Când vor crește din nou prețurile la petrol

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗдание ОПЕК в Вене
Здание ОПЕК в Вене - Sputnik Moldova
Abonare
Coronavirusul a dat peste cap situația din domeniul petrolier. Editorialistul Alexandr Sobko este de părere că în aceste circumstanțe există oportunitatea ca Rusia, OPEC și SUA să ajungă la un numitor comun, dar nu exclude și probabilitatea unui scenariu mai sumbru.

Un editorial de Alexandr Sobko

Discuțiile privind prețurile viitoare la petrolul sunt încă de actualitate. Desigur, acum, în condițiile unei prăbușiri a cererii, prețurile nu reflectă niciun echilibru între ofertă și cerere. Și, în multe privințe, sunt determinate (dacă sunt în general cumva motivate) de dorința cumpărătorilor de a-și umple depozitele la prețuri absolut de chilipir, întrucât costul curent al petrolului nu acoperă nici chiar costurile de exploatare pe termen scurt pentru mulți producători.

Ванкорское нефтегазовое месторождение в Красноярском крае - Sputnik Moldova
Va rezista oare piața? Norvegia vrea să crească producția de petrol - detalii

Estimările privind scăderea cererii globale variază mult. Până nu demult, prognozele pentru aprilie se așteptau la o scădere de 15-20 de milioane de barili pe zi, adică aproximativ 15-20% din consumul mondial zilnic. Acum se vorbește despre 25 de milioane. În acest context, se discută deja pentru câte săptămâni sau luni vor fi suficiente spațiile de depozitare, a căror umplere permite cel puțin oarecum să fie menținute prețurile și să „lege” tot petrolul produs.

Există toate motivele pentru a crede că nu există niciun motiv să vorbim despre un război al prețurilor și o creștere serioasă a producției de petrol (care a fost anunțată de unii producători după prăbușirea „acordului OPEC+”). În plus, va fi dificil să se vândă aceste volume suplimentare și, în general, în circumstanțele actuale, acești pași sunt nelalocul lor. În același timp, este imposibil să ne așteptăm la o scădere instantanee a volumelor de către producători. Undeva, participanții păstrează cota de piață, undeva nu pare ușor să oprească procesele tehnologice. Până acum, din partea ofertei a reacționat cumva cei din domeniul petrolului de șist: numărul de platforme de foraj din SUA a scăzut imediat cu 40 de unități (de la 664 la 624) pe săptămână. Totuși, aici efectul asupra producției nu este imediat evident. Arabia Saudită a anunțat deja exportul în mai a mai mult de 600 de mii de barili pe zi - acest lucru ar putea fi un element de negociere, deoarece concluzia unui nou acord între cei mai mari producători de petrol este încă ”în culisele” ordinii de zi.

Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Санкт-Петербург - Sputnik Moldova
Politică
Convorbire telefonică între Putin și Trump: Ce au discutat cei doi șefi de stat

Motivele prăbușirii „acordului OPEC+” sunt discutate din ce în ce mai puțin. Coronavirusul a amestecat cărțile de joc. În acest context, nu este deja atât de ușor să înțelegem cine avea dreptate, cine era de vină și, iar principalul - acest lucru deja nu mai este atât de important. Este clar că o astfel de scădere a cererii pe care o vedem acum (iar la începutul lunii martie, reamintim, Arabia Saudită a insistat asupra restricțiilor suplimentare de 1,5 milioane de barili pe zi, care au distrus acordul), nu ar putea fi compensată de nicio înțelegere.

Cu toate acestea, problema stabilizării pieței petrolului este oricum pe ordinea zilei. Și - parțial, într-un mod paradoxal - noul acord între cei mai mari producători devine, poate, chiar mai relevant decât în ​​urmă cu o lună. Doar pentru că altfel nu este posibilă îndreptarea prețurilor într-un timp scurt.

