Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul vrea să contracteze împrumuturi fără precedent – Care sunt argumentele

© Sputnik / Miroslav RotariAnatol Usatîi
Anatol Usatîi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a declarat în studioul Sputnik Moldova că Republica Moldova are șansă să împrumute mult mai mulți bani decât o face în prezent pentru dezvoltarea infrastructurii.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Ministerul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi, a spus că datoria de stat a țării noastre este, în prezent, mică, așa că pot fi contractate noi credite.

"De ce noi avem această posibilitate? Dacă privim ponderea datoriei de stat în PIB, aceasta la noi este de 27%, până la 30%. Asta este puțin comparativ chiar cu țările din Europa, unde această datorie de stat este de 1,2 mai mare ca PIB-ul. Asta înseamnă că noi avem posibilitate și avem spațiul fiscal de a împrumuta", a declarat ministrul moldovean al Economiei.

El s-a referit și la angajamentul Guvernului de a transforma țara în șantier.

"Multă lume a considerat o declarație politică intenția noastră a investi în infrastructură și în construcția drumurilor. Dar, dacă noi vorbim de constrângerile în dezvoltarea economiei naționale, atunci problema numărul unu, potrivit și studiilor efectuate de către experți, este calitatea proastă a infrastructurii. Și aici pe primul loc este infrastructura drumurilor", a spus Usatîi.

Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
De la cine se va împrumuta Guvernul Chicu: De la creditorii externi sau interni

El a precizat și care vor fi sursele din care Guvernul se va împrumuta, menționând că acestea vor fi atât de la Est, cât și de la Vest.

"Acum mai mult de 400 de km de drum național se află în reabilitare, fapt pentru care le mulțumim mult partenerilor de dezvoltare. Sunt contracte finanțate de Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, împrumuturile nerambursabile din partea Uniunii Europene. Aici se termină acordurile de credit și de grant semnate cu partenerii noștri de dezvoltare. Pentru următoarea etapă, noi anunțăm negocieri cu parteneri de dezvoltare cu care noi deja avem relații prestabilite", a spus ministrul.  

Avion - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu: Degrabă vom avea două aeroporturi noi – iată unde și când

"Purtăm negocieri pe toate direcțiile pentru că starea curentă a rețelelor de drumuri este într-o stare proastă, așa că nu există o singură sursă care să poată acoperi toate necesitățile de investiții în infrastructură. De aceea purtăm negocieri și cu China, și cu Federația Rusă, cu Belarus. Clar că și cu  Uniunea Europeană, BERD și BEI. Dar și Banca Mondială, de la care avem un credit de 80 de milioane de dolari pentru drumuri regionale și locale", a spus el.   

Ministrul a mai menționat că aceste împrumuturi nu vor fi utilizate pentru consum: "Trebuie să împrumutăm numai pentru dezvoltare, să investim în infrastructură, în ceva tangibil care duce la dezvoltare. Infrastructura este una dintre prioritățile în care noi vom investi mult", a conchis Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi.

Fluxul de știri
0