Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce protestele ar putea fi un colac de salvare pentru Sandu, dar nu-l ajută pe Năstase

© Sputnik / Miroslav RotariVeteranii de război protestează în fața Guvernului
Veteranii de război protestează în fața Guvernului - Sputnik Moldova
Abonare
Cui îi servesc protestele declanșate astăzi în fața Guvernului de la Chișinău? Răspunsul mi se pare clar: evident Maiei Sandu și mai puțin, dacă nu aproape deloc lui Andrei Năstase.

În acest moment nu pot să afirm cu certitudine că unul dintre cei doi lideri ai opoziției s-ar afla în spatele acțiunilor de protest, deși admit că ar putea să fie anume așa. Dar în mod sigur, dacă nu sunt printre organizatorii oculți ai acțiunilor de protest, cei doi vor încerca să prea controlul asupra lor, în speranța că acestea vor constitui o trambulină pentru o mișcare protestatară de masă, antiguvernamentală, care să le dea și lor o șansă în alegerile prezidențiale din toamnă.

Afirm acest lucru citind mesajele pe care le-au publicat cei doi pe rețelele de socializare imediat după declanșarea acțiunii de protest. Și maia Sandu, și Andrei Năstase se solidarizează vehement cu protestatarii și susțin categoric cererile lor, numai să și-i apropie cumva.

Игорь Додон и Майя Санду - Sputnik Moldova
Sandu nu este un obstacol pentru Dodon: Iată adevăratul pericol ce îl paște pe președinte
Protestele ar putea fi cu adevărat o miză pentru Maia Sandu (nu și pentru Andrei Năstase), care, în condiții ordinare, adică fără proteste, nu are cum să reducă decalajul de peste 10 la sută ce ține de intențiile de vot ale electoratului în cazul alegerii șefului statului din toamnă. Așa că, pentru Maia Sandu, acum sunt bune toate mijloacele care ar putea să o scoată de pe linia moartă în care se află astăzi locomotiva electorală a PAS. Așa că ea le aduce socialiștilor și președintelui Dodon toate acuzațiile posibile: de la "trădarea cauzei pentru care oamenii au murit la Nistru", până la intenția de federalizare a Republicii Moldova, scenariu pe care actualii guvernanți nu l-au anunțat, cel puțin, din momentul în care au preluat puterea.

La fel procedează și liderul PPDA, Andrei Năstase. Situația lui este însă nițel diferită. Chiar dacă a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din toamnă, el nu are totuși nicio șansă să devină concurentul nr. 1 a lui Igor Dodon, această poziție fiind deținută de Maia Sandu, fără șanse de a fi dezlocuită.

Eu înclin să cred că protestatarii din fața Guvernului sunt simpatizanții lui Andrei Năstase, nu afirm neapărat că protestele au fost organizate de el, deși nici lucrul acesta nu poate fi exclus. Știm că Năstase a mai organizat proteste de masă împotriva păpușarului, doar că acțiunea lui a fost deturnată de Maia Sandu (lovitura de grație aplicată liderului Platformei sunt alegerile prezidențiale din 2016, când Năstase a fost convins sau constrâns să se retragă în favoarea Maiei Sandu). După care Sandu a ajuns liderul opoziției proeuropene, în timp ce Năstase nu este decât ruda săracă a acesteia, fără șanse de a mai accede în următorul Parlament și fără nicio șansă pentru alegerile prezidențiale din toamnă.

Dacă Năstase se află în spartele protestelor de astăzi și dacă acestea vor căpăta amploare, nu va fi de mirare dacă Maia Sandu va încerca din nou să-i deturneze în folos propriu acțiunea liderului PPDA.

Dar asta doar dacă protestele vor căpăta amploare și vor avea continuitate. Lucru care mie mi se pare puțin probabil. Și asta pentru că actualii guvernanți au promovat un șir de majorări importante a plăților sociale (lucru pe care nu l-au făcut Sandu și Năstase când se aflau la guvernare). Iar în plan politic acuzațiile protestatarilor, dar și ale lui Sandu și Năstase, sunt lipsite de consistență.  

Fluxul de știri
0