Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sandu ar putea avea un concurent serios pe segmentul de dreapta

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду на выборах примара в Кишинев
Майя Санду на выборах примара в Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Corneliu Ciurea a estimat în studioul Sputnik Moldova care ar putea fi soarta politică de mai departe a grupului parlamentar Pro-Moldova.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Este pe deplin plauzibilă ipoteza că grupul parlamentar Pro-Moldova, constituit de cei șase deputați care au părăsit fracțiunea democraților, va tinde să creeze un partid în toată legea, consideră politologul Corneliu Ciurea. Potrivit acestuia, construcția unei formațiuni politice de către acest grup este inevitabilă.

Mai mult decât atât, este puțin probabil că liderul Pro-Moldova, Andrian Candu, va renunța la șansa de a de a-și încerca norocul în cursa pentru prezidențiale.

”Evident, scopul lui Candu în cursa pentru prezidențiale nu va fi victoria, ci o anumită consolidare în jurului său a unei anumite părți a electoratului și crearea unei baze pentru promovarea ulterioară, în cazul în care Candu va rămâne fidel liniei prooccidentale”, a menționat Candu.

După cum consideră expertul, fostul spicher al Parlamentului va miza pe crearea unei anume formațiuni politice prooccidentale de alternativă. Potrivit lui, aceasta ar avea legătură cu faptul puterile occidentale, a căror atenție este îndreptată spre Moldova și care încearcă să influențeze procesele ce au loc în viața politică de aici, nu ar fi pe deplin mulțumite de Maia Sandu ca lider al forțelor prooccidentale.

Alexandru Jizdan - Sputnik Moldova
Jizdan: ”După ce a venit din Israel, grupul Candu și-a cumpărat mașini”. Sponsorul este...

”Pentru ei Sandu în calitate de lider nu este suficient. Ea și-a demonstrat de asemenea și ”minusurile”. Ea este mai degrabă un lider al opoziției, decât un om capabil să mențină puterea. Iar Occidentul are nevoie de politicieni care să se simtă în largul lor la putere”, a subliniat Ciurea.

Politologul a amintit că în anii săi cei mai buni PD a fost totuși un partid al ”greilor” care, fiind la putere, știau să facă față loviturilor. Prin urmare, Candu are experiența necesară. Opoziția nu o are și Occidentul, cel mai probabil, înțelege acest lucru. De aceea Candu, care corespunde tuturor criteriilor, i-ar putea conveni Occidentului în calitate de lider al forțelor prooccidentale.

Filip: Acțiunile celor șase deputați care au plecat din PDM sunt coordonate din exterior>>>

Pe de altă parte, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip a declarat în studioul Sputnik Moldova că, în opinia sa, acțiunile celor șase foști democrați sunt coordonate din exterior, iar scopul lor nu  este de a crea un partid politic, ci de a distruge PD.

”Și-au luat și denumirea Pro-Moldova, un slogan care corespunde cu cel al PDM. Este cert că este orientat spre distrugerea PDM”, a declarat Pavel Filip.

Amintim că șase deputați PDM au anunțat că pleacă din fracțiunea democraților, dar și din partid. Este vorba despre Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repesciuc. Aceștia au constituit  grupul parlamentar ”Pro-Moldova”.

Fluxul de știri
0