Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Eroarea lui Andrian Candu sau cui îi servește constituirea unui partid Pro Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Abonare
Andrian Candu a anunțat astăzi că își face partid politic, că grupul de deputați cu care el a părăsit Partidul Democrat din Moldova va deveni formațiune politică.

Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Politică
Andrian Candu va merge "din casă în casă": Iată ce și-a pus în gând
Nu cunoaștem care sunt calculele domnului Candu atunci când a decis să facă acest pas, dar dacă ele sunt de ordin eminamente politic, atunci am să spun, chiar cu riscul de a cobi, că acestea sunt total greșite și că acest proiect politic este unul falimentar chiar din fașă.

Pro Moldova nu are șanse să se afirme ca formațiune politică din mai multe considerente. Nu ne apucăm acum să le trecem în revistă pe toate, ci doar pe câteva care ni se par mai relevante.

De ce finuțul (ca adjectiv, nu substantiv la diminutiv) Candu nu poate deveni locomotivă

Pro Moldova nu are un lider, iar în Moldova nu este posibil să se afirme un partid politic fără un lider. Iată "lideri" fără partid avem, dar partide fără lider – nu.

Игорь Додон и Майя Санду - Sputnik Moldova
Sandu nu este un obstacol pentru Dodon: Iată adevăratul pericol ce îl paște pe președinte
Andrian Candu greșește dacă crede că el are stofă de lider politic și că va putea deveni locomotiva electorală a Pro Moldova. Și spun asta nu pentru că aș vrea să-l ofensez pe domnul Candu, ci doar constat un fapt: tot ce a obținut el până, urcușul de care s-a bucurat în ierarhia politică și administrativă a țării se datorează nu capacităților și meritelor lui persoanele, ci faptului că a fost promovat, împins de la spate de Vladimir Plahotniuc, care este nașul lui de cununie. De dragul adevărului trebie să o spunem că, în general, fără Plahotniuc, și cei din PDM, și cei din grupul lui Candu sunt ca niște copii orfani în politica moldovenească. 

Filip și Daicov se spală de imaginea lui Plahotnuc cu mâinile lui Candu

Apropo de Vladimir Plahotniuc. Cei care au părăsit Partidul Democrat din Moldova sunt cei mai fideli oameni pe care Plahotniuc i-a avut în acest partid.

președintele Igor Dodon, prmeierul Pavel Filip  - Sputnik Moldova
Adevărul gol-goluț: De ce PSRM are nevoie de PDM și PDM de PSRM – Nimic indecent
Respectiv, plecarea lor din PDM este doar în beneficiu acestei formațiuni, în special, al lui Pavel Filip și a lui Dumitru Diacov, care au preluat controlul asupra partidului după fuga din țară a oligarhului. Bineînțeles, "lepădarea de Plahotniuc" nu le asigură celor doi, în particular, și democraților, în general, succesul pe viitor, ci doar le rezolvă o problemă de moment – face posibilă accederea lor la guvernare alături de socialiști. Dar poate că le va asigura și un viitor călduț, dacă socialiștii vor accepta să-i ia la bordul PSRM, altfel – nicio șansă: PDM este deja o epavă care plutește în derivă până la viitoarele alegeri parlamentare, ordinare sau extraordinare, iar când acestea vor avea loc se va sparge, ca de o stâncă, de pragul electoral pe care nu-l va trece.

Dar imaginea lui Plahotniuc (cu unele lucruri bune, dar și cu multe lucruri rele, cel puțin în percepția publicului) se va proiecta asupra Pro Moldova. Iar acesta este al doilea motiv important din care acest viitor partid nu-și va găsi un loc sub soare în politica moldovenească.

Pro Moldova lui Andrian Candu, pe segmentul electoral pe care se sufocă Platforma lui Năstase

Veteranii de război protestează în fața Guvernului - Sputnik Moldova
De ce protestele ar putea fi un colac de salvare pentru Sandu, dar nu-l ajută pe Năstase
Și a treia chestiune din care Pro Moldova nu are șanse de succes în politică. Doctrinar, ideologic, Pro Moldova se plasează de un segment electoral pe care și așa este mare înghesuială: pe așa-zisa dreaptă proeuropeană, prooccidentală, cosmopolită și antirusească. Pe acest segment deja se sufocă din lipsă de oxigen Platforma lui Andrei Năstase, doar PAS-ul Maiei Sandu mai rezistă și asta doar pentru că a înghesuit rău de tot PPDA. Dar și așa, acest segment electoral nu are cum să-i asigure Maiei Sandu suficiente voturi ca ea să-l învingă în alegerile prezidențiale din toamnă pe Igor Dodon, chiar dacă se bucură de tot sprijinul Apusului.

Dacă este așa, atunci unde se mai bagă și Andrian Candu, dacă știe foarte bine că puținele voturi pe care le mai are PPDM merg toate la PAS?

Dacă cumva Candu speră că PAS sau întregul bloc ACUM îl va primi și pe el în barca lor (mai ales dacă vor avea nevoie de cele 7 voturi ale Pro Moldova în pentru a constitui o eventuală nouă majoritate parlamentară), cum profită acum Filip și Diacov de conjunctura nu tocmai prielnică în care s-au pomenit socialiștii, atunci iarăși greșește amarnic. Vladimir Plahotniuc este un proscris în Republica Moldova, dar și în Vest, ca și în Est, iar Candu este umbra palidă a oligarhului fugar. Și prin asta este spus totul.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0