Va rezista oare piața? Norvegia vrea să crească producția de petrol - detalii

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Trecere la banca de fotografiiВанкорское нефтегазовое месторождение в Красноярском крае
Ванкорское нефтегазовое месторождение в Красноярском крае - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Presa scrie că Norvegia a decis să majoreze producția de petrol pe piața mondială. În studioul Radio Sputnik, analistul principal al Fondului Național de Securitate Energetică, Igor Iușkov, a povestit cum ar putea evolua lucrurile în această situație.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Norvegia, în ciuda prețurilor scăzute la petrolul, intenționează să majoreze în continuare producția pe piața mondială, relatează Bloomberg.

Добыча нефти, архивное фото - Sputnik Moldova
Războiul petrolului: Washingtonul a încălcat principalul tabu

Compania norvegiană de stat Equinor ASA intenționează să majoreze producția de petrol la sonda Johan Sverdrup din Marea Nordului până la 470 de mii de barili pe zi, în luna mai.

Aceasta este cu cel puțin o lună înainte de termen și cu 30 de mii de barili pe zi mai mult decât era prevăzut, ceea ce în condițiile supraproducției și al războiului petrolului va complica situația de pe piață, notează Agenția.

În același timp, se presupune că la sfârșitul anului 2022, Norvegia va produce 690 de mii de barili pe zi.

Expertul de la Universitatea Financiară aflată sub patronajul Guvernul Federației Ruse, Igor Iușkov, un analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică, și-a exprimat îndoiala cu privire la punerea în aplicare a acestor planuri. 

"Pe de o parte, creșterea pe care o prognozează nu este atât de mare. Spre deosebire de Arabia Saudită, care a spus că va crește producția cu trei milioane de barili pe zi. Deci, volumele suplimentare din Norvegia nu arată atât de mari. Dar întrebarea este: "Piața va putea digera noi cantități? Cred că situația de pe piață ar putea determina ajustări ale planurilor companiei norvegiene", a declarat Igor Iușkov, în studioul Radio Sputnik.

Potrivit acestuia, nimeni nu are nevoie de atât de mult petrol pe piață.

”Deja acum, rafinăriile europene nu numai că refuză cantități suplimentare, ci, în principiu, reduc procesul de rafinare, deoarece Europa, pur și simplu, nu are nevoie de atât de multe produse petroliere din cauza măsurilor de carantină. În termen de o lună, toate rezervoarele de stocare a petrolului vor fi pline - și atunci va începe o scădere reală a cererii, și nu doar a  consumului, iar europenii vor refuza, în principiu, să cumpere petrol. Prin urmare, marea întrebare este cui vor să le vândă norvegienii acest volum suplimentar”, se întreabă expertul.

La începutul lunii martie, țările OPEC+ nu au putut ajunge nici la un acord nici la modificarea parametrilor acordului privind reducerea producției de petrol, fie asupra extinderii acestuia. Riyadhul a insistat pe o reducere suplimentară a producției, dar acest lucru nu convenea Moscovei, care a propus menținerea condițiilor în vigoare. De la 1 aprilie, participanții la tranzacția OPEC+ nu vor avea obligații unul față de celălalt, saudiții au anunțat că vor majora producția, vor reduce prețurile și vor oferi reduceri mari clienților europeni. Aceasta a dus la prăbușirea cotațiilor petrolului pe piețele mondiale.

Fluxul de știri
0