Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon precizează ce rezerve alimentare are Republica Moldova. Șeful statului a concretizat informația în cadrul unei întrevederi de astăzi cu ministrul Ion Perju, la sediul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Rezervele de grâu ale Republicii Moldova constituie 200 de mii de tone – o cantitate suficientă pentru cel puțin 200 de zile.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Societate
Câtă carne au în stocuri procesatorii din Moldova: Ce se va întâmpla cu prețurile

Rezervele de ulei de floarea-soarelui sunt suficiente pentru o perioadă de patru luni, iar rezervele de zahăr și de porumb – pentru mai mult de un an.

În afară de aceasta, suntem asigurați cu produse lactate, carne și ouă de găini. Întreprinderile din industria alimentară funcționează în regim obișnuit, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de carantină, iar fermele zootehnice sunt asigurate cu bază furajeră. Lucrările de primăvară au început conform graficului, au fost deja semănate orzul și mazărea.

Informația a fost făcută publică de președintele Igor Dodon, pe Facebook, după o întrevedere avută sâmbătă, 28 martie, cu ministrul Agriculturii, Ion Perju.

„În primul rînd, am examinat situația privind asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova. Ministrul Ion Perju m-a informat despre faptul că rezervele de grâu în țară constituie 200 mii de tone, suficiente pentru cel puțin 200 de zile. Spre acea perioadă, va fi deja recoltată roada nouă de culturi de toamnă, care vor fi semănate pe o suprafață de 316 mii de hectare, o jumătate dintre terenuri fiind în stare bună, iar cealaltă jumătate – în stare satisfăcătoare”, a scris președintele Igor Dodon pe Facebook.

Орошение, IRIGARE - Sputnik Moldova
Cum pot fi reabilitate sistemele de irigare: Metoda recomandată de Guvern

Ministrul Ion Perju l-a asigurat pe șeful statului că toate lucrările de primăvară au loc conform graficului, fără restricții. Au fost redeschise magazinele agricole pentru aprovizionarea cu semințe, material săditor și fertilizanți, piese de schimb și tehnica agricolă.

Un alt subiect important abordat în timpul discuției s-a referit la silvicultura Republicii Moldova. În prezent, potrivit lui Igor Dodon, avem stocuri de 186 de mii de metri cubi de masă lemnoasă, dintre care 143 de mii sunt pentru lemne de foc, iar 30 de mii – lemn de lucru.

Președintele subliniază că, începând cu 13 martie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a interzis totalmente tăierea pădurilor din țară.

Fluxul de știri
0