Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu: Noi modalități de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC
Premierul Ion Chicu la ședința Colegiului lărgit al MECC - Sputnik Moldova
Abonare
Agenții economici care au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea vor fi scutiți de plata impozitelor și taxelor pe salariul plătit angajaților aflați în șomaj tehnic. Aceasta și alte măsuri noi de susținere au fost anunțate de Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Autoritățile de la Chișinău anunță un nou set de măsuri de sprijin  pentru mediul de afaceri și cetățeni. Noile decizii „pro-business și pro-cetățeni” au fost prezentate de premierul Ion Chicu luni, 30 martie, pe pagina sa de Facebook.

Самолет - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Declarații noi despre revenirea moldovenilor acasă – Video

În primul rând, statul îi scutește integral, pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic pe agenții economici care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, urmare a restricțiilor antiepidemice impuse de autorități.

De asemenea, prin triplarea „fondului de șomaj”, statul va susține cetățenii apți de muncă, dar care temporar au rămas fără serviciu.

Pentru persoanele care conform legislației nu pot beneficia de aceste indemnizații, statul își asumă angajamentul să le achite îndemnizațiile respective de șomaj în mărimea salariului minim garantat de 2.775 lei. „De această îndemnizație pot beneficia, bineînțeles, și cetățenii noștri, care au revenit de peste hotare și sunt în căutarea unui loc de muncă”, a detaliat premierul.

Totodată, persoanele din diasporă care au revenit acasă și doresc să activeze în sectorul agrar vor avea posibilitatea să beneficieze de suportul financiar al statului.

Ion Chicu a declarat că, săptămâna viitoare, după consultări cu reprezentanții businessului, guvernarea va veni „cu un al 3-lea pachet de măsuri de susținere a economiei țării”.

„Anunțasem anterior, că după prima serie de acțiuni întreprinse de Guvern, BNM și CNPF, pentru a susține cetățenii și businessul în această perioadă dificilă, vom veni și cu alte măsuri necesare. Astăzi, după ce s-a muncit în comun cu reprezentanții mediului de afaceri, inclusiv: Camera de Comerț și Industrie, Asociația Investitorilor Străini, Camera de Comerț Americană, Asociația Businessului European, Confederația Națională a Patronatelor, Alianța Întreprinderilor Mici, Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, dar și alte asociații, venim cu un NOU SET DE MĂSURI PRO-BUSINESS și PRO-CETĂȚENI”, a informat prim-ministrul.

Redăm, în continuare, textul publicat de Ion Chicu: 

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Politică
Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video

1. Statul scutește integral, pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic, pe agenții economici, care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, urmare a restricțiilor antiepidemice impuse de autorități. Mecanismul de scutire presupune rambursarea imediată din Bugetul de Stat a plăților aferente impozitării salariilor efectuate de agenții economici în BASS, FAOAM și Bugetele Locale. Prin acest mecanism, asigurăm sustenabilitatea acestor 3 bugete, dar și rambursăm businessului circa 43% din cheltuielile aferente salariului.

Pentru agenții economici din celelalte ramuri, statul rambursează 60% din volumul impozitelor aferente plăților salariale, conform aceluiași mecanism.

Serviciul Fiscal de Stat va prezenta în scurt timp informația detaliată privind acțiunile practice, care urmează a fi întreprinse de agenții economici pentru a primi din BS banii respectivi.

2. Prin suplimentarea esențială (triplarea) „fondului de șomaj”, statul va susține cetățenii apți de muncă, care temporar au rămas fără serviciu. Pentru persoanele eligibile pentru aceste plăți conform legislației actuale se vor plăti îndemnizațiile de șomaj conform procedurilor în vigoare, dar mărimea acestora nu va fi mai mică decât salariul minim garantat pentru sectorul real (2775 lei pentru anul 2020).

Pâine - Sputnik Moldova
Societate
„Franzeluța” activează 24 de ore din 24, dar o parte dintre angajați stau acasă

Totodată, pentru persoanele care conform legislației actuale nu pot beneficia de aceste îndemnizații, statul își asumă angajamentul să achite îndemnizațiile respective de șomaj în mărimea salariului minim garantat de 2775 lei. De această îndemnizație pot beneficia, bineînțeles, și cetățenii noștri, care au revenit de peste hotare și sunt în căutarea unui loc de muncă.

Pentru a beneficia de aceste plăți, persoanele fără loc de muncă urmează să se adreseze la oficiile Agenției Ocupării Forței de Muncă.

3. Pentru persoanele din diasporă, care au revenit în țară și doresc să activeze/investească în sectorul agrar, statul va oferi suport financiar prin intermediul AIPA. Pentru aceste scopuri Fondul de subvenționare în agricultură urmează a fi suplimentat cu 50 mln. lei

Săptămâna viitoare, după consultări cu reprezentanții businessului, vom veni cu al 3-lea pachet de măsuri de susținere a economiei țării.

Totodată, avem deplina înțelegere din partea partenerilor noștri din asociațiile de business, că măsurile întreprinse de stat trebuie să asigure și sustenabilitatea sistemului bugetar și financiar al țării. Nu se va implementa nici o măsură, care ar atenta la stabilitatea acestui sistem. Avem o opinie solidară cu oamenii de afaceri - populismul ieftin nu are nimic cu interesele economiei țării.

Ion Chicu a reamintit că anterior au fost aprobate și se implementează următoarele măsuri în suportul cetățenilor și economiei:

- amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător aferent primului trimestru al anului 2020, pentru perioada de până la data de 25 iunie 2020;

Спецназ - Sputnik Moldova
Societate
De groază: Ce a făcut administratorul unui club de noapte din Chișinău – Video

- amânarea până la 25 aprilie 2020 a declarării și achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 de către (1) întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești (de fermier), neplătitori de TVA, cu pînă la 3 salariați și de către (2) agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (regimul IVAO);

- reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, începând cu 1 mai 2020;

- introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat pînă la data de 1 iunie 2020. În caz de extindere a Stării de urgență, acest termen va fi prelungit;

- prelungirea cu 30 de zile a termenului de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale care a survenit în perioada stării de urgențe declarate;

- suspendarea pe perioada stării de urgențe declarate, a vizitelor fiscale;

Кишинев, март 2020 - Sputnik Moldova
Politică
Poliția a constatat 10 cazuri de încălcare a carantinei: Ce pedepse vor fi aplicate

- anularea obligativității efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019, cu excepția entităților de interes public;

- oferirea posibilității băncilor comerciale și instituțiilor de creditare nebancară de a reeșalona creditele ipotecare pentru persoanele fizice și juridice;

- măsuri adiționale de stimulare a băncilor comerciale pentru a oferi credite economiei și cetățenilor la condiții mai avantajoase, inclusiv prin revederea spre diminuare a ratei de bază;

Pentru suport 24/24 pentru business, Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat (080001525) oferă suport consultativ cetățenilor și businessului.

Fluxul de știri
0