Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sandu nu este un obstacol pentru Dodon: Iată adevăratul pericol ce îl paște pe președinte

© Sputnik / Miroslav RotariИгорь Додон и Майя Санду
Игорь Додон и Майя Санду - Sputnik Moldova
Abonare
De o bucată de vreme, liderul PAS, Maia Sandu, tună și fulgeră împotriva socialiștilor, împotriva Guvernului Chicu și, în special, împotriva președintelui Republici Moldova, Igor Dodon.

Sandu îl atacă vehement pe Dodon pentru că alegerile prezidențiale care urmează să fie organizate în toamnă sunt ca și pierdute pentru liderul PAS și ca și câștigate de actualul președinte al țării. Acest lucru îl confirmă cercetările sociologice din ultima perioadă, inclusiv cel mai recent sondaj realizat de IMAS, care arată explicit că Dodon o devansează pe Sandu, fiind vorba de o diferență de peste 10 la sută.

© Photo : IMASSondaj IMAS
Sandu nu este un obstacol pentru Dodon: Iată adevăratul pericol ce îl paște pe președinte - Sputnik Moldova
Sondaj IMAS

Liderul PAS și consilierii care o sfătuiesc înțeleg bine că nu au șanse la alegerile din toamnă, de aici și atacurile disperate la care se dedă Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon.

Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova
Instabilitatea politică – scenariu sau întâmplare: Ce crede sociologul Ian Lisnevschi
Eu cred că toate aceste atacuri sunt absolut inutile. Preferințele electoratului sunt în favoarea lui Dodon și acest raport nu poate fi schimbat până la alegerile prezidențiale din toamnă. Bineînțeles, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, dacă, așa cum am spus-o și cu alte ocazii, președintele Dodon și guvernarea socialiștilor nu vor comite o greșeală gravă, nu știu care, dar una gravă de tot, care să transforme simpatiile electoratului socialist în antipatii. Dar acest lucru este puțin probabil. Șeful statului și întreaga guvernare sunt foarte prudenți: au renunțat la polemicile pe subiecte geopolitice și identitare, preferând să-și concentreze discursul public pe chestiuni sociale și economice, lucru care este mult mai aproape de interesele alegătorilor.

De ce Dodon a reușit să o devanseze pe Sandu? Eu cred că răspunsul la această întrebare poate fi doar acesta: pentru că electoratul a înțeles că scopul Maiei Sandu nu este să guverneze efectiv, să administreze țara în interesul cetățenilor, ci să se afle la guvernare, să dețină puterea de dragul puterii și de dragul unor prieteni de peste hotare.  

Maia Sandu, un politician eșuat, pe care vor pune cruce până și occidentalii  

Marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova a înțeles corect gestul din 6 noiembrie, când Guvernul Sandu a amendat în interes propriu Legea Procuraturii prin asumare de răspundere. Atunci socialiștii i-au cerut premierului să retragă acest proiect. Însă Maia Sandu a refuzat să facă un pas înapoi și a declarat că își asumă aceste acțiuni, chiar dacă ar putea cădea Guvernul, lucru care s-a și întâmplat.

Майя Санду на выборах примара в Кишинев - Sputnik Moldova
Sandu ar putea avea un concurent serios pe segmentul de dreapta
Iată că alegătorii au înțeles că, de fapt, atunci Maia Sandu a renunțat la putere în mod conștient, din calcul electoral. Pentru că după cinci luni și patru zile de mandat ea a început să piardă din simpatiile electoratului, consilierii ei au sfătuit-o să renunța la putere, deoarece din poziția de lider al opoziției ar avea mai multe șanse de câștig în fața președintelui Dodon în cadrul alegerilor prezidențiale, decât din poziția de șef al Guvernului. Acest truc, comis în scop electoral egoist, a fost intuit de alegători. Așa că Sandu nu mai are nicio șansă la prezidențiale, dar nici la alte alegeri de după prezidențiale, ea nu mai are loc în politica moldovenească în general. Liderul PAS nu a reușit să se afirme ca politician. După înfrângerea categorică din toamnă, pe care o va suferi în fața lui Dodon, de Maia Sandu se vor distanța și prietenii ei occidentali – partenerii noștri strategici, care, dacă este să credem unor informații de culise, deja își arată nemulțumirea de prestația liderului PAS.

