Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adevărul gol-goluț: De ce PSRM are nevoie de PDM și PDM de PSRM – Nimic indecent

© Facebook / Igor Ddoon președintele Igor Dodon, prmeierul Pavel Filip
președintele Igor Dodon, prmeierul Pavel Filip  - Sputnik Moldova
Abonare
Despre constituirea unei posibile alianțe de guvernare dintre socialiști și democrați se vorbește de mai multă vreme. Chiar atunci când la cârma țării se afla blocul ACUM, unii au avansat printre altele și acest scenariu.

După instalarea Guvernului minoritar al lui Ion Chicu, vocile celor care optau pentru o guvernare comună între PSRM și PDM s-au întețit, în special, pentru acest scenariu optau democrații, în timp ce socialiștii păreau să fie mai rezervați.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Politică
PSRM și PDM: Formează sau nu o nouă majoritate parlamentară - Prima rundă de discuții
Dar iată că imediat ce din PDM s-a desprins Grupul Candu, inițial șase deputați, după care au mai plecat și alții doi, poziția socialiștilor s-a schimbat brusc. De ce? Pentru că a apărut pericolul ca de la Filip și Diacov să dezerteze și alți deputați și să se înregimenteze în rândurile grupului Pro Moldova a lui Candu. În felul acesta, Guvernul minoritar al lui Ion Chicu riscă să ajungă fără acoperire parlamentară și, implicit, apărea pericolul constituirii unei noi majorități parlamentare: ACUM cu grupul Candu și deputații Partidului Șor.

Funcțiile în Guvern și ministere, ca metodă de-ai ține grămăjoară pe democrați

Ca parlamentarii democrați să nu emigreze toți la Candu, PDM are nevoie de funcții în Guvern, în ministere, căci nimeni nu fuge dintr-un partid aflat la guvernare la un grup parlamentar de opoziție.

Deputații în ședință - Sputnik Moldova
Politică
Dezvăluirile unui deputat: Cineva dorește o „alianță Șor-Candu-Sandu” – Video
Eu sunt sigur că fruntașii socialiști și liderul lor informal, președintele țării Igor Dodon, vor manifesta multă înțelegere și suficientă generozitate în cadrul negocierilor cu liderii democrați. Și asta pentru că debarcarea de la guvernare a PSRM și constituirea unei alianțe ACUM, Pro Moldova și Partidul Șor ar periclita în mod serios șansele de victorie ale lui Igor Dodon în cadrul alegerilor prezidențiale din toamnă. Iar de această victorie depinde în mod direct și hotărâtor nu doar cariera politică a lui Igor Dodon, dar și soarta PSRM ca formațiune politică.   

Nimic indecent: Unii vor să se mențină, iar alții să acceadă la guvernare

Deci, constituirea unei noi majorități parlamentare este o necesitate atât pentru PSRM, cât și pentru PDM (socialiștii fac acest pas pentru a se menține la guvernare, iar democrații – pentru a accede la guvernare).

Игорь Додон и Майя Санду - Sputnik Moldova
Sandu nu este un obstacol pentru Dodon: Iată adevăratul pericol ce îl paște pe președinte
Eu aș spune că și pentru Republica Moldova, pentru asigurarea stabilității politice și a continuității în actul guvernării, mai ales că președintele Dodon, Guvernul Chicu și PSRM au anunțat proiecte investiționale, economice și de infrastructură atât de ambițioase. Ar fi nedrept și chiar păgubos ca aceștia să fie lipsiți de posibilitatea de a le pune în practică, de a-și onora angajamentele luate în mod public.

Eu cred că decizia socialiștilor de a-i coopta la guvernare pe democrați este una înțeleaptă și sub aspectul promovării unei politici externe eficiente a Republicii Moldova. Dacă este adevărat că unii parteneri strategici din Vest îi boicotează pe socialiști și pe președintele Dodon pentru că nu ar fi suficient de proeuropean, iată că acum n-au să mai aibă cum să avanseze acest pretext, pentru că PDM este proeuropean până-n măduva oaselor, iar pe timpul oligarhului Plahotniuc chiar, aș spune eu, până la prostie: Guvernul Filip și majoritatea parlamentară de atunci au deteriorat premeditat, intenționat relațiile cu Federația Rusă (fapt care a avut consecințe economice nefaste pentru țara noastră) doar de dragul unei prietenii iluzorii și nereciproce (în fapte, nu în vorbe) cu occidentalii.

În concluzie eu aș afirma că o nouă alianță majoritară PSRM-PDM ar putea să genereze o guvernare echilibrată și responsabilă, care se va bucura de o susținere mai largă în societate, cu perspectiva ca într-un viitor nu prea îndepărtat PDM să se contopească cu structurile PSRM.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0