Нефть, архивное фото - Sputnik Moldova
”Suferință cumplită”: Industria de șisturi, în cădere liberă

Estimări simple: fie ca în două luni să se pompeze în spațiile de depozitare aproximativ două miliarde de barili „în plus” (să zicem, 20 de milioane pe zi timp de 50 de zile - în principiu ar trebui să existe suficient spațiu). Aceasta înseamnă o producție suplimentară de aproximativ trei milioane de barili zilnic pentru anul următor. Și aceasta în condițiile foarte optimiste ale cererii complet restabilite și a volumelor de producție limitate înainte de criză (în conformitate cu acordul OPEC+).

Din cele relatate mai sus, este clar de ce în versiunea de bază - adică fără „lebăda albă” sub forma unui acord global între producătorii de petrol - observatorii văd o redresare foarte lentă a prețurilor (sunt prognozate prețuri de 40 de dolari pentru un baril până la sfârșitul anului), chiar dacă măsurile de carantină vor înceta în săptămânile următoare.

Cum vor evolua evenimentele?

În teorie, avem două opțiuni. În primul rând, „mâna invizibilă a pieții”, care conduce la volatilitatea prețurilor pe o gamă largă, atunci când supraproducția și prețurile mici sunt înlocuite cu reducerea proiectelor investiționale și de deficit. Și o altă opțiune ar fi mecanismele de reglementare în cadrul OPEC, OPEC+ sau chiar o coaliție mai largă.

Президент РФ В. Путин принял участие в саммите лидеров Большой двадцатки по коронавирусу в режиме видеоконференции - Sputnik Moldova
Legea muschetarilor sau de ce s-a întrunit summitul G20

Ceea ce am discutat recent - ca scenariu dezirabil, dar totuși ipotetic, devine din ce în ce mai realizabil. Reamintim că, luni, Vladimir Putin și Donald Trump au convenit în cadrul conversației telefonice asupra consultărilor pe piața petrolului prin intermediul miniștrilor energiei. Iar industria petrolieră din Texas a cerut Comisiei Căilor Ferate (de fapt, este autoritatea de reglementare a pieței petroliere a statului, așa cum a fost istoric) să ia în considerare restricțiile privind extragerea aurului negru.

Într-adevăr, amploarea șocului din cauza scăderii cererii este fără precedent. Prețurile la petrol au ajuns la nivelul sfârșitului anilor 1990 - începutul anilor 2000, dar acest lucru este în termeni nominali. Chiar și cu inflația oficială, acestea sunt de 1,5 ori mai mici. În același timp, calitatea rezervelor din ultimii 20 de ani a scăzut dramatic, adică a crescut prețul de cost al producerii de petrol la nivel mondial.

Pentru tipurile de petrol greu, prețurile în general au fost negative sau aproape de prețul de producție de la locul expedierii (este vorba că acest petrol este de proastă calitate, de aceea este cotat cu o reducere la clasele de stoc clasice, iar pe lângă transportul scump către locurile de consum, costul materiilor prime la punctul respectiv, producția se apropie de zero).

Chiar și costurile operaționale ale multor companii sunt puțin mai mici decât cotațiile actuale. Cum să reacționeze aceste companii? Opriți producția? Și să pornească din nou imediat ce nivelul prețurilor va depăși bariera necesară (să zicem, 30 de USD)? Să funcționeze în pierdere? Din aprilie până în iunie, conform prognozei IHS Markit, aproximativ zece milioane de barili de producție mondială de petrol pot fi reduse zilnic.

Nu este necesar să vorbim despre prețul de cost (ținând cont de investiții). Companiile au anunțat deja reducerea investițiilor viitoare cu zeci de miliarde de dolari.

Цистерны с нефтью - Sputnik Moldova
WSJ: SUA și Europa refuză petrolul saudit

Repetăm, este posibil un scenariu care nu ținte atât de un lung război al prețurilor, ci mai degrabă de o lungă restaurare a echilibrului. Cu toate acestea, noile acorduri par acum mai mult decât adecvate. Dar în ce condiții?