Călcâiul lui Ahile al președintelui Dodon

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu Anna Akhalkatsi, directorul biroului Băncii Mondiale în Moldova. - Sputnik Moldova
Ion Chicu: Raioanele, ca destinații pentru investiții în companiile industriale mari
Faptul că socialiștii și liderul lor informal Igor Dodon s-au arătat gata să guverneze țara, nu să stea pe gânduri calculând dacă acest lucru le convine sau nu intereselor personale și de partid, le-a adus multe bile albe. Și mai ales că ei au enunțat proiecte concrete pe care vor să le realizeze. Adică au refuzat să mimeze că guvernează, că muncesc, așa cum au făcut aproape toate guvernările anterioare, care s-au preocupat doar de interesele personale, de partid, de clan, de familie.  

Dar faptul că adversarul numărul unu al lui Igor Dodon, Maia Sandu, se duce la fund nu înseamnă că președintelui țării îi este asigurat un viitor politic luminos și că ar fi în afara oricăror altor primejdii.

Când Republica Moldova se va transforma în șantier?

Igor Dodon în ședință de lucru cu președinții și primarii a 16 centre raionale - Sputnik Moldova
Igor Dodon vrea industrializarea țării: Iată ce va face
După preluarea puterii, socialiștii și președintele Igor Dodon au anunțat planuri ambițioase, de anvergură. Iată doar câteva dintre ele, pe care le dau la întâmplare: industrializarea țării; proiecte investiționale majore în infrastructură, în special în infrastructura drumurilor; deschiderea unei linii de creditare externă de jumătate de miliard de dolari, după care de 300 de mii de dolari, care vor fi direcționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale, banii urmând să-i dea Federația Rusă, dar și alte țări și instituții financiare. Și multe altele, cum ar mai fi crearea condițiilor favorabile ca și moldovenii, nu doar străinii, să poată face investiții în Republica Moldova. Și în sfârșit: transformarea țării într-un șantier.

Eu înțeleg că în timp de o sută de zile nu poți transforma țara în șantier. Asta este adevărat. Dar, dacă nici la un an după preluarea mandatului Moldova nu va deveni un șantier, atunci, în mod sigur, electoratul îl va amenda pe președintele Igor Dodon. Dar și pe Partidul Socialiștilor pentru neîndeplinirea promisiunilor făcute.

Anatol Usatîi - Sputnik Moldova
Guvernul vrea să contracteze împrumuturi fără precedent – Care sunt argumentele
Este adevărat că până acum aproape toți cei care s-au perindat la guvernare la Chișinău au făcut promisiuni pe care nu le-au mai onorat. Așa e, doar că până acum nimeni nu a provocat o așteptare atât de mare cum au făcut-o Dodon și socialiștii (numai cât face să spui că vei transforma țara în șantier), respectiv și deziluzia pe care aceștia riscă să o provoace va fi la fel de mare.

Și nu contează că adversarul nr. 1 al președintelui Dodon – liderul PAS va ajunge pe necarosabil, cum se spune la Chișinău. Se vor găsi alții politicienii care să-i amintească de promisiunile făcute. În speranța că va reuși să facă carieră politică de sine stătător, nu ținându-se de poala lui Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu deja a început să-i ia la bani mărunți pe guvernanți în această chestiune.

E adevărat, Candu nu poate să prezinte un pericol pentru Dodon și PRSM, dar, fiți siguri, refrenul va fi preluat de alții, de adevărați politicieni, care sunt deja pe eșichierul politic sau care vor apărea curând pentru a ocupa locul lăsat gol de Sandu și alții.  

Opinia autorului nu coincide în mod neapărat cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0