Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Instabilitatea politică – scenariu sau întâmplare: Ce crede sociologul Ian Lisnevschi

© Sputnik / Rodion ProcaIan Lisnevschi
Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Este instabilitatea politică din țară provocată intenționat? Dacă da, care este scopul acestui scenariu? Iată ce crede sociologul Ian Lisnevschi.
Instabilitatea politică – scenariu sau întâmplare: Ce crede sociologul Ian Lisnevschi

Instabilitatea politică de durată îi determină pe partenerii externi și investitori să ocolească Republica Moldova. Conflictele între democrați, care au contribuit la divizarea Partidului Democrat, cea mai puternică organizație politică de centru-stânga, ar putea acutiza și mai mult această situație. Din cauza disensiunilor permanente dintre politicieni, care blochează dezvoltarea economică a țării, crește nivelul de neîncredere și apatie a alegătorilor față de toate partidele politice. În consecință, în viitorul apropiat, am putea asista la colapsul actualei clase politice. Ipoteza a fost discutată, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, la care au participat analistul politic Corneliu Ciurea și directorul Companiei de consultanţă şi cercetare politică „Intellect Group", Ian Lisnevschi.

”UE a decis să nu mai colaboreze cu partidele de dreapta, care din orgolii și principii cedează guvernarea. Am văzut, Guvernul Sandu a decis să facă un pas înapoi doar pentru ca Maia Sandu să nu piardă ratingul și să se pregătească pentru prezidențiale. Aceste decizii duc inevitabil la instabilitate politică. Din această cauză, investitorii străini ocolesc țara noastră. Investitorii au nevoie de stabilitate politică, de un Guvern care are realizări și o planificare de lungă durată. Posibil, electoratul nu va susține actuala clasă politică la următoarele alegeri parlamentare”, a explicat Ian Lisnevschi.

Dacă instabilitatea politică face rău cetățenilor și țării, de ce politicienii nu-și temperează orgoliile și nu fac compromisuri? Poate pentru că se dorește crearea unui lider politic puternic, loial Occidentului și capabil să consolideze în jurul lui alegătorii dezamăgiți? Ian Lisnevschi admite că un asemenea scenariu este posibil, în condițiile în care actuala clasă politică s-a discreditat în fața oamenilor.

”Este posibil. Sunt zvonuri că este pregătit un nou lider politic. Deși în condițiile noastre, este dificil de a pregăti un lider adevărat, capabil să obțină un rating înalt. Vlad Filat și Andrei Năstase au fost creați pe bază de proteste. În prezent, nu mai avem electorat care să reacționeze la această tehnică politică. Va fi nevoie de vreo 5-6 ani pentru a crea un partid politic și un lider puternic care să obțină rezultate bune”, a menționat Ian Lisnevschi.

Ce crede analistul politic Corneliu Ciurea despre un asemenea scenariu, aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0