După instalarea Guvernului minoritar al lui Ion Chicu, vocile celor care optau pentru o guvernare comună între PSRM și PDM s-au întețit, în special, pentru acest scenariu optau democrații, în timp ce socialiștii păreau să fie mai rezervați.
Funcțiile în Guvern și ministere, ca metodă de-ai ține grămăjoară pe democrați
Ca parlamentarii democrați să nu emigreze toți la Candu, PDM are nevoie de funcții în Guvern, în ministere, căci nimeni nu fuge dintr-un partid aflat la guvernare la un grup parlamentar de opoziție.
Nimic indecent: Unii vor să se mențină, iar alții să acceadă la guvernare
Deci, constituirea unei noi majorități parlamentare este o necesitate atât pentru PSRM, cât și pentru PDM (socialiștii fac acest pas pentru a se menține la guvernare, iar democrații – pentru a accede la guvernare).
Eu cred că decizia socialiștilor de a-i coopta la guvernare pe democrați este una înțeleaptă și sub aspectul promovării unei politici externe eficiente a Republicii Moldova. Dacă este adevărat că unii parteneri strategici din Vest îi boicotează pe socialiști și pe președintele Dodon pentru că nu ar fi suficient de proeuropean, iată că acum n-au să mai aibă cum să avanseze acest pretext, pentru că PDM este proeuropean până-n măduva oaselor, iar pe timpul oligarhului Plahotniuc chiar, aș spune eu, până la prostie: Guvernul Filip și majoritatea parlamentară de atunci au deteriorat premeditat, intenționat relațiile cu Federația Rusă (fapt care a avut consecințe economice nefaste pentru țara noastră) doar de dragul unei prietenii iluzorii și nereciproce (în fapte, nu în vorbe) cu occidentalii.
În concluzie eu aș afirma că o nouă alianță majoritară PSRM-PDM ar putea să genereze o guvernare echilibrată și responsabilă, care se va bucura de o susținere mai largă în societate, cu perspectiva ca într-un viitor nu prea îndepărtat PDM să se contopească cu structurile PSRM.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.