Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon vrea industrializarea țării: Iată ce va face

© Photo : Facebook / Dodon IgorIgor Dodon în ședință de lucru cu președinții și primarii a 16 centre raionale
Igor Dodon în ședință de lucru cu președinții și primarii a 16 centre raionale - Sputnik Moldova
Abonare
Președinți și primari din mai multe centre raionale au participat la o ședință de lucru cu șeful statului. Discuțiile au vizat industrializarea țării.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. În Republica Moldova vor fi create mai multe Platforme Industriale Multifuncționale, iar un concept în acest sens le-a fost prezentat astăzi președinților și primarilor din 16 centre raionale.

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu Anna Akhalkatsi, directorul biroului Băncii Mondiale în Moldova. - Sputnik Moldova
Ion Chicu: Raioanele, ca destinații pentru investiții în companiile industriale mari

Președintele Igor Dodon, care a convocat ședința, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că se dorește dezvoltarea industriei în întreaga țară, ceea ce ar aduce mari beneficii populației.

„Am indicat asupra necesității dezvoltării industriei în regiuni - în centrele raionale, lucru care va conduce la crearea a noi locuri de muncă, creșterea salariilor, diminuarea exodului populației peste hotare, sporirea acumulărilor în bugetele raionale”, a scris șeful statului.

Totodată, în cadrul ședinței a fost prezentat conceptul de creare a platformelor industriale multifuncționale. Contactat de Sputnik Moldova, administratorul Zonei Economice Libere „Bălți”, Marin Ciobanu, a declarat că proiectele tehnice vor fi pregătite până la data de 1 iunie 2020. Potrivit lui, în cel mult 15 zile trebuie să fie selectate terenurile care, potrivit conceptului, trebuie să fie mai mari de cinci hectare și să dispună de o serie de utilități. În următoarea etapă, până la 15 martie, urmează a fi definit statutul juridic al platformei, iar până în ultima zi a lunii să fie decizia administrației publice locale. 15 aprilie este termenul limită pentru ajustarea legislativă, iar către începutul lunii iunie proiectele tehnice vor fi pregătite.

Conceptul de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale
Igor Dodon vrea industrializarea țării: Iată ce va face - Sputnik Moldova
Conceptul de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale

Potrivit conceptului prezentat de administratorul ZEL „Bălți”, platforma industrială multifuncțională este terenul și ansamblul de construcții special amenajate cu rețele de telecomunicații, sisteme de alimentare cu energie electrică, rețele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, dar și căi de transport. Totodată, trebuie să existe condiții administrative și juridice, hale de producție, infrastructură socială.

Conceptul de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale
Igor Dodon vrea industrializarea țării: Iată ce va face - Sputnik Moldova
Conceptul de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale

Pentru crearea platformelor industriale multifuncționale au fost selectate 16 raioane în care nu există nici parc industrial, nici zonă liberă, nici subzonă.

Harta potențialelor Platforme Industriale Multifuncționale
Igor Dodon vrea industrializarea țării: Iată ce va face - Sputnik Moldova
Harta potențialelor Platforme Industriale Multifuncționale

Marin Ciobanu a mai spus că „în Strategia de Dezvoltare Industrială a țării sunt prevăzuți aproximativ 700 de mii de euro pentru o platformă”.

Ciobanu a precizat că astfel de platforme sunt o necesitate pentru dezvoltarea țării și atragerea a cât mai multor investiții. În cei zece ani de activitate, ZEL „Bălți” a contribuit la deschiderea a 11 mii 400 de locuri de muncă, iar producția industrială, doar în 2019, a constituit 8 miliarde de lei.

Cea mai mare parte a producției industriale din Republica Moldova este concentrată la Chișinău - 54% și Bălți - 12%.

Fluxul de știri
0