Haideți să revenim la situația de acum o lună și să ne amintim care a fost pretenția principală pentru „acordul OPEC+”. În acest sens, prin faptul că erau păstrate prețurile ridicate ale petrolului (60-65 de dolari pentru un baril) prin reducerea producției, jucătorii acordau o cotă de piață altor producători, în primul rând celor americani.

O parte a observatorilor au criticat acordul tocmai din această cauză, o altă parte arătau că reducerile nesemnificative permit profituri mari - iar acest lucru ar trebui să fie utilizat deocamdată, după care se va vedea.

În această situație, a fost ratat momentul atingerii unui compromis și a mijlocului de aur - păstrarea acordului între producătorii-cheie, dar cu astfel de parametri de restricție a producției încât prețul țintă să rămână la nivelul de 50-55 de dolari pentru un baril. Într-un asemenea caz, nu va exista aproape nicio creștere în domeniul șisturilor. Pare a fi necesar să recunoaștem că succesul „tranzacției OPEC+” și nivelul prețurilor de 60-70 USD pe baril au creat, printre altele, „amețeli de la atâta succes”.

Dar dacă problema ar fi doar în petrolul de șist, politica actuală ar putea fi continuată cu o serie de rezerve. Până la urmă, cu timpul și odată cu scădere treptată a calității rezervelor de șisturi de petrol, vom vedea și stabilizarea producției americane.

Petrol - Sputnik Moldova
Petrol, gaze, economie globală: O situație foarte volatilă

Aici, există un alt factor pe care oficialii ruși l-au menționat într-un interviu după prăbușirea „acordului OPEC+”. Pe lângă petrolul de șist, în condițiile unor prețuri ridicate, și alți producători încep să intre pe piață, în primul rând în domeniul producției de petrol de mare adâncime. Și, spre deosebire de cele de șist, aceste proiecte sunt de lungă durată - după ce o dată au fost suportate costuri investiționale mari, un astfel de petrol va fi produs chiar și la prețuri mici, deși cu pierderi. „Oprirea lor” timp de șase luni sau de un an prin intermediul unui război moderat al prețurilor nu va funcționa.

Pentru a rezuma. Coronavirusul a provocat un colaps fără precedent al cererii. Cu toate dezavantajele evidente ale situației actuale, se deschide o oportunitate unică pentru ca toți să ajungă la o înțelegere.

Odată cu evoluția actuală a situației, vor avea de suferit toți jucătorii de pe piață. Exploatarea petrolului de șist se află sub presiune. Cele mai mari TNC-uri petroliere au pierdut deja mai mult de jumătate din capitalizare și își evaluează programele de investiții (și toate strategiile pe termen lung). Sub lovitură se află și cei din domeniul producerii de gaz natural lichefiat. În urmă cu câteva zile, Shell a anunțat retragerea din proiectul american de GNL (nu funcționa, proiectul urma a fi pregătit) Lake Charles.

Добыча нефти, архивное фото - Sputnik Moldova
Războiul petrolului: Washingtonul a încălcat principalul tabu

Coronavirus a anulat vechea dezbatere despre amploarea restricțiilor OPEC+. Dar el a confirmat problema că producătorii de petrol care nu participă la acord, pot avea avantajele doar în condițiile unor prețuri ridicate. Și în noile circumstanțe, programul minim sunt acordurile ”celor trei mari”: Rusia, OPEC și SUA. Programul maxim este de a atrage alți producători, poate nu prin țări, ci prin anumite companii.

Dar prezicerea prețurilor la petrol este o sarcină dificilă. Este plăcut și ușor să crezi într-o viitoarea probabilă înțelegere. Dar nu trebuie neglijată posibilitatea unui scenariu negativ („fiecare pentru sine”, recuperare lentă). Petrolul este un subiect în care este necesar să se țină seama de cele mai diverse opțiuni pentru evoluția evenimentelor atât în ​​direcția pozitivă, cât și în cea negativă. Scăderea actuală a prețurilor aurului negru până la nivelurile din 1998 în termeni reali este un exemplu primordial. La urma urmei, acum o lună acest lucru părea de neconceput.

Fluxul de știri
0