Experții elvețieni, despre capacitatea Rusiei de a face față prețurilor mici la petrol

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaПредприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL
Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia dispune de toate resursele necesare pentru a rezista vreme de cinci ani în condițiile unor prețuri scăzute la petrol, spre deosebire de Arabia Saudită, care se va confrunta cu un deficit bugetar enorm, consideră experții grupului bancar elvețian Julius Baer.

BUCUREȘTI, 25 mar – Sputnik. Rusia este mai bine pregătită de perioada unor prețuri mici la petrol decât Arabia Saudită, constată autorii unei analize publicate de grupul bancar elvețian Julius Baer.

Рассада - Sputnik Moldova
Pandemia ne va salva economia? Prăbușirea Vestului oferă o șansă Estului
“Cotațiile petrolului au scăzut în ultimele săptămâni (…). Arabia Saudită încearcă să penalizeze Rusia, în timp ce Rusia este interesată de presiuni asupra companiilor americane de petrol. Producătorii hidrocarburilor de șist din SUA, în special, cei care au contractat credite mari, urmează să intre în faliment, pentru că prețul lor de rentabilitate este de 50 de dolari pentru un baril”, se spune în materialul de analiză.

În ceea ce privește Rusia și Arabia Saudită, situația actuală de pe piața petrolului este mult mai dureroasă pentru cea din urmă, subliniază experții.

“În pofida faptului că costurile de producție a petrolului în Arabia Saudită sunt foarte mici, doar la prețurile mai mari de 80 de dolari pentru un baril ea va își va putea lichida deficitul bugetar. Pentru Rusia prețul de rentabilitate este de 43 de dolari pentru un baril, ceea ce e mai mic decât în 2014, și este foarte apropiat de prognozele noastre legate de petrol pentru următoarele 12 luni  - un nivel de 45 de dolari pentru un baril”, concluzionează experții.

Nu este exclus că Arabia Saudită se va confrunta cu un deficit bugetar, care ar putea ajunge la 20 la sută din PIB, presupun autorii analizei. Posibil, regatul va fi nevoit să apeleze la rezervele de aur pentru a face față acestui război al prețurilor. Pe de altă parte, Rusia dispune de rezerve de 580 de miliarde de dolari, care îi va permite să astupe toate găurile din buget în următorii cinci ani, menționează ei. Totodată, Rusia dispune de beneficiile aduse de cursul flexibil de schimb al monedei, care poate fi slăbită pentru a compensa diminuarea prețurilor la petrol, în timp ce riaiul saudit este legat de dolarul american.

“În acest fel, în opinia noastră, Rusia dispune de resurse care îi vor permit să reziste o perioadă îndelungată prețurilor scăzute la petrol, însă actuala situație nu poate fi considerate acceptabilă pentru niciuna din cele două țări”, conchid analiștii.

Prețurile la petrol s-au prăbușit la începutul lumii martie în contextul izbucnirii coronavirusului, anulării acordului OPEC+ și declarațiilor Arabiei Saudite cu privire la sporirea producției de petrol până la 13 milioane de barili pe zi.

Fluxul de știri
0