярском крае - Sputnik Moldova
Va rezista oare piața? Norvegia vrea să crească producția de petrol - detalii

În primul rând au crescut importurile de resurse energetice deoarece întreprinderile care își reiau activitatea necesită energie electrică și combustibil pentru a transporta materii prime și produse finite. În plus, ca parte a optimizării cheltuielilor bugetare, Beijingul intenționează să elimine subvențiile pentru centralele solare și eoliene - energia regenerabilă va trebui să supraviețuiască de una singură.

Autoritățile chineze au făcut uz deja de recuperarea cererii de combustibil pentru a demonstra disponibilitatea lor de a se conforma noului acord comercial cu Washingtonul și au anunțat achiziționarea primului lot de gaz natural lichefiat pentru un an. Totuși, cel mai mare volum de combustibili, ca și până acum, va veni din Rusia.

Așadar, în aprilie, companiile autohtone vor trimite în China de două ori mai multe materii prime decât în ​​februarie - un milion de tone față de 540 de mii (în martie, rafinăriile chinezești au achiziționat 700 de mii).

Așa vom învinge

Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova
Experții elvețieni, despre capacitatea Rusiei de a face față prețurilor mici la petrol
Toate acestea se pot dovedi a fi un factor cheie în confruntarea dintre Rusia, Arabia Saudită și SUA pe piața mondială a petrolului. Reamintim că din 1 aprilie, acordul OPEC+ nu mai este valabil, iar acum fiecare țară decide singur volumul optim de producție și export.

Arabia Saudită a aplicat dumpingul în speranța extinderii cotei sale pe piețele mondiale. Riyadhul a anunțat că, în aprilie, va crește exporturile cu o treime - până la 12,3 milioane de barili pe zi - și a redus drastic prețurile, oferind Europei petrol cu 10,25 dolari mai ieftin decât cotațiile la acțiunile Brent.

"Ministerul Energiei a însărcinat Saudi Aramco să continue livrările la 12,3 milioane de barili pe zi în următoarele luni", a anunțat guvernul saudit.

Drept urmare, pe 30 martie, în ultima zi a acordului OPEC+, Brent a atins cel mai mic preț din ultimii optsprezece ani - 22,58 USD pentru un baril. Aceasta este jumătate din nivelul prevăzut în bugetul Rusiei și este de aproape patru ori mai puțin decât nivelul de profitabilitate a bugetului statului saudit.

Petrol - Sputnik Moldova
Petrol, gaze, economie globală: O situație foarte volatilă

Cu toate acestea, planurile Riyadhului de a umple lumea cu petrol ieftin au întâmpinat un obstacol neașteptat - rafinăriile de petrol din Europa și SUA refuză achiziții suplimentare, chiar în ciuda dumpingului.

Cert este că, din cauza epidemiei de coronavirus, cererea de combustibil sa prăbușit, iar toate spațiile de depozitare sunt pline cu petrolul care nu a fost vândut. Pur și simplu nu mai poate fi procurat mai mult.

În plus, unele companii americane vând deja materii prime la prețuri negative. În special, Mercuria a indicat prețul Wyoming Asphalt Sour (un petrol gros utilizat în producția de bitum) în lista de prețuri din 30 martie: minus 0,49 dolari pentru un baril.

Traderii petroliști consideră că toate materiile prime extrase în câmpuri care se află departe de rafinăriile și conductele principale vor intra în ”zona negativă”.

În această situație, cele mai mari șanse de a învinge în războiul petrolului le va avea țara care va avea acces la cele mai mari piețe de desfacere. Rusia, ca principal furnizor de petrol pentru China, este în cea mai bună poziție și este capabilă să impună condiții concurenților.

Fluxul de știri
0