Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensionarii cu pensii mai mici de 2000 de lei vor primi de la stat un suport de 700 de lei

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 и 500 лей
Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Pensionarii și persoanele care primesc alocații sociale, al căror venit lunar nu depășește 2000 de lei, vor primi un suport unic de la stat de 700 de lei.

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Pensionarii și beneficiarii de alocații sociale vor primi un ajutor unic din partea statului în valoare de 700 de lei. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a inițiat procesul de elaborare a proiectului de lege cu privire la acordarea suportului unic beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat. 

Работа пенсионного фонда в Калининграде - Sputnik Moldova
Societate
Pensie și alocații sociale pentru moldovenii care muncesc în Grecia

Potrivit responsabililor ministerului, prin acordarea acestui suport unic se urmărește sporirea protecției sociale a beneficiarilor de pensii și alocații sociale cu venituri mici. 

Acest suport unic în sumă de 700 de lei va fi acordat beneficiarilor de pensii stabilite în sistemul public de pensii, precum și beneficiarilor de alocații sociale de stat, stabilite până la 1 ianuarie 2020, al căror cuantum nu depășește 2000 lei.

Mărimea alocațiilor sociale de stat va crește

În Parlament se află acum un alt proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice, cu 40 și, respectiv, 30 la sută.

Astfel, se propune majorarea cu 40 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități. Această modificare va asigura dublarea alocației sociale de stat pentru peste 12 mii de persoane cu dizabilități din țară.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Timp de trei ani, pensionarii care mai muncesc ar putea solicita dublarea pensiei

De asemenea, se mai propune creșterea cu 30 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele vârstnice. Conform propunerii respective, alocația socială pentru aproape 9 mii de persoane vârstnice va constitui 50 la sută din mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilită anual de Guvern. În prezent, această alocație constituie 20 de procente din mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă.

Conform datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, cuantumul alocațiilor sociale constituie pentru persoanele vârstnice 215 lei, iar pentru persoanele cu dizabilități severe – 323 de lei, accentuate – 302 lei și medii – 215 lei.

Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale va crește

În ajun, Guvernul Republicii Moldova a avizat un proiect de lege care prevede majorarea multiplicatorului pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului.

Prin acest proiect se propune sporirea gradului de protecție socială a persoanelor și familiilor defavorizate. Această modificare va crește numărul familiilor care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului.

Пенсионеры - Sputnik Moldova
Societate
Se modifică din nou Legea pensiilor: Cine va fi vizat

În procesul elaborării Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2020- 2022 și a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020, au fost prevăzute mijloace financiare pentru majorarea multiplicatorului venitului lunar minim garantat utilizat la calcularea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 1,95 la 2,2.

Beneficiari de ajutor pentru perioada rece a anului sunt familiile în componența cărora sunt persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, copii. În sezonul rece noiembrie 2018-martie 2019, de acest ajutor au beneficiat peste 163 de mii de familii.

Dacă acest proiect va fi votat de Parlament, atunci numărul familiilor care vor primi ajutorul social în perioada rece a anului va crește cu 30 de mii. În prezent, mărimea ajutorului social pentru perioada rece a anului este de 350 de lei pe lună. În Parlament a mai fost înregistrată o inițiativă legislativă prun care se propune majorarea cuantumului ajutorului social acordat în perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei.  

Fluxul de știri
0